«Ευάλωτες» στους χάκερς και οι DSLR φωτογραφικές μηχανές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ευάλωτες» στους χάκερς και οι DSLR φωτογραφικές μηχανές
Σύμφωνα με έρευνα εταιρεία κυβερνοασφάλειας Check Point Software.

Ευάλωτες σε επιθέσεις από ransomwares και malwares είναι ακόμα και οι DSLR φωτογραφικές μηχανές σύμφωνα τουλάχιστον με πρόσφατη έρευνα ενός εκ των κορυφαίων παρόχων λύσεων κυβερνοασφάλειας παγκοσμίως, την Check Point Software.

Αυτό γίνεται εφικτό μέσω του PTP, του πρωτοκόλλου μεταφοράς εικόνων που υποστηρίζουν όλες οι σύγχρονες φωτογραφικές μηχανές για τη μεταφορά των φωτογραφιών από την κάμερα στον υπολογιστή είτε ασύρματα είτε ενσύρματα μέσω USB. Πλέον στις μέρες μας οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν το PTP για πρόσθετες ενέργειες όπως τη λήψη ζωντανής εικόνας αλλά και την αναβάθμιση firmware της κάμερας. Στις δοκιμές της, η Check Point χρησιμοποίησε το μοντέλο Canon EOS 80D DSLR η οποία υποστηρίζει τόσο USB όσο και Wi-Fi, αναγνωρίζοντας κρίσιμα ευπαθή σημεία στο PTP.

Σύμφωνα με την έρευνα, από τη στιγμή που το πρωτόκολλο PTP είναι τυποποιημένο και ενσωματώνεται και σε άλλες μάρκες φωτογραφικών μηχανών, τα ίδια προβλήματα ασφάλειας ισχύουν και σε μοντέλα άλλων κατασκευαστών.

«Οποιαδήποτε “έξυπνη” συσκευή, συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφικών μηχανών DSLR, είναι ευάλωτη σε επιθέσεις», δήλωσε ο Eyal Itkin, Ερευνητής Ασφάλειας στην Check Point Software Technologies. «Οι κάμερες δεν συνδέονται πλέον απλά στο USB, αλλά στο δίκτυο Wi-Fi και το περιβάλλον που το συνοδεύει. Αυτό τις καθιστά πιο ευάλωτες σε απειλές, καθώς οι επιτιθέμενοι μπορούν να εισάγουν ransomware τόσο στην κάμερα όσο και στον υπολογιστή στον οποίο είναι συνδεδεμένη. Οι φωτογραφίες θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να υποκλαπούν η να “κλειδωθούν” μέχρι ο χρήστης να πληρώσει λύτρα για να “ξεκλειδώσει” το υλικό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.