Οι ομοιότητες και οι διαφορές στα σχέδια Πειραιώς-Eurobank

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ομοιότητες και οι διαφορές στα σχέδια Πειραιώς-Eurobank
Κοινά χαρακτηριστικά, αλλά και σημαντικές διαφορές, παρουσιάζουν τα σχέδια ταχύτερης εξυγίανσης που δρομολογούν οι δύο τράπεζες.

Φιλόδοξα εμπροσθοβαρή σχέδια για τη μείωση των κόκκινων δανείων έχουν δρομολογήσει δύο από τις συστημικές τράπεζες, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank, αξιοποιώντας τα οφέλη της νέας αγοράς διαχείρισης NPEs που δημιουργείται στη χώρα μας.

Τα δύο σχέδια, αυτό που ανακοίνωσε η Eurobank τον περασμένο Νοέμβριο και αυτό που παρουσίασε εχθές Δευτέρα η Τράπεζα Πειραιώς, παρουσιάζουν κοινά σημεία, αλλά και σημαντικές διαφορές. Ας δούμε τις επιμέρους παραμέτρους των δύο στρατηγικών που ανοίγουν τον δρόμο για ταχύτερη εξυγίανση του εγχώριου τραπεζικού κλάδου.

• Εταιρεία διαχείρισης (servicer)

Η Eurobank διαθέτει ήδη θυγατρική εξειδικευμένη στη διαχείριση των απαιτήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων, την FPS, η οποία λειτουργεί από το 2006 και διαχειρίζεται απαιτήσεις 19 δισ. ευρώ περίπου. Με το σχέδιο επιτάχυνσης, η FPS θα πωληθεί σε στρατηγικό επενδυτή σε ποσοστό 71% έναντι τιμήματος 300 εκατ. ευρώ περίπου. Μάλιστα, η διαδικασία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών βρίσκεται σε εξέλιξη και στις 15 Ιουλίου λήγει η προθεσμία καταβολής των δεσμευτικών προσφορών.

Με τη συναλλαγή αυτή, η τράπεζα θα εξασφαλίσει τα κεφάλαια που χρειάζεται -μαζί με τα 900 εκατ. ευρώ που είναι το ενεργητικό της Grivalia– για να στηρίξει κεφαλαιακά τη μεταφορά NPEs ύψους 7 δισ. ευρώ σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV). Η FPS θα κάνει τη διαχείριση των NPEs που θα μεταφερθούν στο SPV του ομίλου έναντι αμοιβής που θα λαμβάνει από την τράπεζα.

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε εχθές ότι θα συστήσει εταιρεία διαχείρισης με την Intrum, στην οποία η ίδια θα κατέχει το 20% και ο σουηδικός όμιλος το 80%. Για την απόκτηση του ποσοστού αυτού, η Intrum θα καταβάλει 328 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αποτελέσουν κεφαλαιακή ένεση για την τράπεζα. Η νέα εταιρεία (servicer) θα συνάψει δεκαετή σύμβαση με την τράπεζα και θα λαμβάνει αμοιβή (fees), η οποία θα αυξάνεται ανάλογα με το πόσο αποτελεσματική είναι η διαχείριση των NPEs.

  • Προσωπικό

Μια σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο σχεδίων είναι η διαχείριση του προσωπικού. Η FPS διαθέτει ήδη 700 εργαζομένους, οι οποίοι θα ενισχυθούν κατά 350-400 άτομα από το Legacy Unit της Eurobank τα οποία θα ακολουθήσουν τον κ. Θεόδωρο Καλαντώνη στην FPS τον Οκτώβριο που αναμένεται να ολοκληρωθεί η πώληση της θυγατρικής. Το γεγονός ότι το σχέδιο είναι γνωστό από το περασμένο φθινόπωρο διευκολύνει τη μετάβαση των εργαζομένων στη νέα εταιρεία, ενώ αναμένεται να δοθούν και κίνητρα από την τράπεζα -τα οποία όμως ακόμη δεν είναι γνωστά.

Στην Τράπεζα Πειραιώς, όμως, η μεταφορά του προσωπικού εμπεριέχει πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις, καθώς προβλέπει τη μεταφορά 1.000–1.200 ατόμων που απασχολούνται σήμερα στο RBU -την εξειδικευμένη διοίκηση της τράπεζας. Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, η μεταγραφή στη νέα εταιρεία υπό τον κ. Γιώργο Γεωργακόπουλο θα είναι εθελοντική και θα δοθούν οικονομικά κίνητρα στους εργαζομένους που θα τον ακολουθήσουν. Το σημαντικότερο κίνητρο, όμως, είναι ότι η νέα εταιρεία θα αποτελέσει ισχυρό παίκτη της ανερχόμενης αγοράς διαχείρισης κόκκινων δανείων, με αναθέσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι ανάγκες που θα προκύψουν σε περίπτωση μη κάλυψης των θέσεων θα καλυφθούν από την αγορά, ιδίως οι υψηλόβαθμες και πιο εξειδικευμένες θέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογράμμισε στις χθεσινές του δηλώσεις ο CEO Χρήστος Μεγάλου, «οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία διατηρώντας όλα τα επαγγελματικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα», ενώ τόνισε πως «βασικός λόγος για τον οποίο η Intrum έκανε την επένδυση είναι το προσωπικό του RBU. Αρχικά η ηγετική ομάδα και εν συνεχεία όλοι οι εργαζόμενοι».

• Μείωση των κόκκινων δανείων

Μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στα δύο σχέδια, είναι η απομείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στην περίπτωση της Eurobank, αυτή πραγματοποιείται δραστικά με τη μεταφορά εκτός ενεργητικού μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 7 δισ. ευρώ (συν 500 εκατ. ευρώ ενήμερα δάνεια) σε SPV που θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό. Η μεταφορά των NPEs εκτός ενεργητικού της τράπεζας θα «χρηματοδοτηθεί» με τα 900 ευρώ του ενεργητικού της Grivalia, συν τα 300 ευρώ από την πώληση της FPS. Η συναλλαγή αυτή αλλάζει εντελώς τα δεδομένα για τη Eurobank, η οποία θα μειώσει τον δείκτη NPEs στο 15% στο τέλος του 2019 και σε μονοψήφιο ποσοστό στο τέλος του 2020.

Στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, τα NPEs ύψους 27 δισ. που θα διαχειρίζεται ο servicer που θα συσταθεί θα παραμείνουν στο ενεργητικό της τράπεζας. Η μεταφορά του συνόλου, σχεδόν, των κόκκινων δανείων εκτός του ενεργητικού θα απαιτούσε κεφάλαια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, κάτι που δεν είναι εφικτό να συμβεί υπό τις παρούσες συνθήκες. Αυτό που θα αλλάξει ουσιαστικά με το σχέδιο της Πειραιώς είναι ότι η διαχείρισή τους θα πραγματοποιηθεί πιο αποτελεσματικά και ενεργητικά χάρη στην υψηλή τεχνογνωσία της Intrum αλλά και την «ελευθερία κινήσεων» που συνεπάγεται η διαχείριση από ανεξάρτητη εταιρεία, έναντι των περιορισμών που διέπουν τη λειτουργία ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Επιπλέον, όπως διευκρίνισε εχθές η διοίκηση, οι αμοιβές που θα καταβάλλει η τράπεζα στον servicer θα είναι λιγότερες από το κόστος του προσωπικού του RBU, κάτι που συνεπάγεται λειτουργικό κέρδος για την τράπεζα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider