Πώς ο «Ηρακλής» διχάζει ΥΠΟΙΚ και τραπεζίτες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς ο «Ηρακλής» διχάζει ΥΠΟΙΚ και τραπεζίτες
Διττός ο ρόλος του Χρήστου Σταϊκούρα στη χθεσινή συνάντηση: αφενός να χτίσει γέφυρες επικοινωνίας με τους τραπεζίτες, αφενός να επιμείνει... αλά ιταλικά.

Στην… ελληνικότητα του σχεδίου «Ηρακλής», που θα βοηθήσει τις τράπεζες να απαλλαγούν από κόκκινα δάνεια 30 δισ. ευρώ, διαφωνούν τραπεζίτες και Υπουργείο Οικονομικών.

Η χθεσινή συνάντηση των επικεφαλής των τραπεζών με το επιτελείο του ΥΠΟΙΚ υπό τον Χρήστο Σταϊκούρα είχε αφενός σκοπό να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί «ρήγματος» στις σχέσεις τραπεζιτών-Γιώργου Ζαββού -του υφυπουργού αρμόδιου επί του χρηματοπιστωτικού τομέα-και αφετέρου να οριστικοποιήσει τις τελευταίες λεπτομέρειες του Σχεδίου του ΤΧΣ.

Όπως είχε αναφέρει πολύ νωρίτερα το insider.gr, στους κύκλους των τραπεζικών διοικήσεων υπήρχε έντονη δυσαρέσκεια περί μη συλλογικής προσπάθειας και διαβούλευσης του Υπουργείου Οικονομικών με τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά ούτε και με το ΤΧΣ που συνιστά και εμπνευστή της συστημικής λύσης για τις εγχώριες τράπεζες κατά τα πρότυπα του ιταλικού μοντέλο GACS.

Σημειώνεται ότι σε αυτή συμμετείχαν οι τέσσερις CEOs των συστημικών τραπεζών, Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα), Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) Βασίλης Ψάλτης (Alpha bank), καθώς και ο Θεόδωρος Πανταλάκης (Attica Bank). Επίσης, μετείχαν ο Υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός ο προϊστάμενος του γραφείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του πρωθυπουργού, Δημήτρης Μητρόπουλος καθώς και ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Εκτός από τον διπλωματικό ρόλο που επιτέλεσε το απόγευμα της Πέμπτης ο Σταϊκούρας, κλήθηκε να διαπραγματευτεί με τους τραπεζίτες και τις τελευταίες λεπτομέρειες… που μόνο λεπτομέρειες δεν είναι. Το βασικότερο σημείο τριβής των δύο πλευρών είναι ότι οι τράπεζες ζητούν μεγαλύτερη «ελληνικοποίηση» του σχεδίου APS, ενώ το Υπουργείο επιμένει ότι θα πρέπει το μοντέλο να προσομοιάζει σημαντικά στο ιταλικό GACS προκειμένου να λάβει το «πράσινο φως», καθώς διαφορετικά θα θεωρηθεί ότι συνιστά διακριτική μεταχείριση των ελληνικών τραπεζών.

Η βασικότερη παράμετρος που μένει ανοιχτή είναι η τιμολόγηση του «Ηρακλή», πόσο δηλαδή θα επιβαρυνθούν οι τράπεζες για να αξιοποιήσουν τις κρατικές εγγυήσεις προκειμένου να τιτλοποιήσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους. Η τιμολόγηση αυτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, η οποία παραμένει σημαντικά κάτω της επενδυτικής βαθμίδας -σε αντίθεση με την Ιταλία που παρέμεινε σε «investment grade» καθ΄όλη τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης.

Πηγές της αγοράς θέτουν τον πήχη του ασφαλίστρου κινδύνου στο 2%, το οποίο θεωρούν αποδεκτό για τις τράπεζες και σημαντικά χαμηλότερο από με το οποίο ξεκίνησε η κατάστρωση του ελληνικού μοντέλου. Οι τραπεζικές διοικήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, πιέζουν για χαμηλότερο κόστος προκειμένου να μην επιβαρύνουν τα κεφάλαιά τους εμπροσθοβαρώς.

Οι τράπεζες θα έχουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, περιθώριο 18 μηνών για να ενταχθούν στο σχέδιο και η ισχύς των κρατικών εγγυησεων θα εφαρμοστεί αναδρομικά. Σύμφωνα με πηγές με γνώση των διαδικασιών, όλες οι τράπεζες θα κάνουν χρήση του «Ηρακλή» για να μειώσουν το τοξικό τους χαρτοφυλάκιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider