Γιατί το APS έχει «κολλήσει» στις Βρυξέλλες – Ποιες είναι οι ευθύνες του ΥΠΟΙΚ

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί το APS έχει «κολλήσει» στις Βρυξέλλες – Ποιες είναι οι ευθύνες του ΥΠΟΙΚ
«Η κυβέρνηση βλέπει το Σχέδιο του ΤΧΣ ως μια ευκαιρία να βγάλει χρήματα το Δημόσιο, μέσω της κρατικής εγγύησης», καταγγέλλουν στο insider.gr πηγές με γνώση των διαδικασιών.

Με σημαντική καθυστέρηση προχωρά η έγκριση του Σχεδίου του ΤΧΣ (APS) από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ και σημαντικό μερίδιο της ευθύνης φαίνεται πως αναλογεί και στο Υπουργείο Οικονομικών.

Πηγή με γνώση των διαδικασιών εξηγούν στο insider.gr ότι το ΥΠΟΙΚ υιοθέτησε μια στρεβλή προσέγγιση εξ αρχής όσον αφορά στο ζήτημα του κόστους της κρατικής εγγύησης -το οποίο αποτελεί και το βασικό αγκάθι για το «πράσινο φως» από την DG Comp. «Η κυβέρνηση βλέπει το APS ως μια ευκαιρία να βγάλει χρήματα το Δημόσιο, μέσω της ενεργοποίησης της κρατικής εγγύησης -υιοθετώντας μια προσέγγιση εντελώς αντίθετη με τη λογική του σχήματος», αναφέρει η ίδια πηγή.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο επίσπευσης των τιτλοποιήσεων που κατάρτισε το ΤΧΣ με βάση το ιταλικό μοντέλο «GACs» προβλέπει την παροχή της εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου με στόχο την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των senior ομολόγων σε επενδυτική βαθμίδα, ώστε η τιμολόγησή τους στην αγορά να είναι υψηλότερη και βιώσιμη για τις τράπεζες. Η λεπτή ισορροπία, όμως, είναι η εγγύηση αυτή να μην θεωρηθεί κρατική βοήθεια (state aid) από την DG Comp και, για να γίνει αυτό, θα πρέπει oι τράπεζες να καταβάλλουν μια προμήθεια στο κράτος.

Στην προμήθεια αυτή έχει «κολλήσει» η έγκριση του σχεδίου, αφού από τη μία οι τραπεζίτες ζητούν να μην υπερβαίνει το 2% (200 μονάδες βάσης) προκειμένου να είναι βιώσιμη η λύση και από την άλλη η κυβέρνηση πιέζει η τιμολόγηση να είναι υψηλή. Η ίδια πηγή εξηγεί ότι η JP Morgan -που είναι ο σύμβουλος του ΥΠΟΙΚ στην κατάρτιση και προώθηση του σχεδίου- «πήρε γραμμή» να διαμορφώσει μια υψηλή προμήθεια για την κρατική εγγύηση, ώστε «να μην φανεί ότι η κυβέρνηση «κάνει χάρη στις τράπεζες προσφέροντας φθηνά την εγγύησή της».

Την ίδια ώρα, όμως, υπάρχουν και αντικειμενικές δυσκολίες που ανεβάζουν την τιμολόγηση της κρατικής εγγύησης. Σύμφωνα με το ιταλικό μοντέλο, αυτή θα βασιστεί στα CDS (ασφάλιστρα κινδύνου), τα οποία όμως στην περίπτωση της Ελλάδας είναι μόνο έξι και οι τιμές διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα. Προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα της «ρηχής» αγοράς, το ΤΧΣ έχει επεξεργαστεί λύσεις και υπάρχουν ήδη οι μεθοδολογίες ώστε το σχέδιο να «περάσει» από τις Βρυξέλλες.

Εξάλλου, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ακόμη και στην περίπτωση που καταπέσει μερικώς η κρατική εγγύηση εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι εισπραξιμότητας των NPEs -κάτι που δεν θεωρείται πιθανό- άμεσα καταβλητέες θα είναι οι πληρωμές επί των τόκων, ενώ οι πληρωμές επί του κεφαλαίου θα είναι καταβλητέες στη λήξη των 30ετών τίτλων.

Αυστηρές προειδοποιήσεις από την Κομισιόν

Στο ζήτημα των καθυστερήσεων στο Σχέδιο του ΤΧΣ αναφέρεται εκτενώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση της τρίτης μεταμνημονιακή αξιολόγησης που δημοσιοποίησε πρόσφατα. Σε αυτή αναφέρει ότι το σχέδιο θα συμβάλλει σημαντικά στην επιτάχυνση της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ωστόσο, δεν καταγράφεται η αναμενόμενη πρόοδος στην έγκρισή του.

«Τον Ιανουάριο του 2019, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι έχει συστήσει ομάδα εργασίας με την Τράπεζα της Ελλάδας και το ΤΧΣ για να αξιολογηθούν συντονισμένα οι δύο προτάσεις (ΤΧΣ και ΤτΕ), ωστόσο, το γεγονός ότι δεν έχουν παρουσιαστεί αποτελέσματα θέτει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο λειτουργεί αυτή η ομάδα εργασίας», επισημαίνουν οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider