Αλλάζει το τοπίο στις εξοχικές κατοικίες – Πού ανεβαίνουν οι τιμές και πού πέφτουν

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλάζει το τοπίο στις εξοχικές κατοικίες – Πού ανεβαίνουν οι τιμές και πού πέφτουν
Τιμές δύο «ταχυτήτων» για τη μίσθωση εξοχικής κατοικίας το 2020. Ποια είναι η εικόνα στα νησιά και ποια στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Μεγάλες ανατροπές καταγράφονται εφέτος στο μέτωπο ενοικίασης των εξοχικών κατοικιών, καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει αλλάξει άρδην το κλίμα στην εγχώρια κτηματαγορά.

Καθώς ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν – μιας εντελώς διαφορετικής τουριστικής σεζόν – παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η εξοχική κατοικία αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στις προτιμήσεις όσων επιλέξουν να κάνουν διακοπές το καλοκαίρι του 2020. Η αλήθεια είναι ότι μετά την πρωτοφανή «καταιγίδα» που ξεσήκωσε ο κορονοϊός, πολλοί Έλληνες μπορεί να μην κάνουν διακοπές εφέτος. Αβέβαιο παραμένει και το πόσοι ξένοι τουρίστες θα έρθουν τελικά στη χώρα μας τους επόμενους μήνες, μετά από μια τόσο ταραχώδη περίοδο διεθνώς.

Ωστόσο, όπως εξηγούν γνώστες της αγοράς, όσοι αποφασίσουν τελικά να κάνουν διακοπές αυτό το διαφορετικό καλοκαίρι, είτε είναι Έλληνες, είτε ξένοι τουρίστες, πιθανότατα θα στραφούν στη λύση ενοικίασης μιας εξοχικής κατοικίας – όχι πολύ μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους – αποφεύγοντας πιθανότατα τη λύση του ξενοδοχείου σε ένα μακρινό νησί.

Η επένδυση άλλωστε σε εξοχική κατοικία αποτελούσε πάντα μια επιχειρηματική κίνηση με πολύ καλές αποδόσεις, αφού τα τελευταία χρόνια έδρεπε τα δικά της οφέλη από τη ραγδαία άνοδο του εγχώριου τουριστικού προϊόντος.

Τους επόμενους μήνες, τα δεδομένα τιμών και πληρότητας θα αλλάζουν διαρκώς, ενώ θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την πορεία της πανδημίας.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates για την ενοικίαση εξοχικών κατοικιών το 2020, οι τιμές αναμένεται να καταγράψουν μειώσεις στους μέχρι πρότινος δημοφιλείς τουριστικούς προορισμός – τα ελληνικά νησιά – αλλά και να αυξηθούν, στον αντίποδα, στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου εκτιμάται μαζική στροφή του τουριστικού ρεύματος και επομένως και ενίσχυση του ανταγωνισμού.

Φθηνότερη η ενοικίαση εξοχικών στα ελληνικά νησιά

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία επιβεβαιώνουν την τάση μείωσης των τιμών για την ενοικίαση μιας εξοχικής κατοικίας σε ένα ελληνικό νησί, προκειμένου να καταστεί ελκυστική επιλογή σε αυτή τη δύσκολη – και σίγουρα πρωτόγνωρη – συγκυρία.

Ενδεικτικό είναι ότι στην Κεφαλονιά, μια εξοχική κατοικία για μια τετραμελή οικογένεια με ιδιωτική πισίνα έχει κόστος ενοικίασης – για επτά διανυκτερεύσεις – 1.190 ευρώ για τον μήνα Ιούλιο. Τον Ιούλιο του 2019, η αντίστοιχη τιμή ενοικίασης διαμορφωνόταν στα 1.288 ευρώ. Η μείωση της τιμής είναι περισσότερο αισθητή τον Αύγουστο, όπου για εφέτος η ίδια εξοχική κατοικία διατίθεται προς 1.393 ευρώ, επίσης για επτά διανυκτερεύσεις, έναντι 1.904 ευρώ τον περυσινό Αύγουστο.

Παρόμοια εικόνα και στην Πάρο. Μια εξοχική κατοικία για μια τετραμελή οικογένεια με ιδιωτική πισίνα έχει μέση τιμή ενοικίασης για μια εβδομάδα τα 1.623 ευρώ (Ιούλιος 2020), έναντι κόστους ενοικίασης 2.350 ευρώ (Ιούλιος 2019). Ομοίως η τιμή ενοικίασης ανεβαίνει στα 2.240 – 3.150 ευρώ (Αύγουστος 2020), έναντι 4.310 ευρώ τον αντίστοιχο Αύγουστο πέρυσι.

Ίδιο το σκηνικό και στις Σποράδες. Ειδικότερα, στη Σκόπελο, η τιμή ενοικίασης μιας εξοχικής βίλας για τέσσερα άτομα διαμορφώνεται στα 840 ευρώ τον Ιούνιο του 2020 (945 ευρώ τον Ιούνιο του 2019), στα 1.513 ευρώ τον Ιούλιο του 2020 (1.754 ευρώ τον Ιούλιο του 2019) και στα 1.638 ευρώ τον Αύγουστο του 2020 (1.964 ευρώ τον Αύγουστο του 2019).

insider

Ακριβαίνουν οι εξοχικές κατοικίες στην ηπειρωτική Ελλάδα

Όπως προκύπτει από τα έως τώρα δεδομένα, μεγάλο μέρος των τουριστών αυτό το ιδιόμορφο καλοκαίρι του 2020 αναμένεται να επιλέξουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές κυρίως περιοχές που έχουν εύκολη πρόσβαση από την ηπειρωτική επικράτεια.

Το 2020 «πρωταγωνιστές» φαίνεται να είναι οι περιοχές στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου μπορείς να κινηθείς με το αυτοκίνητο χωρίς πολλά έξοδα, όπου οι τιμές μίσθωσης καταγράφουν σταθερότητα και σε πολλές περιπτώσεις αυξητικές τάσεις.

Η γνωστή σε πολλούς «Μύκονος της Πελοποννήσου», η Κουρούτα στο Νομό Ηλείας - σε απόσταση περίπου 2,5 ωρών από την Αθήνα - παρουσιάζει αύξηση 31,25% στην κατώτερη τιμή ενοικίασης για τον Ιούνιο του 2020, με τις τιμές για την ενοικίαση εξοχικής κατοικίας για 7 ημέρες να κυμαίνονται από 560 ευρώ έως 880 ευρώ.

Παρόμοια η εικόνα και στο Διακοφτό στο Νομό Αχαΐας, όπου οι τιμές παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις της τάξης του 16,6% για τον Αύγουστο. Το κόστος διανυκτέρευσης κυμαίνεται από 600 έως 756 ευρώ, σε σχέση με το 2019 που το μέσο κόστος ανερχόταν στα 630 ευρώ.

Το γραφικό Γύθειο καταγράφει αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης εξοχικής κατοικίας από 10,53% έως 23,49% για τους θερινούς μήνες.

Την ίδια στιγμή κρίνεται βέβαιο πως πολλοί Αθηναίοι θα επιλέξουν για ολιγοήμερες διακοπές προορισμούς κοντινούς του Νομού Αττικής. Περιοχές όπως η Παλαιά Φώκαια στην Ανάβυσσο, το Σούνιο, το Πόρτο Ράφτη, η Αίγινα, το Αγκίστρι και τα Καμένα Βούρλα, καταγράφουν στο σύνολο τους αυξητικές τάσεις για το σύνολο του εφετινού καλοκαιριού. Οι παραπάνω περιοχές εξυπηρετούν κυρίως οικογένειες που ο ένας από τους δυο γονείς εργάζεται και μπορεί πηγαινοέρχεται τόσο το Σαββατοκύριακο, όσο και τις καθημερινές μετά την εργασία του.

insider

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider