Πώς αναγεννήθηκε η περιοχή του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς αναγεννήθηκε η περιοχή του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά 
Μια περιοχή χωρίς ζωή και με κτήρια-κουφάρια αναγεννήθηκε και απέκτησε και πάλι ζωή μέσω της συνεργασίας Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.

Την πορεία της αναγέννησης της περιοχής 4.500 στρεμμάτων γύρω από τον Άγιο Διονύσιο του Πειραιά που για πολλές δεκαετίες έσφυζε από ζωή αλλά τα τελευταία χρόνια είχε ερημώσει, περιέγραψαν οι βασικοί συντελεστές του έργου κατά τη ειδικής παρουσίασης που διοργανώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης.

Πρόκειται για ένα έργο που όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση «πρέπει να αποτελέσει σημείο αναφοράς για αντίστοιχες αστικές αναπλάσεις στην Ελλάδα» καθώς αποτελεί «υπόδειγμα συνεργασίας Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα» για το πως μπορεί να δημιουργηθεί μια επένδυση με αξία.

Κυριάκος Μητσοτάκης
Η ανάπλαση του Αγίου Διονυσίου πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα τόνισε ο πρωθυπουργός

Το project είναι λίγο-πολύ γνωστό. Έχει ως επίκεντρο μια περιοχή που στο παρελθόν αποτελούσε οικονομικό κέντρο του Πειραιά, με επίκεντρο το εργοστάσιο του Παπαστράτου που απασχολούσε χιλιάδες εργαζόμενους αλλά και πολλές άλλες επιχειρήσεις και μηχανουργεία που λειτουργούσαν στην περιοχή.

Όμως τις τελευταίες δεκαετίες η περιοχή έχασε τον χαρακτήρα της. Η παραγωγή της Παπαστράτος μεταφέρθηκε, ενώ οι μικρές βιοτεχνίες και τα μηχανουργεία έκλεισαν. Στο τέλος η περιοχή του Αγίου Διονυσίου έμοιαζε με νεκρή ζώνη. Όπως περιέγραψε γλαφυρά ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand Real Estate και… ιθύνων νους της ανάπλασης Δημήτρης Ανδριόπουλος: «Το 2015 προχωρούσες μετά τις 2 το μεσημέρι και δεν συναντούσες ψυχή και το μόνο που έβλεπες ήταν άδεια κουφάρια κτηρίων».

«Μας έκανε εντύπωση ποσό κοντά στο λιμάνι ήταν η περιοχή, ενώ μόλις 250 μέτρα μακριά βρίσκεται ο μεγαλύτερος σιδηροδρομικός κόμβος της χώρας και αμέσως είδαμε μια ευκαιρία», σημείωσε ακόμη ο ίδιος. Έτσι ξεκίνησε η ιδέα της αξιοποίησης των παλιών βιομηχανικών εγκαταστάσεων μέσω της μετατροπής τους σε σύγχρονους και βιοκλιματικούς χώρους γραφείων για μεγάλες επιχειρήσεις.

Άψογη συνεργασία

Σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο το έργο δεν θα προχωρούσε αν υπήρχε η άψογη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών. «Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να επικοινωνήσουμε με τον Δήμο του Πειραιά για να δούμε το αν συμφωνούν με αυτή την επένδυση για να βεβαιώσουμε ότι θα είμαστε φιλοξενούμενοι και όχι κυνηγημένοι», σημείωσε. Αυτό δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο καθώς ο δήμαρχος του Πειραιά Γιάννης Μώραλης και ο κ. Ανδριόπουλος είναι παλιοί γνωστοί, δεδομένου πως ο τελευταίος ήταν αυτός που «έτρεξε» το έργο της κατασκευής του σταδίου «Γιώργος Καραϊσκάκης» του Ολυμπιακού.

Παρουσίαση ανάπλασης Αγίου Διονυσίου
Από αριστερά: Χρήστος Χαρπαντίδης - Παπαστράτος, Γιάννης Μώραλης- Δήμαρχος Πειραιά, Ναταλία Στράφτη - Grivalia, Αντρέα Μοράρου - EBRD και Δημήτρης Ανδριόπουλος - Dimand

Έχοντας την υποστήριξη του Δήμου «το επόμενο βήμα ήταν να χτυπήσουμε την πόρτα της Παπαστράτος», είπε ο κ. Ανδριόπουλος. Εκεί τα πράγματα δεν ήταν τόσο εύκολα καθώς όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος Χρήστος Χαρπαντίδης εκείνη την εποχή το μόνο που δεν απασχολούσε την εταιρεία ήταν το να πουλήσει τα συγκεκριμένα ακίνητα «Το 2016 το μυαλό μας μόνο στην πώληση των κτηρίων δεν ήταν. Η αλήθεια ήταν ότι είχαμε προσφορές αλλά δεν είχαμε ασχοληθεί. Αυτό που μας έπεισε ήταν το όραμα της Dimand. Είδαμε ένα πλάνο με σεβασμό στην ιστορική αξία των κτηρίων της Παπαστράτος όμως όχι σαν μουσείο αλλά με το βλέμμα το μέλλον», τόνισε.

«Για πρώτη φορά συνδέθηκαν ένας πωλητής και ένας αγοραστής ακινήτων και αρχίσαμε μια ανθρώπινη σχέση. Η Παπαστράτος μας βοήθησε και δεν ζήτησε όλα τα χρήματα μαζί. Συμφώνησε να μας δίνει τα κτήρια ένα-ένα κάτι το οποίο επέτρεψε το να προχωρήσει το έργο», πρόσθεσε ο κ. Ανδριόπουλος.

Το επόμενο βήμα ήταν να βρεθεί ο επενδυτής και αυτό στις αρχές του 2016 όπου ακόμη υπήρχε έντονη αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία. Ο επενδυτής αυτός ήταν η Grivalia η οποία όπως είπε η γενική διευθύντρια εργασιών της εταιρείας Ναταλία Στράφτη έκανε μια υπέρβαση με το έργο του Αγίου Διονυσίου. «Μοιραστήκαμε το όραμα της Dimand και αυτό όταν η αγορά ακινήτων δεχόταν ακόμη πιέσεις και η Grivalia ήταν μια εταιρεία που επένδυε σε ακίνητα εισοδήματος με χαμηλό ρίσκο», σημείωσε η κυρία Στράφτη. «Υπήρξε όμως μια ευκαιρία που αφορούσε ακίνητα κοντά στο λιμάνι του Πειραιά και μεγάλης έκτασης, κάτι το οποίο δεν βρίσκεις εύκολα μέσα στον αστικό ιστό», τόνισε η ίδια προσθέτοντας βέβαια «ότι το γεγονός πως η περιοχή ήταν ανκεμετάλλευτη φαινόταν και στην τιμή των ακινήτων».

Η Grivalia ανέλαβε τμήμα της χρηματοδότησης των έργων ανακατασκευής, ενώ μέσω προσυμφώνου εξασφάλιζε την αγορά των ακινήτων από την Dimand με την ολοκλήρωσή τους. Ένας ακόμη κρίκος ήταν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) η οποία στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει με την Dimand χρηματοδότησε και αυτή το έργο, βάζοντας μάλιστα και περιβαλλοντικά κριτήρια.

To τελευταίο κομμάτι ήταν οι χρήστες των κτηρίων. Η αρχή έγινε με την Teleperfomance η οποία μετέφερε εκεί σημαντικό κομμάτι των εργασιών της. Ακολούθησε η Alpha Bank που στέγασε το τμήμα ΙΤ της. Σήμερα προχωρούν και άλλες συμφωνία με τον κ. Ανδριόπουλο να εκτιμά πως εντός του έτους στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου θα δουλεύουν περί τα 10.000 άτομα.

Τα κομμάτια της ανάπλασης

Το έργο της αναγέννηση του Αγίου Διονυσίου πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Δήμου Πειραιά, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, μέσω δημόσιων έργων, προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, ενώ κοντά στα 250 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι επενδύσεις των ιδιωτικών φορέων (Dimand, EBRD, Grivalia Properties).

H Dimand ολοκλήρωσε την ανακατασκευή του πρώτου οικοδομικού τετραγώνου τον Μάιο του 2018 από κοινού με την Grivalia. Πρόκειται για τις πρώην καπναποθήκες της Παπαστράτος, που ανακατασκευάσθηκαν σε σύγχρονο κτήριο γραφείων και μισθώθηκαν στη Teleperformance.

Το δεύτερο οικοδομικό τετράγωνο αναπτύσσεται από κοινού από τις Dimand - EBRD – Grivalia. Πρόκειται για το ακίνητο, που παλαιότερα στέγαζε το τυπογραφείο της καπνοβιομηχανίας. Το έργο του εκσυγχρονισμού, της αναβάθμισης και της αξιοποίησης παραδίδεται ήδη τμηματικά στην εταιρεία Teleperformance.

Το τρίτο οικοδομικό τετράγωνο, το οποίο φιλοξενούσε τις εγκαταστάσεις παραγωγής καπνού και τους χώρους διοίκησης των γραφείων της Παπαστράτος, και αποτελείται από τέσσερα κτήρια, που ανακατασκευάζονται, αναβαθμίζονται και μετατρέπονται ήδη σε γραφεία, καταστήματα και χώρους στάθμευσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider