Μεγάλοι ανταγωνιστές του Netflix καταφθάνουν το 2019

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεγάλοι ανταγωνιστές του Netflix καταφθάνουν το 2019
Δύο κορυφαίες εταιρείες παραγωγής θα λανσάρουν τις συνδρομητικές τους υπηρεσίες μέσα στη χρονιά.

Μεγάλο ανταγωνισμό αναμένεται να αντιμετωπίσει η Netflix το 2019 αφού μέσα στη χρονιά δύο κολοσσοί των μίντια, Disney και WarnerMedia θα ξεκινήσουν τις δικές τους συνδρομητικές υπηρεσίες streaming video.

Συγκεκριμένα η WarnerMedia, γνωστή ως Time Warner πριν από την εξαγορά της από την AT & T, σχεδιάζει να λανσάρει την δική της υπηρεσία συνεχούς ροής το τέταρτο τρίμηνο του 2019. Σε αυτή θα προβάλλονται ταινίες και σειρές από τα στούντιό της Warner Bros, δηλαδή ταινίες όπως «Batman» και «Harry Potter» και σειρές όπως τα «Φιλαράκια» και «The Big Bang Theory.

Αντιστοίχως, η Disney, σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει ο διευθύνων σύμβουλός της Μπομπ Ίγκερ προ μηνών, θα ξεκινήσει εντός του έτους την δική της συνδρομητική υπηρεσία ονόματι Disney+, και θα αποσύρει όλο το περιεχόμενό της από το Netflix. Η νέα υπηρεσία θα περιλαμβάνει παλιούς τίτλους ταινιών όπως Star Wars καθώς και νέες σειρές και ταινίες.

Πέρα από τις προαναφερθείσες εταιρείες που έχουν εκφράσει ανοιχτά τα σχέδιά τους, δεν θα ήταν απίθανο να δούμε κάτι αντίστοιχο κι από την Apple, η οποία προσπαθεί να αντισταθμίσει την πτώση από τις πωλήσεις iPhone δημιουργώντας νέες συνδρομητικές υπηρεσίες.

Ο ανταγωνισμός βέβαια δεν περιορίζεται εκεί. Ο μέχρι σήμερα βασικός αντίπαλος του Netflix, Amazon, έχει δηλώσει πως θα ενισχύσει την παρουσία της στο χώρο, εμπλουτίζοντας με περισσότερες επιλογές το Amazon Prime.

«Το ερώτημα που γεννάται είναι τι θα συμβεί όταν αυτά τα στούντιο αποφασίζουν να αφαιρέσουν το περιεχόμενό τους από την πλατφόρμα και να δημιουργήσουν τα δικά τους online streaming sites. Και μόνο η υπόνοια για κάτι τέτοιο τους δίνει πολύ μεγάλο πλεονέκτημα σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την απόκτηση ταινιών και σειρών», αναφέρουν αναλυτές στο CNBC.

Βέβαια και το Netflix δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Ήδη έχει δηλώσει ότι προγραμματίζει να δαπανήσει περισσότερα για την δημιουργία πρωτότυπου περιεχομένου και μάλιστα ευρωπαϊκού, καθώς και για αγορές σειρών και ταινιών. Αυτό βέβαια αναμένεται να αυξήσει το χρέος της, κάτι που θα μπορούσε να προβληματίσει τους επενδυτές. Να υπενθυμίσουμε ότι το Netflix ανακοίνωσε αρνητικά ταμειακά διαθέσιμα ύψους 859 εκατ. δολαρίων στο τρίτο τρίμηνο του έτους παρά την αύξηση της συνδρομητικής του βάσης. Αυτό ωστόσο δεν φάνηκε να τρομάζει τους επενδυτές αφού δεν αποτελεί ασυνήθιστο σενάριο στο χώρο των θεαμάτων.

Παρά τον έντονο ανταγωνισμό που θα δημιουργηθεί ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η δημιουργία αντίστοιχων υπηρεσιών θα ευνοήσει το Netflix. Συγκεκριμένα ο Μαρκ Μαχάνεϊ, επικεφαλής αναλυτής της RBC Capital Markets, ανέφερε στο «Power Lunch» ότι ενώ ο ανταγωνισμός θα αποτελέσει «βασική πρόκληση» για το Netflix, θα δημιουργήσει επίσης μια ευκαιρία για τις μετοχές της εταιρείας, οι οποίες θα αποτελέσουν και μια από τις κορυφαίες επιλογές για το 2019 . «Η παγκόσμια παρουσία της πλατφόρμας, το εύρος του περιεχομένου της και οι συνεργασίες για διεθνείς παραγωγές θα επιτρέψουν στο Netflix να κυριαρχήσει στον κλάδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στον αντίποδα, κάποιοι εκτιμούν ότι το Netflix θα αναγκαστεί να δημιουργήσει μια ροή εισοδήματος μέσω της διαφήμισης, διαφορετικά θα πρέπει να αυξήσει τις τιμές των συνδρομών για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ακριβές παραγωγές.

«Όταν θα αναγκαστεί να αναζητήσει κορυφαία ταλέντα θα πρέπει να δώσει τεράστια ποσά γι αυτά κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι έχει δαπανήσει 100 εκατ. δολάρια για τα Φιλαράκια μια σειρά που μπορεί να παρακολουθήσει κανείς δωρεάν σε διάφορα κανάλια.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι μετοχές της Netflix κινήθηκαν καλά το 2018 – στο τέλος της χρονιάς διαπραγματεύονταν σχεδόν 40% υψηλότερα από ό, τι στην αρχή του έτους. Αντιστοίχως οι μετοχές της Disney αυξήθηκαν πάνω από 1% σε ετήσια βάση, ενώ αυτές της AT & T έχασαν πάνω από 26%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider