Εθνική: Πατάει «γκάζι» στα NPEs – Ανεβάζει 1,5 δισ. τον στόχο για το 2019

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εθνική: Πατάει «γκάζι» στα NPEs – Ανεβάζει 1,5 δισ. τον στόχο για το 2019
Περισσότερες πληροφορίες για το σχέδιο του μετασχηματισμού της θα αποκαλύψει η τράπεζα κατά την ενημέρωση των διεθνών επενδυτών (Roadshow) στο Λονδίνο στις 16 Μαΐου.

Τη συνεχιζόμενη βελτίωση του νομικού πλαισίου για την εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλώνας, συγκαταλέγοντας σε αυτή και τον νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο οποίος «θα επηρεάσει θετικά τις τιτλοποιήσεις».

Όπως επισημάνθηκε κατά την ενημέρωση των διεθνών αναλυτών για τα ετήσια αποτελέσματα 2018 σήμερα, Πέμπτη, για το 2019, η τράπεζα θέτει τον στόχο απομείωσης των NPEs στα 4,3 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τον πήχη κατά 1,5 δισ. ευρώ έναντι της προηγούμενης στόχευσης. Τονίστηκε δε ότι στόχος της διοίκησης είναι η διατήρηση των υψηλών ρυθμών στους πλειστηριασμούς και τις ρυθμίσεις –στις οποίες μάλιστα σκοπεύει να κινηθεί ακόμη πιο επιθετικά.

Κύριο όχημα για την επίτευξη του στόχου είναι οι πωλήσεις και οι τιτλοποιήσεις από τις οποίες θα προέλθει μείωση 2,5 δισ. ευρώ μέσω τριών συναλλαγών.
Οι πωλήσεις αυτές περιλαμβάνουν:

• Ενυπόθηκα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 900 εκατ. ευρώ. Η πώληση έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 8 Απριλίου.
• Καταναλωτικά δάνεια και κάρτες χωρίς εξασφαλίσεις, ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Η συναλλαγή αναμένεται επίσης να ολοκληρωθεί εντός του β΄τριμήνου.
• Ενυπόθηκα επιχειρηματικά δάνεια ύψους 800 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή προγραμματίζεται για το β΄εξάμηνο του 2019.

Όσον αφορά στη λύση που προκρίνει η διοίκηση της ΕΤΕ για τους ασφαλισμένους του ΛΕΠΕΤΕ με μεταφορά τους στο ΕΤΕΑΕΠ, το κόστος από το σχέδιο αυτό υπολογίζεται στα 30 εκατ. ευρώ.

Στα τέλη του 2019 το επόμενο βήμα της Εθνικής Ασφαλιστικής

Για το τέλος του έτους μεταθέτει την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής η διοίκηση της τράπεζας. Ερωτηθείσα σχετικά με τα σχέδιά της, σημείωσε ότι θα προχωρήσει σε κάποια ενέργεια όταν διαπιστώσει ενδιαφέρον εκ μέρους των επενδυτών, κάτι που προς το παρόν δεν ισχύει.

Όσον αφορά στις επιλογές, παραμένουν στο τραπέζι η δημόσια εγγραφή (IPO) αλλά και η πώληση σε στρατηγικό επενδυτή, και εξήγησε ότι θα διερευνήσει και τις συνθήκες εξαγορών και συγχωνεύσεων (M&A) πιθανότατα μετά τις εθνικές εκλογές, δηλαδή προς το τέλος του έτους.

Περισσότερες πληροφορίες για το σχέδιο του μετασχηματισμού της θα αποκαλύψει η τράπεζα κατά την ενημέρωση των διεθνών επενδυτών (Roadshow) στο Λονδίνο στις 16 Μαΐου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider