Δεν εγκαταλείπει το ομόλογο η Εθνική Πανγαία

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεν εγκαταλείπει το ομόλογο η Εθνική Πανγαία

Αποφασισμένοι να βγουν στις διεθνείς αγορές ομολόγων για χρηματοδότηση μέσα στο 2018 εμφανίζονται τόσο η διοίκηση της Εθνικής Πανγαία όσο και ο βασικός της μέτοχος. Τονίζουν ωστόσο πως αυτή η έξοδος δεν θα γίνει με οποιουσδήποτε όρους και σημειώνουν πως για αυτό τον λόγο ανέστειλαν την έκδοση των ομολογιών ύψους 400 εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα στελέχη της εταιρείας τονίζουν ακόμη πως αυτή η απόφαση δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση το επενδυτικό της πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει νέες επενδύσεις έως και 700 εκατ. ευρώ σε ακίνητα μέσα στην επόμενη διετία.

Η εταιρεία ανέστειλε την έκδοση των ομολογιών λόγω της αναταραχής που προκλήθηκε στις αγορές ομολόγων από την Ιταλία. Παρά το σημαντικό ενδιαφέρον που σημειώθηκε από τους διεθνείς επενδυτές κατά την διάρκεια της παρουσίασης της εταιρείας στο εξωτερικό, η πολιτική κατάσταση στην γειτονική μας χώρα και η αμφιβολία σχετικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης ανέβαζε το επιτόκιο της έκδοσης πάνω από το 4%, κόστος που η εταιρεία δεν ήταν πρόθυμη να πληρώσει.

«Δεν δυσκολευτήκαμε καθόλου να αποφασίσουμε την αναστολή της έκδοσης. Το συζητήσαμε μεταξύ μας για περίπου 15 λεπτά», σημειώνει χαρακτηριστικά ανώτατο στέλεχος της ΑΕΕΑΠ.

Πλέον, η Εθνική Πανγαία έχει δύο επιλογές: Ή να προχωρήσει ξανά στην έκδοση των ομολογιών μέχρι τα τέλη Ιουνίου – αρχές Ιούλιου, καθώς τότε σταματά να ισχύει το ενημερωτικό δελτίο της έκδοσης. Ή να ξεκινήσει εκ νέου τη διαδικασία με στόχο να βγει στις αγορές μέχρι το τέλος του χρόνου. Το τι θα γίνει θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της εταιρείας που ήδη έχει ξεκινήσει από διεθνείς οίκους αξιολόγησης και βέβαια από τις συνθήκες στις αγορές ομολόγων.

Για τις επενδύσεις της η Πανγαία σε συνεργασία με τον βασικό της μέτοχο Invel Real Estate εξετάζει τις προοπτικές κυρίως σε Ελλάδα αλλά και στην Ιταλία και τα Βαλκάνια. Είναι εξάλλου δηλωμένη πρόθεση της εταιρείας να καταστεί κορυφαία ΑΕΕΑΠ στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οι μετοχικές αλλαγές

Στο μεταξύ εντός του 2018 θα φανεί και το τι θα γίνει με την μετοχική σύνθεση της εταιρείας. Βάσει της συμφωνίας αγοράς που πραγματοποιήθηκε το 2013 η Εθνική Τράπεζα, η οποία σήμερα έχει περίπου το 33% της εταιρείας έχει το δικαίωμα να πουλήσει και αυτές τις μετοχές στην Invel. Ταυτόχρονα η Invel έχει να το δικαίωμα να ζητήσει από την ΕΤΕ να τις πουλήσει τις μετοχές της. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν κάποια από τις δύο πλευρές θα ασκήσει το δικαίωμα της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider