«Παιχνίδι» για τρεις για τα κόκκινα δάνεια της Alpha Bank

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Παιχνίδι» για τρεις για τα κόκκινα δάνεια της Alpha Bank
Στο μικροσκόπιο της Pimco, της Fortress αλλά και της Bain Capital βρίσκεται το χαρτοφυλάκιο των NPE’s της τράπεζας

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρατηρούν η Pimco, η Fortress αλλά και η Bain Capital το σχεδιασμό της Alpha Bank αναφορικά με τη διαχείριση των NPE’s του ομίλου, προσδοκώντας να αποκτήσουν το χαρτοφυλάκιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, το σχέδιο που αυτή τη στιγμή εξετάζει η διοίκηση Ψάλτη είναι αντίστοιχο με αυτό της Eurobank, προβλέπει δηλαδή τη συνεργασία με κάποιον servicer, o οποίος θα αποκτήσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο κομμάτι προβληματικών δανείων της τράπεζας. Το ύψος του χαρτοφυλακίου αυτού θα ανέρχεται λίγο πάνω από το 50% των συνολικών NPE’s του ομίλου και σε απόλυτους αριθμούς θα διαμορφωθεί ανάμεσα στα 10 με 13 δισ. σε σύνολο 21,3 δισ. ευρώ προβληματικών ανοιγμάτων.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα, η Alpha Bank δεν δείχνει να βιάζεται και άρα να προχωρά άμεσα σε κινήσεις, αλλά αντίθετα περιμένει να ξεκαθαρίσει η εικόνα και ως προς το σχέδιο των κρατικών εγγυήσεων, ώστε να πετύχει την καλύτερη δυνατή τιμολόγηση. Αντίστοιχα, έχει την πολυτέλεια να περιμένει τις εξελίξεις από τα μέτωπα της Τράπεζας Πειραιώς –που ήδη ξεκίνησε τη λειτουργία της σχετικής θυγατρικής εταιρείας με την Intrum- αλλά και της Eurobank.

Έτσι, οι οριστικές κινήσεις αναμένονται –κατά πάσα πιθανότητα- από τις αρχές του 2020, όμως οι διερευνητικές επαφές με τους ενδιαφερόμενους ήδη έχουν γίνει.

Οι μνηστήρες

Το ενδιαφέρον πάντως για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο είναι ήδη ισχυρό, καθώς οι μνηστήρες, ο καθένας για τους δικούς τους λόγους, επιθυμούν διακαώς να το αποκτήσουν.

Στην περίπτωση της Pimco, το μεγάλο δέλεαρ είναι οι συνέργειες και οι οικονομίες κλίμακος. Και αυτό γιατί η Pimco έχει ήδη προχωρήσει στο αντίστοιχο ντιλ με τη Eurobank και θα διαχειρίζεται NPE’s που θα ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ. Εφόσον λοιπόν καταφέρει να αποκτήσει και το αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο της Alpha Bank, θα γίνει με διαφορά ο μεγαλύτερος servicer στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα σημαντικές οικονομίες κλίμακας. Παράλληλα, ειδικά στα μεγάλα κοινοπρακτικά, επιχειρηματικά δάνεια, έχοντας και τα δύο χαρτοφυλάκια θα βρίσκεται σε κυρίαρχη θέση έναντι των υπολοίπων τραπεζών στις διαπραγματεύσεις με τις επιχειρήσεις.

Αντίστοιχα, η Fortress θέλει να πάρει τη «ρεβάνς» από την Pimco καθώς έχασε τη μεταξύ τους μάχη για το χαρτοφυλάκιο των NPE’s της Eurobank. Επιπλέον, έχοντας θέση σε άλλες χώρες της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Ισπανία, Ιταλία) θέλει να εντάξει και ελληνικά NPE’s στο χαρτοφυλάκιό της στα πλαίσια της διεθνής παρουσίας του ομίλου. Και γνωρίζει καλά ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξει από εδώ και πέρα ένα τόσο μεγάλο χαρτοφυλάκιο όπως αυτό της Alpha Bank.

Τέλος, «σφήνα» μεταξύ των δύο διεκδικητών μπαίνει η Bain Capital, η οποία το Μάιο του 2018 απέκτησε το χαρτοφυλάκιο Amoeba της Τράπεζας Πειραιώς και δεν κρύβει την όρεξή της να διευρύνει την παρουσία της εντός ελληνικού εδάφους. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, μπορεί η Bain να εμφανίζεται το αουτσάιντερ μεταξύ των Pimco και Fortress, εντούτοις δεν θα πρέπει να αποκλείονται εκπλήξεις.

Κερδισμένη η Alpha Bank

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι, το μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά και η θετική συγκυρία λειτουργούν υπέρ της Alpha Bank, η οποία φιλοδοξεί να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα για το χαρτοφυλάκιο της. Το γεγονός ότι κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε πόλεμο προσφορών από (τουλάχιστον) δύο funds που το επιθυμούν διακαώς αλλά και η ολοκλήρωση του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων λειτουργούν σαφώς υπέρ της τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider