To 2020 φτάνει το 5G στην Ελλάδα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
To 2020 φτάνει το 5G στην Ελλάδα
Και με ελληνικές συμμετοχές η διεθνής τεχνολογική έκθεση της Βαρκελώνης MWC 2019.

«Πραγματικότητα» χαρακτήρισε το 5G η Claudia Nemat, γενική διευθύντρια της Deutsche Telekom, τονίζοντας ότι η εμπορική διάθεση υπηρεσιών μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς θα ξεκινήσει μέσα στη χρονιά σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία. Ωστόσο διευκρίνισε πως στη λίστα δεν περιλαμβάνεται η χώρα μας η οποία αναμένεται να «γευτεί» τα οφέλη του 5G ένα χρόνο αργότερα, το 2020 και μάλιστα στο δεύτερο μισό του έτους.

Η είδηση δεν προκαλεί έκπληξη αν σκεφτεί κανείς ότι η διαδικασία εκχώρησης του φάσματος συχνοτήτων στους ενδιαφερόμενους παρόχους δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί παρά στο τέλος του 2019. Παράλληλα η κα Nemat αναφέρθηκε και στα οφέλη των δικτύων 5ης γενιάς τόσο στην καθημερινότητα των πολιτών όσο και σε διάφορους κλάδους της βιομηχανίας, όπως η αυτόνομη οδήγηση και η παραγωγή και σημείωσε ότι επ' ουδενί δεν πρέπει η Ευρώπη να χάσει το στοίχημα του 5G ή να αργήσει την εφαρμογή του.

Στο 5G και στην ευρυζωνικότητα, πέρα από την κ. Νemat, αναφέρθηκε και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, κατά την επίσκεψή του στο ελληνικό περίπτερο. Ειδικότερα κατά τα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου ο κ. Παππάς σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλες χώρες που ανταγωνίζονται στο διεθνές στερέωμα στο επίπεδο των ψηφιακών τεχνολογιών, αφού υπάρχουν ήδη αποφάσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για τεράστιες επενδύσεις στον τομέα της ευρυζωνικότητας.

Μέχρι το 2022 θα επενδυθούν στον κλάδο, όπως ανέφερε, περί τα 4 δισ. ευρώ. «Ξεκινάμε και εμείς όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα πιλοτικά προγράμματα εφαρμογής του 5G, που θα αλλάξουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο απολαμβάνουμε την ψυχαγωγία, τον τρόπο με τον οποίο συναλλασσόμαστε καθώς και τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τις δημόσιες υπηρεσίες, και (αυτό) θα βελτιώσει τη ζωή των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι η ελληνική αποστολή που έχει διοργανωθεί από το Enterprise Greece περιλαμβάνει περίπου 37 εταιρείες. Ωστόσο το ελληνικό στοιχείο έδωσε το παρόν στην Βαρκελώνη και εκτός του ελληνικού περιπτέρου με αρκετές αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις να παρουσιάζουν τα καινοτόμα προϊόντα και λύσεις τους στους διαδρόμους του Fira Gran Via

Μεταξύ αυτών ήταν και η IntrakomTelecom, μια ελληνική επιχείρηση με πολύχρονη παρουσία, η οποία φέτος παρουσίασε μία νέα σειρά συστημάτων ασύρματης πρόσβασης και μετάδοσης, με επίκεντρο τη νέα πλατφόρμα UltraLink, που προσφέρει 30 Gbit/s χωρητικότητα από 2 GHz κανάλι και το WiBAS micro-BS στη συχνότητα των 28 GHz για δίκτυα σταθερής ασύρματης πρόσβασης (FWA). Επιπλέον, σύστησε στο κοινό της έκθεσης και τις καινοτόμες λύσεις στον τομέα των υπηρεσιών τηλεπικοινωνιακού λογισμικού με τη νέα πλατφόρμα υπηρεσιών Virtualized Wi-Fi, όπως και λύσεις στο χώρο των «έξυπνων» πόλεων και του ΙοΤ.

Το παρόν στην διεθνή τεχνολογική έκθεση της Βαρκελώνης έδωσε και η Fluo, του ομίλου Μαυρογένη, η οποία παρουσίασε δύο νέα smartphones, τα fluo N και fluoX2 Max. Στόχος της εταιρείας, όπως μας διευκρίνισε, είναι η επέκτασή της σε νέες αγορές δίνοντας έμφαση στην ποιότητα κατασκευής και στην ενσωμάτωση των πιο σύγχρονων τεχνολογιών στις συσκευές.

Δύο ακόμα εταιρείες που συναντήσαμε στους διαδρόμους της έκθεσης ήταν η Adaptit, η οποία παρουσιάζει τις τελευταίες λύσεις της στο χώρο των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, και η Upstream, η οποία έχει ιδιαίτερη έντονη παρουσία σε αναπτυσσόμενες αγορές, βοηθώντας τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες τους πελάτες τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider