Ξεκινά η διαβούλευση για την ίδρυση της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στην Αττική

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκινά η διαβούλευση για την ίδρυση της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στην Αττική

Αναρτήθηκε σε ανοικτή δημόσια διαβούλευση, η Πρόσκληση Υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την υλοποίηση του έργου «Δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα με Σ.Δ.Ι.Τ.», όπως ανακοινώνουν το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

Πρόκειται για την Α΄ Φάση του διαγωνισμού και απευθύνεται στην αναζήτηση του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης που θα αναλάβει τη δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε: «Από την πρώτη μέρα που παραλάβαμε την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεχθήκαμε την εντολή του κυρίου Πρωθυπουργού να αναλάβουμε και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας με στόχο τη διασύνδεση της καινοτομίας, της επιστημονικής έρευνας και της αγοράς. Ένας, όμως, τέτοιος συγκεντρωμένος χώρος, όπου θα αποτελούσε σημείο αναφοράς για την Αττική και θα ακολουθούσε το επιτυχημένο παράδειγμα άλλων μεγάλων πόλεων και της Ελλάδας και του εξωτερικού, δεν υπήρχε.

Με τον αρμόδιο Υφυπουργό κύριο Δήμα, από την πρώτη μέρα βρήκαμε το χώρο, τα κτίρια της παλιάς ΧΡΩΠΕΙ στην Πειραιώς, συνεννοηθήκαμε με τον ιδιοκτήτη του χώρου που ήταν ο ΕΟΦ, χωροθετήσαμε τον χώρο και τώρα ξεκινάμε τη δημόσια διαβούλευση για τον διαγωνισμό που σε λίγους μήνες θα δημιουργήσει το μεγαλύτερο κέντρο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, μέσα στην Αττική, σε έναν εξαιρετικό χώρο ανάμεσα σε πολλά πανεπιστήμια, όπου θα έχουν το κατάλληλο εργατικό και ερευνητικό δυναμικό για να λειτουργήσουν όλες αυτές οι καλές επιχειρήσεις.

Η βοήθεια στη δημιουργία του κέντρου καινοτομίας στο ΧΡΩΠΕΙ όπως και γενικά στις επενδύσεις στον τομέα υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα ενισχύθηκε και από την πρόσφατη συμφωνία που υπογράψαμε με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ τον κύριο Πομπέο για τη συνδρομή της κυβερνήσεως των ΗΠΑ σε επιχειρηματικά projects των αμερικανικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στη χώρα μας. Μέσα από αυτή τη συνεργασία ήδη έχουν επενδύσει εταιρίες όπως η Pfizer, η Microsoft, η Digital Realty και θα ακολουθήσουν και πολλές άλλες.

Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και ετοιμαζόμαστε από τώρα για τη μετά-COVID εποχή».

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Βουλευτής Κορινθίας, κ. Χρίστος Δήμας επεσήμανε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε πως αρχίζει η δημόσια διαβούλευση για τον διαγωνισμό, για την δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στην Ελλάδα. Σκοπός του εγχειρήματος είναι η αξιοποίηση ενός εγκαταλελειμμένου -επί πολλές δεκαετίες- ακινήτου, έκτασης 17.893 τ.μ, επί της οδού Πειραιώς και πιο συγκεκριμένα στις παλιές αποθήκες της ΧΡΩΠΕΙ. Στη θέση αυτή θα αναπτυχθεί ένας φυσικός χώρος Καινοτομίας που αναμένεται να δώσει νέα πνοή στην επιχειρηματικότητα και την δημιουργία. Στόχος είναι να φιλοξενηθούν εντός του τμήματα έρευνας & ανάπτυξης επιχειρήσεων, startup, ερευνητές και ακαδημαϊκά ιδρύματα, προκαλώντας συνέργειες Καινοτομίας. Ευελπιστούμε να καταστεί η φυσική έδρα της Καινοτομίας στην Ελλάδα αλλά και σημείο αναφοράς για τα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για τη δημιουργία, νέων ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Πριν από 14 μήνες το έργο δεν υπήρχε ούτε ως σκέψη και σήμερα, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ολοκληρώνεται ένα πολύ σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του».

Στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης που υλοποιείται ως Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα. Παράλληλα, θα αναλάβει την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και ανάδειξης της καινοτομίας καθώς και την εμπορική εκμετάλλευση των εν λόγω εγκαταστάσεων.

Παρακαλείται ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος, όπως προχωρήσει σε ενδεχόμενα σχόλια και παρατηρήσεις ως προς το περιεχόμενο των Βασικών Όρων της Πρόσκλησης για την οριστικοποίηση τους, έτσι ώστε η επικείμενη Πρόσκληση Υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος να καταστεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική. Επισημαίνεται ότι η Δημόσια Διαβούλευση δεν αφορά στο συνολικό κείμενο της ανωτέρω Πρόσκλησης, παρά μόνο στους περιεχόμενους στην Πρόσκληση σε Διαβούλευση βασικούς όρους αυτής. Με την ολοκλήρωση της Δημόσιας Διαβούλευσης, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας θα προχωρήσει στη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου της Πρόσκλησης Υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.

Τα σχόλια και οι παρατηρήσεις θα διαβιβάζονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsrt.gr με βάση το πρότυπο έγγραφο υποβολής προτάσεων που βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο : εδώ.docx

H Διαβούλευση θα διαρκέσει επτά (7) ημερολογιακές ημέρες από την ημερομηνία ανάρτησης των Βασικών Όρων της Πρόσκλησης στον δημόσιο διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας: www.gsrt.gr.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider