Μπορεί το έσοδο ανά Διαθέσιμο Δωμάτιο να σημειώνει πτώση το α' εξάμηνο του 2019 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, η μέση τιμή δωματίου να διατηρείται σχεδόν στα ίδια επίπεδα και οι πληρότητες να καταγράφουν πτώση καθ’όλο το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι επενδύσεις όμως στον ξενοδοχειακό κλάδο δεν φαίνεται να πτοούνται. Για την ακρίβεια η χώρα και δη η πρωτεύουσα, βιώνει μια επενδυτική έκρηξη το τελευταίο διάστημα με πολυάριθμες νέες μονάδες να προστίθενται στο δυναμικό της. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας συμβούλων GBR consulting, η Αθήνα έχει εμπλουτιστεί με 40 νέα καταλύματα κατά το α' εξάμηνο του 2019, ενώ άλλες 20 ξενοδοχειακές επενδύσεις έχουν ανακοινωθεί και αναμένεται να προσθέσουν στην Αθηναϊκή ξενοδοχειακή αγορά περί τα 2.000 επιπλέον δωμάτια. Κι αυτά χωρίς να υπολογίζεται η επένδυση στο Ελληνικό και οι νέες πολυτελείς κλίνες που θα ενταχθούν στην αγορά από το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα που σχεδιάζεται εκεί.

Τα νέα «αστέρια» της πρωτεύουσας 

Από τα 40 αυτά νέα καταλύματα τα 36 είναι μικρές μονάδες με 20 περίπου δωμάτια ανά μονάδα ενώ τα  υπόλοιπα τέσσερα αποτελούν πεντάστερες και τετράστερες μεγάλες μονάδες. Για την ακρίβεια είναι το πεντάστερο Coco Mat Athens BC δυναμικότητας 90 δωματίων, το πεντάστερο Academia of Athens Autograph collection δυναμικότητας 63 δωματίων και το τετράστερο Athenaum Smart δυναμικότητας 53 δωματίων καθώς και o περίφημος Αστέρας ο οποίος επαναλειτούργησε ως Four Seasons Astir Palace Hotel Athens.

Η ανάπτυξη ωστόσο δεν σταματά εκεί. Στις μικρότερες μονάδες που έχουν ανοίξει εντός του έτους περιλαμβάνονται το Ergon House στη Μητροπόλεως και το Urban Frame στην οδό Νίκης.

Έντονη ξενοδοχειακή ανάπλαση υφίσταται και ο πιο εμπορικός πεζόδρομος της Αθήνας, η οδός Ερμού με τρεις νέες μονάδες να έχουν ανοίξει σε αυτή. Στις αρχές του χρόνου άνοιξε τις πύλες το τετράστερο Elia Ermou δυναμικότητας 123 δωματίων και 9 σουιτών, τον Ιούλιο εγκαινιάστηκε το Athens Utopia, μια τετράστερη boutique μονάδα δυναμικότητας 28 δωματίων και σουιτών και ένα μήνα αργότερα άνοιξε σχεδόν απέναντί του,  στη συμβολή των οδών Ερμού και Ευαγγελιστρίας, το Athenian Foss ένα ακόμα πεντάστερο boutique ξενοδοχείο δυναμικότητας 15 δωματίων και σουιτών. 

Νέες αφίξεις έχουμε και στην γύρω του κέντρου περιοχή. Ειδικότερα λίγο πριν το καλοκαίρι άνοιξε το boutique hotel Athens 4 μεταξύ των οδών Αιόλου και Αθηνάς, ακολούθησε το 4άστερο boutique ξενοδοχείο Blend καθώς και το 4άστερο boutique Athens Manor Houses Suites Apartments, στην οδό Αθηναΐδος 2 & Ευαγγελιστρίας, με 16 δωμάτια και σουίτες.

Σε hip ξενοδοχείο με την επωνυμία The Pinnacle Athens μετατράπηκε και ένα από τα πρώτα εμπορικά της Αθήνας, ο παλιός «Μαύρος» της οδού Αιόλου, ένα τυπικό παράδειγμα αθηναϊκού μοντερνισμού, ένας μίνι «ουρανοξύστης» της δεκαετίας του '70, του διάσημου για την εποχή αρχιτέκτονα Δημήτρη Βαράγκη. 

Λίγο πιο κάτω και συγκεκριμένα στου Ψυρρή έχουν επίσης ανοίξει λίγο πριν το καλοκαίρι, το Urban Nest Suites & Apartments, ένα πολυτελές ξενοδοχείο δυναμικότητας 15 διαμερισμάτων και σουιτών καθώς και το boutique Εderlezi, το boho style κατάλυμα οκτώ ιδιαίτερων δωματίων που έχει πάρει το όνομά του από οκτώ γυναίκες της λογοτεχνίας και της τέχνης (Luna | Carmen | Allegra | Maira | Smaragda | Jasmine | Flora | Olivia). 

Παράλληλα ενισχύονται και τα νέα ξενοδοχειακά κέντρα που έχουν εγκαινιαστεί στην πρωτεύουσα τα τελευταία χρόνια, όπως για παράδειγμα αυτό της Λεωφόρου Συγγρού με την προσθήκη του Niche Hotel, το νέο 4 αστέρων boutique δυναμικότητας 37 δωματίων, ιδιοκτήτης του οποίου είναι ο Νικήτας Μαρκόπουλος, ο οποίος ίδρυσε μαζί με τα αδέρφια Ευμορφίδη την Coco-Mat.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός πως ο «ξενοδοχειακός οργασμός» δεν σταματά στο κέντρο και στις περιξ αυτού περιοχές αλλά επεκτείνεται και στις πιο αριστοκρατικές συνοικίες της πρωτεύουσας όπου μέχρι πρότινος δεν είχαν καμία ξενοδοχειακή άφιξη να παρουσιάσουν. Ο λόγος για το περίφημο Κολωνάκι και την άφιξη του Oniro City, ενός luxury boutique ξενοδοχείου δυναμικότητας 19 δωματίων και σουιτών που άνοιξε στην οδό Ομήρου.

Νέοι παίκτες στην αγορά και νέες αφίξεις 

Ψήφο εμπιστοσύνη στην ελληνική ξενοδοχεία αποτελούν και τα καταλύματα που αναμένουμε να ανοίξουν τις πύλες τους μέχρι το τέλος του 2019. Σε αυτά συγκαταλέγεται η νέα μονάδα του ομίλου Λάμψα στο Σύνταγμα. Να υπενθυμίσουμε ότι ο όμιλος έχει μισθώσει το ιστορικό ξενοδοχείο «King's Palace», ιδιοκτησίας του Αλληλοβοηθητικού Ταμείου Πρόνοιας πρώην Εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας, στη συμβολή των οδών Κριεζώτου και Πανεπιστημίου. Με τη νέα μονάδα, τη γειτονική «Μεγάλη Βρεταννία», αλλά και με το όμορο «King George» στην αγορά του οποίου προχώρησε ήδη από πέρυσι η εταιρεία, ενισχύει την πρωτοκαθεδρία της στα πέριξ της πλατείας Συντάγματος.

Σε πολύ κοντινή απόσταση και μέσα στo 2019 θα λειτουργήσει το Athens Townhouse , το νέο 5άστερο ξενοδοχείο του ομίλου Κόκκαλη στο Σύνταγμα, στο τριώροφο διατηρητέο κτήριο, επιφάνειας 4.160 τ.μ., ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ), το οποίο έχει μισθώσει η Intrakat από τα τέλη του 2017. Στην καρδιά της Αθήνας, το νέο ξενοδοχείο θα διαθέτει 45 δωμάτια, bar-restaurant με εξωτερική αυλή και spa, ώστε να αποτελεί έναν πολυτελή πόλο έλξης για τους επισκέπτες της Αθήνας.

Παράλληλα αναμένουμε το νέο Μoxy στο ακίνητο του Σαρόγλειου Μεγάρου στην Ομόνοια, την επαναλειτουργία του πρώην Kανιγγος 21 στη Χαλκοκονδύλη προτιμητέος επενδυτής του οποίου αναδείχτηκε η Wyndham, , τις νέες μονάδες της Brown Hotels επίσης στην Ομόνοια (στο πρώην Αcropol και το πρώην La Mirage) και το πρώην ξενοδοχείο Esperia επί της Σταδίου το οποίο θα ο ισραηλινός όμιλος Fattal θα ονομάσει Leonardo Royal Esperia Palace Hotel Athens . 

Και ο χορός των νέων ξενοδοχείων δεν σταματά το 2019. Στις επενδύσεις που έχουν ήδη εξαγγελθεί και θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια συγκαταλέγεται η εξαγορά του ιστορικού ξενοδοχείου Τιτάνια, στο κέντρο της Αθήνας, από τον βρετανικό επενδυτικό όμιλο «London And Regional Properties», ο οποίος διαχειρίζεται ένα εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο ξενοδοχείων με περίπου 17.000 υπνοδωμάτια στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Καραϊβική. Πρόκειται για την δεύτερη εξαγορά της εταιρείας μετά το ξενοδοχείο Amathus στη Ρόδο. Παρότι περαιτέρω λεπτομέρειες για τη συμφωνία δεν έχουν κυκλοφορήσει, δημοσιεύματα αναφέρουν πως το  4άστερο ξενοδοχείο Titania, 385 δωματίων, που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ομονοίας εξαγοράστηκε έναντι 50 εκατ. ευρώ. 

Τέλος, αναμένουμε και το πρώην Ηριδανός επί της οδού Πειραιώς που θα λειτουργήσει το επενδυτικό σχήμα της Athenaeum  Hotel, το οποίο έχει ήδη το Athenaeum Grand Hotel 4 αστέρων, το Athenaeum Palace & Luxury Suites και το Athenaeum Smart Hotel,που βρίσκονται στη Λεωφόρο Συγγρού.