Σε «ελεύθερη πτώση» οι τιμές στα ξενοδοχεία της Αθήνας

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε «ελεύθερη πτώση» οι τιμές στα ξενοδοχεία της Αθήνας
Πάνω από 20% η πτώση στις online τιμές.

Με προσφορές και εκπτώσεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι ξενοδόχοι των αστικών κέντρων την μείωση των κρατήσεων και την χαμηλή ζήτηση που καταγράφεται λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, όπως αποδεικνύουν πρόσφατα στοιχεία της Trivago.

Συγκεκριμένα η πτωτική πορεία του τουρισμού παγκοσμίως έφερε μείωση της τάξης του 24% στις on-line ξενοδοχειακές τιμές στα καταλύματα της πρωτεύουσας τον Ιούνιο. Για παράδειγμα η μέση on-line τιμή ανά διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο στην Αθήνα τον Ιούνιο, αλλά και τον Ιούλιο, διαμορφώθηκε στα 84 ευρώ, έναντι 111 ευρώ τον Ιούνιο του 2019 και 122 ευρώ τον Ιούνιο του 2018.

Να θυμίσουμε ότι τον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού, ο οποίος συγκαταλέγεται υπό φυσιολογικές συνθήκες στην υψηλή σεζόν, η πληρότητα θα κλείσει στο 25-30% μεστοσταθμικά για όλη τη χώρα ενώ σε οριακά υψηλότερα επίπεδα δείχνει να κινείται μέχρι στιγμής και η πληρότητα για τον μήνα Αύγουστο παρά τις νέες αγορές που έχουν ανοίξει, όπως η Βρετανία και η Σουηδία και την σταδιακή, αν και μικρή, αύξηση της συχνότητας των αεροπορικών συνδέσεων. Το μεγαλύτερο πλήγμα παρατηρείται στα city hotels και δη στα ξενοδοχεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όπου η πτώση φτάνει ανά περιπτώσεις και στο 80%. Ενδεικτικό της υποτονικής ζήτησης στην πρωτεύουσα είναι και το γεγονός ότι ακόμα και ναυαρχίδες του τουρισμού παραμένουν κλειστές, σε μια προσπάθεια να μετριάσουν τις απώλειες. Να σημειωθεί ότι από το συνολικό ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας υπολογίζεται ότι έχει ανοίξει το 50% με 70%, σύμφωνα με αρμόδιους φορείς.

Οι πόλεις με τα ακριβότερα και τα φθηνότερα ξενοδοχεία

Ωστόσο η Αθήνα δεν κατέγραψε την μεγαλύτερη μείωση στις online ξενοδοχειακές τιμές. Το πλήγμα του κορονοϊού στην Ισπανία έριξε τις τιμές των ξενοδοχείων στη Μαδρίτη κατά 44% σε σχέση με πέρυσι, με την μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 86 ευρώ από τα 154 τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Παρά την πτώση βέβαια, η Αθήνα δεν συγκαταλέγεται στις πόλεις με τις φθηνότερες τιμές για ξενοδοχειακή διαμονή τον Ιούνιο. Βάσει της λίστας με τους 17 δημοφιλείς προορισμούς που μελετά συστηματικά η Trivago τις χαμηλότερες on-line ξενοδοχειακές τιμές κατέγραψαν η Κωνσταντινούπολη με 53 ευρώ ανά διανυκτέρευση, η Βαρσοβία με 59 ευρώ και η Μόσχα με 60 ευρώ.

Όσο για τις ακριβότερες πόλεις από άποψη online τιμής διαμονής σε ξενοδοχείο τον Ιούνιο, ήταν η Ζυρίχη (171 ευρώ), το Παρίσι (168 ευρώ) και το Λονδίνο με 133 ευρώ.

Σημειωτέων ότι η μηχανή αναζήτησης ξενοδοχειακών τιμών της Τrivago διαμορφώνει σε παγκόσμιο επίπεδο το μηνιαίο δείκτη Hotel Price Index έπειτα από έρευνα σε πάνω από 2 εκατ. ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα σε περισσότερες από 400 ιστοσελίδες κρατήσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider