Ο κορονοϊός «βυθίζει» τις τιμές των ακινήτων

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο κορονοϊός «βυθίζει» τις τιμές των ακινήτων
Ποιες περιοχές κρατούν τα σκήπτρα στις μειώσεις τιμών πώλησης ακινήτων. Πώς άλλαξε μέσα σε δύο μήνες η εγχώρια κτηματαγορά λόγω κορονοϊού. Τι δείχνει νέα έρευνα. Αναλυτικοί πίνακες.

Σημαντική πτώση των τιμών πώλησης ακινήτων καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στο Νομό Αττικής, συνεπεία των νέων δεδομένων που έχει δημιουργήσει στο εγχώριο real estate η πανδημία του κορονοϊού.

Όπως προκύπτει από έρευνα που Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, οι πρώτες μειώσεις στις τιμές πώλησης ακινήτων είναι πλέον εμφανείς, αγγίζουν κατά μέσο το 10% και συναντώνται κυρίως σε περιοχές που το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε καταγραφεί ραγδαία αύξηση των τιμών.

Η έρευνα βασίστηκε στη σύγκριση των τιμών πώλησης ακινήτων τον Φεβρουάριο του 2020, δηλαδή πριν τη νέα πραγματικότητα που δημιούργησε ο κορονοϊός στην Ελλάδα και των τιμών πώλησης ακινήτων τον Απρίλιο του 2020, ήτοι κατά την κορύφωση της πανδημίας στη χώρα μας. Να σημειωθεί, μάλιστα, πως οι μειωμένες τιμές σε διάστημα δύο μηνών αφορούν σε πρωτοβουλία των ιδιοκτητών των ακινήτων, χωρίς να έχει προηγηθεί διαπραγμάτευση με ενδιαφερόμενο αγοραστή.

Συγκεκριμένα, μέσα σε 60 ημέρες, στις περιοχές του Κέντρου της Αθήνας οι τιμές πώλησης ακινήτων εμφανίζονται μειωμένες κατά μέσο όρο 12,4%, στα Νότια Προάστια 9,1%, στα Δυτικά Προάστια 10,67%, στα Βόρεια Προάστια 11,23%, στον Πειραιά 12%, ενώ στο Υπόλοιπο Αττικής η πτώση των τιμών ακινήτων φτάνει το 8,61%. Την ίδια ώρα, το 32,5% των ακινήτων που οι ιδιοκτήτες τους μείωσαν αυτοβούλως τη ζητούμενη τιμή αφορά σε ανακαινισμένα ακίνητα.

insider

insider

«Πρωταθλήτρια» η Κυψέλη

Τα σκήπτρα κρατά η Κυψέλη, όπου η μείωση των ζητούμενων τιμών πώλησης ακινήτων κυμαίνεται από 9,18% έως και 20%, μέσα σε δύο μήνες. Είναι ενδεικτικό ότι ακίνητο, έτους κατασκευής του 1978, 80 τετραγωνικών μέτρων, 3ου ορόφου, τον Φεβρουάριο είχε τιμή πώλησης 90.000 ευρώ, ενώ τον Απρίλιο η τιμή υποχώρησε στα 72.000 ευρώ (μείωση 20%).

Στην περιοχή καταγράφονται και ακραίες μειώσεις, καθώς ακίνητο, έτους κατασκευής του 1975, 110 τετραγωνικών μέτρων,3ου ορόφου, τον Φεβρουάριο είχε τιμή πώλησης 125.000 ευρώ, ενώ τον Απρίλιο η τιμή έπεσε στα 75.000 ευρώ (μείωση 40%).

Στα Πετράλωνα, διαμέρισμα 50 τετραγωνικών μέτρων, ανακαινισμένο, του 1973 πωλούνταν τον Φεβρουάριο 70.000 ευρώ, ενώ έφτασε να πωλείται τον Απρίλιο 62.000 ευρώ (μείωση 11,4%). Στην Ομόνοια, οι μειώσεις τιμών ακινήτων αγγίζουν το 21,4%, ενώ στο Γκάζι το 16,6%.

Στο Κουκάκι, η μείωση της ζητούμενης τιμής ξεπερνά το 16% για ακίνητο 55 τετραγωνικών μέτρων, με έτος κατασκευής το 1996. Τον Φεβρουάριο πωλούνταν για 138.000 ευρώ, ενώ δύο μήνες μετά, τον Απρίλιο, η τιμή πώλησης έπεσε στα 115.000 ευρώ (μείωση 166%).  

Στο Νέο Κόσμο, το εύρος μείωσης των ζητούμενων τιμών πώλησης κυμαίνεται από 5% έως 11%, ενώ στα Πατήσια από 8,5% έως 15,2%.

Στην Ηλιούπολη οι μεγαλύτερες μειώσεις στα Νότια

Σε ό,τι αφορά τα Νότια Προάστια, οι τιμές πώλησης ακινήτου παρουσιάζουν μείωση κατά μέσο όρο 9,1% μέσα σε δύο μήνες, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό ακινήτων είναι πλήρως ανακαινισμένα.

insider

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι στα Νότια Προάστια, οι τιμές τα τελευταία χρόνια είχαν «πάρει φωτιά», λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών που στόχευαν στην απόκτηση ακινήτου μέσω του προγράμματος Golden Visa. Επομένως, δεν ήταν λίγοι οι ιδιοκτήτες που, λαμβάνοντας υπόψιν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, προέβησαν σε ανακαίνιση μέσω δανεισμού, με στόχο να αυξήσουν την αξία πώλησης του ακινήτου τους.

Η Ηλιούπολη είναι εκείνη που «σέρνει» το χορό των μειώσεων στις τιμές. Διαμέρισμα 84 τετραγωνικών μέτρων, 2ου ορόφου, με έτος κατασκευής το 1985 πωλούνταν τον Φεβρουάριο 215.000 ευρώ, ενώ έφτασε να πωλείται τον Απρίλιο 175.000 ευρώ (μείωση 18,6%).

Στην Καλλιθέα, το εύρος μείωσης των ζητούμενων τιμών πώλησης κυμαίνεται από 5,88% έως 11,4%, στον Άγιο Δημήτριο από 5,55% έως 6,52%, ενώ στην Άνω Γλυφάδα από 5,66% έως 7,51%.

Ακολούθως, στη Νέα Σμύρνη, η μείωση των τιμών πώλησης κυμαίνεται από 9,18% έως 20% και στο Παλαιό Φάληρο από 10,7% έως 13,1%.

Μετά το καλοκαίρι η κορύφωση στις μειώσεις

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η κορύφωση των μειώσεων στις τιμές πώλησης ακινήτων στη χώρα μας αναμένεται να καταγραφεί μετά την καλοκαιρινή σεζόν και σταδιακά έως και τις αρχές του 2021.

Το εύρος των μειώσεων θα εξαρτηθεί από το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας, την εγχώρια δυναμική της μεσαίας τάξης, τη στάση των ξένων επενδυτών προς το ελληνικό real estate μετά την πανδημία, αλλά και από τον αριθμό των διαθέσιμων ακινήτων προς πώληση στην εγχώρια κτηματαγορά και τη ζητούμενη τιμή αυτών.

Καθοριστικοί παράγοντες για τη διαμόρφωση των τιμών θα αποτελέσουν η συχνότητα και οι τιμές με τις οποίες θα διοχετευτούν στην αγορά τα χαρτοφυλάκια ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους funds και τράπεζες, καθώς και ο ρυθμός υλοποίησης των πλειστηριασμών το επόμενο διάστημα.

«Όσον αφορά στις τιμές των ακινήτων, σίγουρα θα επηρεαστούν από την έναρξη των πλειστηριασμών σε μικρότερες αξίες», επισημαίνεται στην έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates.

insider

insider

insider

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider