5 λόγοι που η Apple ζει τον πρώτο μαύρο Νοέμβριο μετά το 2008

Viber Whatsapp Μοιράσου το
5 λόγοι που η Apple ζει τον πρώτο μαύρο Νοέμβριο μετά το 2008
Οι αναταράξεις στα χρηματιστηριακά ταμπλό είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων.

Δύσκολος μήνας αποδεικνύεται ο Νοέμβριο για την μετοχή της Apple, αφού μέσα σε ένα μήνα έπεσε κατά 21%, χάνοντας πάνω από 200 δισ. δολαρίων από την αξία της. Μάλιστα η Apple έφτασε να χάσει για λίγα λεπτά το στέμμα της πολυτιμότερης εταιρείας των ΗΠΑ από την Microsoft κατά την διαπραγμάτευση της Δευτέρας και της Τρίτης.

Από την μια οι φήμες για μείωση των παραγγελιών των νέων μοντέλων, αφού οι νέες συσκευές δεν χαίρουν της εκτίμησης του καταναλωτικού κοινού κι αφετέρου η δήλωση της εταιρείας ότι θα σταματήσει να μας ενημερώνει σχετικά με το πόσα iPhone πουλά ανά τρίμηνο ήταν αρκετά για να πυροδοτήσουν αντιδράσεις από πλευράς των επενδυτών.

Ήταν όμως αρκετά να κατρακυλίσει τόσο η μετοχή του κολοσσού του Κουπερτίνο; Όπως αποδεικνύεται όχι. Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που εντείνουν την ανασφάλεια των επενδυτών προκαλώντας σκαμπανεβάσματα στα χρηματιστηριακά ταμπλό. Παρακάτω ακολουθούν οι πέντε βασικότεροι εξ αυτών.

Τα τελευταία χρόνια ο χρόνος που κρατούν οι καταναλωτές το κινητό τους αυξάνεται συνεχώς. Πολλοί μάλιστα εκτιμούν πως αυτός είναι κι ένας λόγος που οι πωλήσεις νέων κινητών τηλεφώνων μειώνονται σε παγκόσμια κλίμακα, προβληματίζοντας τις κατασκευάστριες εταιρείες. Με το 61% των εσόδων της να προέρχεται από τις πωλήσεις του iPhone, η Apple δεν αποτελεί κάποια εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της IDC, το γ’ τρίμηνο του 2018 οι πωλήσεις smartphone έφτασαν τα 355,2 εκατομμύρια τεμάχια καταγράφοντας μείωση 6% σε ετήσια βάση. Αυτό μάλιστα είναι το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο που καταγράφεται μείωση στην παγκόσμια αγορά smartphones, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με το ευοίωνο μέλλον του κλάδου. 

Ωστόσο η IDC εμμένει στην άποψή της ότι η αγορά θα επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης το 2019, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιορίσει τα ακριβή περιθώρια της ανάπτυξης αυτής.
 

Πέρα βέβαια από τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να κλιμακώσει η Κίνα την αντιπαράθεση στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, ανησυχίες υπάρχουν και για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η αμερικανική πλευρά.

Υπάρχει μικρή πιθανότητα ο προστατευτισμός Τραμπ στα αμερικανικά αγαθά που παράγονται εντός αμερικανικών συνόρων να φτάσει μέχρι την φορολόγηση των εισαγόμενων iPhone. Παρότι όμως μικρή αυτή η πιθανότητα τρομάζει τους επενδυτές. Δεδομένου μάλιστα ότι η αμερικανική εταιρεία προμηθεύτεται και κατασκευάζει το μεγαλύτερο μέρος των κινητών της στην Ασία και την Κίνα μια τέτοια πολιτική θα ανέβαζε ακόμα περισσότερο την τιμή των iPhone πλήττοντας παράλληλα και τις πωλήσεις. 

«Κι αν το προηγούμενο διάστημα η προαναφερθείσα πιθανότητα αποτελούσε μέρος της γενικότερης διαπραγμάτευσης των ΗΠΑ με την Κίνα, φαίνεται πως τις τελευταίες εβδομάδες ο Τιμ Κουκ και η Apple έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών που χαρακτηρίζονταν μέχρι χθες ως απλός θόρυβος. Γι αυτό και οι επενδυτές προσπαθούν να υπολογίσουν τι θα μπορούσε να αλλάξει στην τιμή αλλά και στην ζήτηση των iPhone εάν εντέλει επιβληθεί το 10% της πρόσθετης φορολόγησης και στα iPhones», έγραψε ο Νταν Ίβ της Wedbush σε σημείωμα της 26ης Νοεμβρίου.

Στον αντίποδα όλων των παραπάνω βέβαια υπάρχουν και οι αναλυτές που βλέπουν την «φωτεινή πλευρά της Apple». Αυτοί υπογραμμίζουν ότι η εταιρεία έχει αλλάξει εδώ και καιρό στρατηγική προωθώντας τις υπηρεσίες της κι όχι τις συσκευές της– οι οποίες εισφέρουν μηνιαίως στα έσοδά της μέσω των συνδρομών – ώστε να ανισταθμίσει την χαμηλή ζήτηση για τα iPhone. 
 

Ουκ ολίγες είναι και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κολοσσός της Σίλικον Βάλλεϊ στην κινεζική επικράτεια, όπου οι όλο και αυστηρότεροι κανονισμοί συνδυάζονται με έναν υψηλό ανταγωνισμό των ντόπιων τεχνολογικών εταιρειών.

«Μειώσαμε τις εκτιμήσεις για τις αποστολές του iPhone XR από 100 εκατομμύρια τεμάχια σε 70 εκατομμύρια τεμάχια για τους ακόλουθους λόγους:

  1. για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στην συνείδηση των κινέζων κατά κύριο λόγο καταναλωτών ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας
  2. για το γεγονός ότι οι καταναλωτές περίμεναν το πιο προσιτό XR να παρέχεται σε καλύτερη τιμή
  3. αλλά και εξαιτίας του μεγάλου ανταγωνισμού με την σειρά Mate 20 της Huawei  ανέφερε ο αναλυτής Μινγκ Τσι Κούο της TF International Securities σε σημείωμα στις 12 Νοεμβρίου

«Η Κίνα παραμένει ένα δυνατό χαρτί αλλά κι μια αγορά που θα μπορούσε να ασκήσει δυνητικά μεγάλες πιέσεις στα iPhone», έγραφε ο Κέιτι Χούμπερτι της Morgan Stanley στις 15 Νοεμβρίου.

«Μπορεί άραγε η Κίνα να διαταράξει την αλυσίδα εφοδιασμού της Apple με κάποιο τρόπο; Θα μπορούσε να μην επιτρέψει την διάθεση νέων τηλεφώνων στη χώρα; Υπάρχουν πολλά πράγματα που η Κίνα θα μπορούσε να κάνει για να κλιμακώσει τον πόλεμο των δασμών που έχει ήδη ξεκινήσει μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου», ανέφερε ο Τόνι Σακονάγκι στο CNBC.
 

Μεγάλη είναι κι η ανησυχία των επενδυτών για τις αναδυόμενες αγορές, βλέποντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο μέχρι χθες ισχυρό αμερικανικό brand name να φθίνει. Την ίδια στιγμή ένα ισχυρό δολάριο δεν βοηθά την κατάσταση. 

«Η αντιστοιχία ποιότητας τιμής του iPhone XR φέρεται να προβληματίζει και καταναλωτές εκτός αμερικανικών συνόρων, με την ζήτηση να καταγράφεται αδύναμη τόσο στην Κίνα όσο και σε άλλες αναδυόμενες αγορές» αναφέρει ο Ροντ Χόλ, αναλυτής της Goldman Sachs σε σημείωμά του προς τους πελάτες στις 19 Νοεμβρίου. 

«Η Κίνα θα μπορούσε να ηγηθεί της σταδιακά αυξανόμενης αδυναμίας πωλήσεων.  Ωστόσο οι πωλήσεις θα μπορούσαν να μειωθούν και σε άλλες αγορές όπως αυτές της Ρωσίας, της Βραζιλίας της Τουρκίας και της Ινδίας» συμπλήρωνε ο Χολ.

«Η ισοτιμία του ισχυρού δολαρίου με τα νομίσματα των παραπάνω αγορών, καθιστά το iPhone αρκετά ακριβότερο από τα μοντέλα εγχώριων ανταγωνιστών που προσφέρουν premium χαρακτηριστικά σε καλύτερη τιμή» κατέληγε.
 

Αρκετοί προμηθευτές της Apple οι οποίοι κατασκευάζουν τα εξαρτήματα της συσκευής, έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις τους τις τελευταίες εβδομάδες, ενισχύοντας τις φήμες για μειωμένη ζήτηση του νέου «οικονομικού» μοντέλου, iPhone XR.

«Παρότι οι πωλήσεις του Οκτωβρίου για τους ταϊβανέζους προμηθευτές ήταν καλύτερες από τις εποχιακές, αυτό οφείλεται στην καθυστερημένη κυκλοφορία του iPhone XR και η εν λόγω δυναμική αναμένεται να αντιστραφεί τους επόμενους μήνες, μετά και την μείωση 20% με 30% των παραγγελιών των iPhone XR αλλά και XS Max. Επιπλέον η αύξηση των παραγγελιών - κατά 20% με 25% - για παλαιότερα μοντέλα όπως το iPhone 8 δεν είναι κρίνεται ικανή να αντισταθμίσει τον περιορισμό της ζήτησης για τα πιο καινούργια μοντέλα» ανέφερε ο αναλυτής Σόου Χάρισον της Longbow σε σημείωμα προς τους πελάτες του στις 12 Νοεμβρίου.

«Στις αρχικές μας επιθεωρήσεις ακούμε για περικοπές 20% των προπαραγγελιών για το iPhone XR, καθώς και για περικοπές στις πρόσθετες παραγγελίες στα XS και XS Max» αναφέρει από πλευράς του ο Κρις Κάσο, αναλυτής της Raymond James σε σημείωμά του στις 12 Νοεμβρίου, γεγονός που επιβεβαιώνει την αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων της Lumentum, βασικό προμηθευτή των συστημάτων αναγνώρισης προσώπου στα νέα μοντέλα της Apple.

«Σήμερα το πρωί, ο προμηθευτής της Apple, Lumentum, ενημέρωσε ότι αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παραγωγή τρισδιάστατων αισθητήρων για το επόμενο τρίμηνο. Η αναθεώρηση αυτή ήρθε 10 ημέρες μετά τις εκτιμήσεις για υψηλότερα έσοδα το επόμενο διάστημα. Όπως εξήγησε η Lumentum αιτία για την αρνητική αναθεώρηση είναι το πρόσφατο αίτημα ενός εκ των μεγαλυτέρων πελατών της να περιορίσει τις παραγγελίες του β’ τριμήνου του τρέχοντος οικονομικού έτους, σε εξαρτήματα που είχε προπαραγγείλει εδώ και καιρό», ανέφερε από πλευράς του ο αναλυτής της Bank of America Merrill Lynch, Ουάσι Μόχαν στις 12 Νοεμβρίου.

Όλα τα παραπάνω ήταν αρκετά για να ενισχυθούν οι φήμες για περικοπές στις παραγγελίες των νέων μοντέλων.
 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:32

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία 3μηνων εντόκων ύψους 625 εκατ. ευρώ την Τετάρτη 3/5

13:28

Παπαθανάσης: Στο ΕΣΠΑ η ενεργειακή αναβάθμιση του Ζαππείου Μεγάρου

13:25

Π. Μαρινάκης: Αύριο στο Υπουργικό οι ανακοινώσεις για τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

13:19

H Home Depot εξαγοράζει την SRS Distribution έναντι 18,25 δισ. δολαρίων

13:18

Τι λέει η Ένωση Πνευμονολόγων για την αφρικανική σκόνη

13:08

Έως τις 5/4 οι αιτήσεις για το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για 5.000 ανέργους

13:00

Αϊβαλιώτης: Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παραμείνει στη κούρσα της πράσινης μετάβασης

12:52

Γάζα: Τουλάχιστον 32.552 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα από τον Οκτώβριο

12:49

Ρωσία: Ανεστάλησαν οι έρευνες στο πλημμυρισμένο χρυσωρυχείο στο Αμούρ - 13 αγνοούμενοι εργάτες

12:48

Κίνα: Καταργούνται οι επιπλέον δασμοί στα κρασιά που εισάγονται από την Αυστραλία

12:47

Μελέτη για τα εμβόλια covid: Περιορισμένες και σπάνιες οι ανεπιθύμητες ενέργειές τους

12:43

Κατά 12,7% μειώθηκε ο όγκο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας τον Δεκέμβριο

12:40

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 5,4% του βάρους φορτίων οδικών εμπορευματικών μεταφορών το γ' τρίμηνο του 2023

12:37

Ν. Ρωμανός: Δεν τους ενδιαφέρει ο πόνος των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών - Mόνο να ρίξουν την κυβέρνηση

12:34

ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα για τη νέα δράση επαγγελματικής κατάρτισης με χρήση ΑΙ

12:33

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή της χώρας τέθηκε σε πλήρη λειτουργία μετά από 13 χρόνια

12:25

Η Novibet υποστηρίζει το WE LEAD για την ενδυνάμωση των γυναικών στον κλάδο της τεχνολογίας

12:24

Ρωσία: Καλεί τον ιδιοκτήτη του Telegram να είναι πιο προσεκτικός μετά την επίθεση στη Μόσχα

12:23

ΑΔΜΗΕ: Διαγωνισμός – πλαίσιο για τα καλωδιακά έργα των διασυνδέσεων σε Δωδεκάνησα και BΑ Αιγαίο

12:09

ΕΥ: Ανάκαμψη των συγχωνεύσεων και εξαγορών στον κλάδο επιστημών υγείας - Deals 191 δισ. δολαρίων το 2023

12:06

ΕΡΓΟΣΕ: Τι απαντούν οι εργαζόμενοι για τις εγγυήσεις

11:58

Φονικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας - Προσεχώς συνομιλίες για τη Ράφα

11:47

ΕΚΤ: Ετοιμάζεται να δώσει «πράσινο φως» στις ελληνικές τράπεζες για το πρώτο μέρισμα από το 2008

11:39

Σρέντερ: «Η Δύση πρέπει να διαπραγματευτεί με τον Πούτιν» τονίζει ο πρώην Γερμανός καγκελάριος

11:38

Βορίδης: Η κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη από την πρόταση δυσπιστίας

11:31

Αυξάνει τις τιμές στόχους για Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank η Citi

11:30

Κίνα: Τα καθαρά κέρδη της BYD αυξήθηκαν άνω του 80% κατά το 2023

11:25

Eurobank: Υλοποιεί για 14η διαδοχική χρονιά το Πρόγραμμα Business Banking Τουρισμός

11:20

Ξεκινά η λειτουργία των νέων υπηρεσιών της ΑΑΔΕ στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη

11:12

Skroutz: Επένδυση σε νέες αποθήκες στον Ασπρόπυργο

gazzetta
gazzetta reader insider insider