Να εγκριθούν άμεσα τα σχέδια ΤΧΣ και ΤτΕ ζητούν οι τραπεζίτες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Να εγκριθούν άμεσα τα σχέδια ΤΧΣ και ΤτΕ ζητούν οι τραπεζίτες
Χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών για άμεση έγκριση ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, εκτιμώντας πάντως ότι το APS θα λάβει το «πράσινο φως» από την DG Comp.

Έκκληση προς τις αρμόδιες αρχές απηύθυναν οι συστημικές τράπεζες για έγκριση «το ταχύτερο δυνατό» των συστημικών λύσεων που έχουν καταθέσει το ΤΧΣ και η ΤτΕ για ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σε πάνελ του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος σήμερα, Πέμπτη, οι τέσσερις τραπεζίτες, αλλά και ο CEO του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εξήραν τα οφέλη των δύο σχεδίων για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο και διαμήνυσαν σε όλους τους τόνους ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες να προχωρήσουν άμεσα στην εφαρμογή τους.

Ο κ. Μάρτιν Τζούρντα, πάντως, κατέβασε τον πήχη των προσδοκιών αναφορικά με τη χρονική στιγμή που λάβει «πράσινο φως» το σχέδιο του ΤΧΣ, γνωστό και ως APS, αφού μεσολαβούν οι Ευρωεκλογές. Παρότι από το Φόρουμ των Δελφών ο ίδιος είχε εξαγγείλει ότι η λύση θα έχει εγκριθεί έως τον Απρίλιο, στη σημερινή του τοποθέτηση απέφυγε να θέσει χρονικό ορίζοντα. «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το σχέδιο θα εγκριθεί, αλλά δεν μπορώ να πω πότε», είπε χαρακτηριστικά.

«Και τα δύο σχέδια έχουν σημαντική αξία για τις τράπεζες, καθώς απευθύνονται σε διαφορετικούς τομείς των κόκκινων χαρτοφυλακίων, και πρέπει να εγκριθούν άμεσα» τόνισε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου στη διάρκεια της συζήτησης με θέμα το ρόλο των τραπεζών στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης. «Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να εργαζόμαστε άμεσα πάνω στα σχέδια αυτά και εκτιμούμε ότι θα είναι μεγάλη βοήθεια για τις τράπεζες στην προσπάθεια μείωσης των NPEs», είπε χαρακτηριστικά.

«Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένουμε την έγκριση του APS και, κατόπιν την υποβολή και του σχεδίου της ΤτΕ, το οποίο είναι πιο σύνθετο αλλά παρουσιάζει ιδιαίτερα και πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία», επισήμανε από την πλευρά του ο κ. Φωκίων Καραβίας, CEO της Eurobank.

Πιο επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Αναπληρωτής CEO της Alpha Bank, Αρτέμης Θεοδωρίδης. «Αργά ή γρήγορα οι συστημικές λύσεις θα ευδοκιμήσουν», δήλωσε ο ίδιος και εξήγησε ότι «η ταχύτητα στη μείωση των NPEs είναι δίκοπο μαχαίρι, αφού οι λύσεις που είναι συμφέρουσες για τις τράπεζες χρειάζονται χρόνο ώστε η μείωση να έρθει μέσα από συναινετικές λύσεις». Ο κ. Θεοδωρίδης υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ της επιτάχυνσης και των βιώσιμων λύσεων για το τραπεζικό σύστημα. «Αυτό που θέλουμε, εν τέλει, είναι να παραμείνει σε σταθερή τροχιά το τραπεζικό σύστημα», είπε.

Στην ανάγκη του μετασχηματισμού των ελληνικών τραπεζών στάθηκε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Κώστας Μιχαηλίδης. «Οι τράπεζες χρειάζονται προγράμματα μετασχηματισμού και με βάση την εμπειρία μου μπορώ να διαβεβαιώσω ότι χρειάζεται όραμα και κανόνες για αμοιβαία εμπιστοσύνη, καθώς και ηγετικές ικανότητες για να υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια μετασχηματισμού, σημειώνοντας ότι εκτός από το λειτουργικό μοντέλο, θα πρέπει να μετασχηματιστεί και το προσωπικό.

Ενθαρρυντικές ενδείξεις για την αγορά NPEs

Την αισιοδοξία του για τη δευτερογενή αγορά κόκκινων δανείων συνείσφερε στο πάνελ ο κ. Καραβίας. Η Eurobank βρίσκεται εν μέσω υλοποίησης δύο μεγάλων τιτλοποιήσεων, συνολικής αξίας 10 δισ. ευρώ και τα σημάδια από τα διεθνή funds είναι ιδιαίτερως ενθαρρυντικά, είπε. «Ένας θετικός παράγοντας είναι ότι οι αγορές NPEs στην Ισπανία και την Ιταλία βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο, με αποτέλεσμα η αγορά να έχει αρχίσει να στερεύει. Αυτό σημαίνει ότι τα ξένα funds θα βρουν διέξοδο στην Ελλάδα, είτε πρόκειται για τιτλοποιήσεις είτε για πώληση χαρτοφυλακίων», ανέφερε.

«Το 2018 ήταν η πρώτη χρονιά σημαντικών πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων», δήλωσε ο κ. Μεγάλου. «Είδαμε πωλήσεις από όλο το φάσμα των NPEs: δάνεια μεγάλων εταιρειών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις, καταναλωτικά δάνεια και κάρτες χωρίς εξασφαλίσεις, αλλά το σημαντικότερο είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από τη διεθνή αγορά», δήλωσε. Όπως εξήγησε, για κάθε τέτοια συναλλαγή που υλοποίησε η Πειραιώς έδειξαν ουσιαστικό ενδιαφέρον καταθέτοντας προσφορά 2-4 funds κατά μέσο όρο, γεγονός που υποδηλώνει έντονο ενδιαφέρον για την ελληνική δευτερογενή αγορά NPEs.

Στο νέο πλαίσιο για την πρώτη κατοικία αναφέρθηκε ο κ. Θεοδωρίδης, εκτιμώντας ότι ο νόμος που διαδέχθηκε τον Νόμο Κατσέλη «κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση». Όπως εξήγησε, θα αποτελέσει τη βάση για να αυξηθούν οι υγιείς ρυθμίσεις σε έναν πολύ δύσκολο τομέα της αγοράς, όπως είναι τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, στον οποίο οι τράπεζες δεν έχουν περιθώρια ανάληψης δραστικών μέτρων. Εξέφρασε, πάντως, την απογοήτευσή του που το νέο πλαίσιο δεν προβλέπει σύνδεση με όσους έχουν υπαχθεί στο προηγούμενο καθεστώς, κάτι που θα έδινε αυτόματη λύση σε μεγάλο αριθμό δανειοληπτών που βρίσκονται εν αναμονή του δικαστηρίου.

Ερωτηθείς για την πρόοδο στην αναδιάρθρωση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στην απροθυμία των υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών να αναλάβουν ευθύνη για την αναδιάρθρωση των εν λόγω δανείων λόγω της ανασφάλειας που εμπνέει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. «Τα νεότερα στελέχη που έχουν μια σταδιοδρομία μπροστά τους διστάζουν να βάλουν την υπογραφή τους όταν βλέπουν τις αυθαίρετες διώξεις κατά δεκάδων στελεχών του κλάδου», τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider