Απαγορεύει τις διαφημίσεις σε sites με θεωρίες συνωμοσίας η Google

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απαγορεύει τις διαφημίσεις σε sites με θεωρίες συνωμοσίας η Google
Η πλατφόρμα θα απαγορεύει στους συνωμοσιολόγους και την δημιουργία διαφημίσεων.

Την απόφαση να απαγορεύσει τις διαφημίσεις που τρέχουν από την δική της διαφημιστική πλατφόρμα σε site που αναπαράγουν θεωρίες συνωμοσίας για τον κορονοϊό πήρε η Google μετά και τις έρευνες που δημοσιοποιήθηκαν για την ακούσια χρηματοδότηση της παραπληροφόρησης.

Συγκεκριμένα η εταιρεία ανέφερε ότι θα μπλοκάρει τις διαφημίσεις που εμφανίζονται δίπλα σε επικίνδυνο περιεχόμενο, δηλαδή θα μπλοκάρει τα έσοδα στα site που αναπαράγουν θεωρίες συνωμοσίας και ψευδείς πληροφορίες που αντιβαίνουν τα επιστημονικά ευρήματα σχετικά με την πανδημία. Επιπρόσθετα, η πλατφόρμα θα απαγορεύει και στους ίδιους τους διαφημιζόμενους να δημιουργούν διαφημίσεις που προάγουν την παραπληροφόρηση σε θέματα που αφορούν την υγεία.

Τόσο η Google όσο και το Facebook έχουν δεχθεί μεγάλη κριτική από πλήθος φορέων σε όλο τον κόσμο ότι πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο προκειμένου να μειώσουν τα επίπεδα της παραπληροφόρησης. Η κριτική μάλιστα είναι δριμύτερη για την Google, αφού στην δική της περίπτωση μέσω των διαφημίσεων τα συγκεκριμένα site έχουν αρκετά έσοδα. Βάσει πρόσφατης έρευνας του αγγλικού φορέα Global Disinformation Index, η οποία αποκαλύπτει τα όχι και τόσο αγαθά κίνητρα των συνωμοσιολόγων,οι συγκεκριμένες ιστοσελίδες αύξησαν τα ταμειακά τους διαθέσιμα με χιλιάδες δολάρια μέσα από τις διαφημίσεις που προβάλλονται σε αυτά. Τα διαφημιστικά έσοδα που προήλθαν από τη συστηματική παραπληροφόρηση των τελευταίων μηνών σε δείγμα 480 αγγλικών sites φτάνουν τα 25 εκατ. δολάρια, ανάλογα με την επισκεψιμότητα του καθενός και η διαφημιστική πλατφόρμα της Google αποτέλεσε το μεγαλύτερο κανάλι σε ποσοστό έως και 75% των συνολικών εσόδων.

Κι όλα αυτά την στιγμή που η δύσκολη κατάσταση με την οποία έχει έρθει αντιμέτωπος όλος ο πλανήτης έχει πολλαπλασιάσει τέτοιου είδους θεωρίες, όπως η δημιουργία του ιού σε βιολογικό εργαστήριο στην Κίνα, ή η δημιουργία του από τον Bill Gates ή ακόμα και η ακραία θεωρία ότι ο κορονοϊός είναι μια φάρσα και δεν υπάρχει. Η τελευταία περίπτωση μάλιστα οδήγησε μέχρι και στη δημιουργία covid party στην Αμερική για να διαπιστωθεί εάν η νόσος είναι υπαρκτή και τόσο μεταδοτική με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους κάποια επιπλέον άτομα. Να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό πάνω από 609.000 άνθρωποι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider