Η εποχή μετά τα capital controls: Φόβοι και προσδοκίες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η εποχή μετά τα capital controls: Φόβοι και προσδοκίες
Καθησυχαστικές εμφανίζονται στο insider.gr εποπτικές και τραπεζικές πηγές ως προς ενδεχόμενο μαζικής φυγής κεφαλαίων προς το εξωτερικό.

Ανακούφιση, αλλά και αγωνία, επικρατεί στους κόλπους των τραπεζικών διοικήσεων μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής εχθές, Δευτέρα, για πλήρη άρση των capital controls από την 1η Σεπτεμβρίου.

Εποπτικές πηγές εμφανίζονται καθησυχαστικές στο insider.gr, εκτιμώντας ότι δεν τίθεται ζήτημα ανησυχητικών εκροών προς το εξωτερικό μετά την απελευθέρωση της αποστολής χρημάτων εκτός Ελλάδας. Επιπλέον, υπογραμμίζουν, η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, η οποία παραμένει αρκετές βαθμίδες κάτω από την επενδυτική (investment grade).

Σημειώνεται ότι στις 23 Αυγούστου η -πολυαναμενόμενη- αναβάθμιση δεν ήρθε από τη Moody’s, η οποία δεν προέβη καν σε αναθεώρηση του αξιόχρεου της χώρας. Απογοητευτική ήταν και η απόφαση της Fitch στις αρχές Αυγούστου να μην αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, όπως πολλοί ανέμεναν μετά την άνετη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές και τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ίδιες πηγές διαμηνύουν ότι η άρση των περιορισμών συνιστά απαραίτητο βήμα για επιστροφή του τραπεζικού συστήματος, αλλά και της οικονομίας γενικότερα, στην κανονικότητα.

Περιορισμένες εκροές «βλέπουν» οι τραπεζίτες

Περιορισμένης εμβέλειας εκροές κεφαλαίων προς το εξωτερικό αναμένουν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη με τα οποία επικοινώνησε το insider.gr. «Εκτιμώ ότι οι εκροές -αν υπάρξουν- θα αφορούν ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, όπως συνέβη και στην Κύπρο», αναφέρει ανώτατη τραπεζική πηγή. Σημειώνει δε ότι το γεγονός ότι η αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ έχουν απελευθερώθηκαν πλήρως πριν από έναν σχεδόν χρόνο αμβλύνει τις ανησυχίες, καθώς ούτε τότε σημειώθηκε ουσιαστική απόσυρση κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα.

Η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, εδράζεται την αισθητή επιστροφή καταθέσεων στα ταμεία των τραπεζών τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων μηνών, περισσότερα από 20 δισ. ευρώ εισέρευσαν στο τραπεζικό σύστημα της χώρας από την επιβολή των capital controls τον Ιούλιο του 2015. Τον περασμένο Ιούνιο, οι καταθέσεις των νοικοκυριών ενισχύθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ, γεγονός που -σε συνδυασμό με το εκλογικό αποτέλεσμα- επανέφερε στην κανονικότητα την κίνηση των κεφαλαίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider