Αναβολή για τις αρχές Μαρτίου παίρνει ο νέος Νόμος Κατσέλη

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναβολή για τις αρχές Μαρτίου παίρνει ο νέος Νόμος Κατσέλη
Αύριο θα δημοσιευτεί η έκθεση της Κομισιόν με εκτενή αναφορά στον νέο νόμο, ενώ την Πέμπτη θα διεξαχθεί το EWG όπου η κυβέρνηση αναμένεται να υπερασπιστεί το ν/σ ενώπιον των δανειστών.

Αναβολή για την επόμενη εβδομάδα παίρνει η κατάθεση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου όπου περιλαμβάνεται και ο νέος νόμος προστασίας της πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.

Σημειώνεται ότι αύριο, Τετάρτη, αναμένεται η δημοσίευση της έκθεσης της Κομισιόν για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, όπου θα περιλαμβάνεται ειδική αναφορά στον νέο Νόμο Κατσέλη, επιβεβαιώνουν πηγές με γνώση των διαδικασιών. Επιπλέον, την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί το EuroWorking Group όπου τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θα τεκμηριώσουν το νέο νομοσχέδιο ενώπιον των δανειστών.

Σημειώνεται ότι από την προηγούμενη Πέμπτη, το σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας «πηγαινοέρχεται» μεταξύ κυβέρνησης και Φρανκφούρτης, καθώς ο εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ (SSM) είναι ο πλέον αρμόδιος να αποφανθεί τι επιπτώσεις θα έχει το νέο πλαίσιο για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας –ιδίως υπό την πίεση ταχύτερης εξυγίανσης του κλάδου.

Τραπεζικοί κύκλοι διατυπώνουν έντονες ανησυχίες για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να διευρύνει την περίμετρο του νόμου ώστε να συμπεριλάβει περισσότερους κόκκινους οφειλέτες και εξηγούν ότι «ό,τι είχαμε να πούμε με την κυβέρνηση το είπαμε, πλέον το σχέδιο βρίσκεται στα δικά τους χέρια». Αυτό ενδεχομένως να μην αφορά σε αλλαγές των ορίων που έχουν συμφωνηθεί με τις τράπεζες στις δύο πρόσφατες συναντήσεις στο Μαξίμου, αλλά «με έμμεσο τρόπο», αναφέρουν.

Σε κάθε περίπτωση, την τελευταία λέξη θα την πουν οι Θεσμοί τις επόμενες ημέρες. Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, κύριο μέλημα των δανειστών είναι να μην αφήνει ο νέος νόμος το παραμικρό περιθώριο να «κρυφτούν» σε αυτόν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, εκτιμώντας πάντως ότι θετικό να υπάρξει μια ευρύτερη προσέγγιση στο πρόβλημα των NPEs με βιώσιμες ρυθμίσεις για τους οφειλέτες με πραγματική αδυναμία πληρωμής.

Ενδεικτικό της παθογένειας του υφιστάμενου Νόμου Κατσέλη, όσον αφορά στην ασυλία των στρατηγικών κακοπληρωτών, είναι ότι το πρώτο δίμηνο του 2019 οι αιτήσεις υπαγωγής έχουν εκτοξευτεί, με αποκορύφωμα τις τελευταίες ημέρες όπου ξεπερνούν τις 150 ημερησίως!

Την ίδια ώρα, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι, σε αντίθεση με το τελευταίο τρίμηνο του 2018 που «όλες οι τράπεζες κατέγραψαν καλύτερες επιδόσεις στη μείωση των NPEs, ο Ιανουάριος δεν πήγε καλά σε επίπεδο πληρωμών εν μέσω συζητήσεων για το νέο πλαίσιο προστασίας της α΄κατοικίας. Οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν, πάντως, ότι οι αιτήσεις της τελευταίας στιγμής είναι «δώρο άδωρον», καθώς ο νέος νόμος θα υποχρεώσει όσους οφειλέτες έχουν καταθέσει αίτηση να υποβάλλουν τα στοιχεία τους στην πλατφόρμα ώστε να περάσουν τα πολλαπλά φίλτρα που αυτή θα περιλαμβάνει.

Σημειώνεται ότι από τους 160.000 περίπου δανειολήπτες που έχουν καταθέσει αίτηση στον υφιστάμενο καθεστώς προστασίας, άνω του 60% δεν έχουν λάβει δικάσιμο –και αυτοί είναι που θα υποχρεωθούν να υποβάλλουν εκ νέου αιτήσεις στην πλατφόρμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider