Μεγάλες αλλαγές φέρνει στα iPhone το νέο iOS 14 - Όλες οι νέες δυνατότητες

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεγάλες αλλαγές φέρνει στα iPhone το νέο iOS 14 - Όλες οι νέες δυνατότητες
Aρκετές αλλαγές και πολλές νέες δυνατότητες φέρνει στα iPhone η αναβάθμιση λειτουργικού που είναι πλέον διαθέσιμη. Ποιες είναι αυτές και ποια iPhone μπορούν να αναβαθμιστούν

Μπορεί η Apple να μην ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα τα πολυαναμενόμενα μοντέλα iPhone, ωστόσο έκανε διαθέσιμη στο ευρύ κοινό την νέα έκδοση λειτουργικού iOS 14, η οποία φέρνει αρκετές αλλαγές και πολλές νέες δυνατότητες στα iPhone.

Μεταξύ των αλλαγών περιλαμβάνεται η ανανεωμένη και πολυλειτουργική αρχική οθόνη (home screen), οι επιπλέον δυνατότητες των μηνυμάτων iMessages, ένα εργαλείο που προφυλάσσει την ιδιωτικότητά σας, ξεκαθαρίζοντας από πριν τι ζητούν όλες αυτές οι εφαρμογές από εσάς και πολλά άλλα.

Να σημειωθεί ότι η αναβάθμιση λειτουργικού είναι συμβατή ακόμα και με το πρώτο iPhone SE καθώς και το iPhone 6s και φυσικά με όλα τα μοντέλα που κυκλοφόρησαν από εκεί κι έπειτα. 

Παρακάτω όλα όσα πρέπει να ξέρετε γι' αυτά τα νέα χαρακτηριστικά.

Νέα Widgets στην αρχική οθόνη

insider

H πρώτη μεγάλη αλλαγή αφορά την αρχική οθόνη, αγγλιστί Home screen, η οποία απελευθερώνεται από τους περιορισμούς και το μέχρι χθες αυστηρό πλέγμα εικονιδίων και φακέλων. Έτσι οι χρήστες έχουν πλέον ένα χώρο όπου μπορούν να βrουν όλες τις εφαρμογές τους, ονόματι App Library και δεν χρειάζεται να έχουν αμέτρητα εικονίδια στην αρχική οθόνη.

Στη θέση των εφαρμογών και των φακέλων που υπήρχαν στην αρχική οθόνη μπορούν να βάλουν widgets. Παρότι τα widgets δεν δεν είναι interactive αποτελούν σημαντική προσθήκη για τους χρήστες, αφού τους γλιτώνουν από τον κόπο το ανοίγματος διαφόρων εφαρμογών, παρουσιάζοντας χρήσιμες πληροφορίες απευθείας στην οθόνη τους.

Μικρότερη οθόνη κλήσης

insider

Μια άκρως χρήσιμη αλλαγή για την περίπτωση των iPhone είναι και η οθόνη κλήσης η οποία από full screen - δηλαδή από το να καταλαμβάνει ολόκληρη την οθόνη όταν σας παίρνει κάποιος τηλέφωνο, με αποτέλεσμα να περιμένετε μέχρι να κλείσει για να χρησιμοποιήσετε το smartphone σας - μετατρέπεται σε ένα μικρό εικονίδιο στο επάνω μέρος της οθόνης. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε εύκολα να απορρίπτετε την κλήση (swipe up) ώστε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείται το τηλέφωνό σας. 

Picture - in - Picture για παράλληλη θέαση   

insider

Μια ακόμα δυνατότητα την οποία είχαν ήδη Android και iPad, ακούει στο όνομα Picture in picture και επί της ουσίας επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν μια ταινία ενώ κάνουν κι άλλα πράγματα στο iPhone τους.

Με αυτή τη λειτουργία οι ταινίες προβάλονται σε ένα μικρό παράθυρο εντός της οθόνης και οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνό τους και για άλλες λειτουργίες. Το Picture in picture λειτουργεί με κάθε είδους ταινία που έχουν οι χρήστες στο τηλέφωνό τους καθώς και με ταινίες τρίτων μερών, όπως για παράδειγμα το Netflix.

App Library - νοικοκυρεμένα

Με το που ενεργοποιήσετε το App Gallery, το συρτάρι των εφαρμογών να το πούμε απλά, αυτόματα οργανώνονται όλες οι εφαρμογές σας σε φακέλους όπως «παραγωγικότητα και οικονομικά», «χρηστικά» «δημιουργικότητα», «κοινωνικά δίκτυα» και άλλα.

Ενδιαφέρον φάκελος είναι ο προστέθηκαν πρόσφατα όπου συμπεριλαμβάνει όλες τις τελευταίες εφαρμογές που έχετε κατεβάσει και πιθανόν δεν έχετε εξοικειωθεί ακόμα με το εικονίδιό τους.

Νέες δυνατότητες στα ομαδικά μηνύματα iMessages 

insider

Πολλές αναβαθμίσεις έχει δεχτεί και η η εφαρμογή μηνυμάτων του iPhone.

Πλέον μπορεί να καρφιτσώσετε ομαδικές συνομιλίες στο πάνω μέρος των μηνυμάτων σας ώστε να τις βρίσκετε εύκολα. Επιπλέον μπορείτε να απαντήσετε και στο μήνυμα ενός εκ των συμμετεχόντων σε μια ομαδική συνομιλία απευθείας.

Πιο διακριτικός γίνεται ο ψηφιακός βοηθός 

insider

Πιο διακριτικός γίνεται και ο προσωπικός βοηθός της Apple, Siri, ο οποίος εμφανίζεται στο κάτω μέρος της οθόνης αντί να την καταλαμβάνει ολόκληρη.

Αν μάλιστα τον ρωτήσετε κάτι, η απάντηση θα εμφανιστεί στο επάνω μέρος της οθόνης, σε ένα εικονίδιο παρόμοιο με αυτό των ειδοποιήσεων. Παράλληλα ο Siri θα υποστηρίζει πλέον και ηχητικά μηνύματα, δηλαδή θα μπορείτε να πείτε στον ψηφιακό βοηθό σας να ξεκινήσει την ηχογράφηση και να στείλει το ηχογραφημένο μήνυμα στην επαφή που θα του υποδείξετε.

Τα δεδομένα μάλιστα θα αποθηκεύονται στο τηλέφωνο κι όχι στο cloud για μεγαλύτερη προφύλαξη του απορρήτου σας.

Διαδραστική Μετάφραση 

insider

To iOs 14 περιλαμβάνει επίσης και μια νέα εφαρμογή μετάφρασης η οποία ενεργοπιεί την μετάφραση μεταξύ δύο γλωσσών σε πραγματικό χρόνο.

Το συγκερκιμένο App μοιάζει αρκετά με το Google Translate επιτρέποντάς στους χρήστες είτε να ηχογραφούν είτε να δακτυλογραφούν το κείμενο προς μετάφραση. Οι χρήστες μπορούν να αλλάζουν μεταξύ των γλωσσών, δηλαδή από αγγλικά ελληνικά σε ελληνικά αγγλικά από το επάνω μέρος της οθόνης.

Αν δε γυρίζουν το iPhone τους οριζόντια μάλιστα αυτό μπαίνει σε λειτουργία συνομιλίας που σημαίνει ότι μπορεί να μεταφράζει μεταξύ δύο συνομιλητών σε διαφορετική γλώσσα. Σύμφωνα μάλιστα με την Apple θα υποστηρίζονται ολόκληρες συζητήσεις κι όχι απλά μικρές φράσεις και το εργαλείο θα δουλεύει εξολοκλήρου offline υποστηρίζοντας 11 γλώσσες για αρχή.

Ψηφιακό κλειδί αυτοκινήτου

insider

Μέσα σε όλες τις νέες δυνατότητες ο κολοσσός του κουπερτίνο δίνει την δυνατότητα να μετατραπεί το iPhone σε ψηφιακό κλειδί αυτοκινήτου. Με τον τρόπο αυτό θα μπορείτε να ξεκλειδώνεται και να βάζετε μπροστά το αυτοκίνητό σας μόνο με το τηλέφωνό σας. Το ενδιαφέρον είναι ότι το ψηφιακό κλειδί του αυτοκινήτου σου μπορείς να το μοιραστείς και με άλλους με την βοήθεια των Apple Messeges ή του iCloud.

Ωστόσο η συγκεκριμένη λειτουργία μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο για τους κατόχους της BMW Series 5 2021. Σύμφωνα με την εταιρεία βέβαια αυτό θα αποτελέσει μόνο την αρχή αφού η Apple βρίσκεται σε επικοινωνία με κατασκευαστές αυτοκινήτου για να ενσωματώσουν το τσιπ της εταιρείας που επιτρέπει αυτή τη λειτουργία σε επόμενα μοντέλα.

Ξεκάθαρη προστασία προσωπικών δεδομένων

insider

Φυσικά από την αναβάθμιση του λειτουργικού δεν θα μπορούσαν να λείπουν και χαρακτηριστικά υπέρ της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, ένας τομέας που ο κολοσσός του Κουπερτίνο δίνει μεγάλη βαρύτητα εν συγκρίσει με άλλους τεχνολογικούς γίγαντες. Το σπουδαιότερο εξ αυτών των εργαλείων, ονομάζεται App Privacy και θα σας δείχνει τι είδους προσωπικές πληροφορίες ζητά η κάθε εφαρμογή προτού την χρησιμοποιήσετε. Έτσι θα γνωρίζετε εκ των προτέρων αν κάποια εφαρμογή χρησιμοποιεί την τοποθεσία σας, τις επαφές σας ή άλλα προσωπικά δεδομένα.

Επιπλέον θα σας ενημερώνει για το αν καταγράφει τις συναλλαγές που πραγματοποιείτε ή το ιστορικό αναζήτησή σας στον παγκόσμιο ιστό ενώ αν εμφανίζεται ένας μικρός κύκλος στο επάνω δεξί μέρος του iPhone σας τότε η εφαρμογή χρησιμοποιεί το μικρόφωνο ή την κάμερα του τηλεφώνου σας.

Εμπλουτισμένοι χάρτες για οικονολογικές μετακινήσεις

insider

Την ώρα που η ηλεκτροκίνηση και γενικά η οικολογική μετακίνηση είναι στα φόρτε της, η Apple υπόσχεται στους χρήστες ότι σύντομα θα μπορούν να εντοπίσουν μέσα από την εφαρμογή για τους χάρτες τους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. 

Λίγο αργότερα θα συμπεριληφθούν και οδηγίες για ποδηλάτες μέσω των οποίων θα επισημαίνονται οι ήσυχοι δρόμοι ή οι διαδρομές με έντονη κίνηση.

Ωστόσο αυτό το εργαλείο θα ενεργοποιηθεί αρχικά για τους κατοίκους της Νέας Υόρκης, του Λος Άντζελες, του Σαν Φρανσίσκο, της Σανγκάη και του Πεκίνο και στη συνέχεια θα επεκταθεί και σε άλλες πόλεις και χώρες.

Ποια iPhone υποστηρίζουν το iOS 14

  • iPhone 11
  • iPhone 11 Pro
  • iPhone 11 Pro Max
  • iPhone XS
  • iPhone XS Max
  • iPhone XR
  • iPhone X
  • iPhone 8
  • iPhone 8 Plus
  • iPhone 7
  • iPhone 7 Plus
  • iPhone 6s
  • iPhone 6s Plus
  • iPhone SE (1ης γενιάς)
  • iPhone SE (2ης γενιάς)
  • iPod touch (7ης γενιάς)

Πώς θα εγκταστήσετε την αναβάθμιση

  • Συνδέστε το τηλέφωνό σας στη μπρίζα και συνδεθείτε στο WiFi
  • Ανοίξτε τις Ρυθμίσεις
  • Επιλέξτε Γενικά
  • Και στη συνέχεια πατήστε Αναβάθμιση

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider