Επενδύσεις – ρεκόρ σε γραφεία στην Ελλάδα 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επενδύσεις – ρεκόρ σε γραφεία στην Ελλάδα 
Στην Κηφισίας που είναι και η πιο «ωριμή» αγορά, τα ενοίκια διαμορφώνονται στα 17,5 ευρώ/τμ με ετήσια αύξηση 6,1%.

Χρονιά ρεκόρ για την αγορά γραφείων αναμένεται να είναι το 2019, καθώς το διαθέσιμο στοκ ποιοτικών ακινήτων παραμένει εξαιρετικά περιορισμένο. Οι επενδύσεις σε ακίνητα εισοδήματος αναμένεται να φθάσουν το 1 δισ. ευρώ φέτος με την μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στα ακίνητα που αξιοποιούνται ως γραφεία.

Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Proprius το ποσοστό πληρότητας των καλών και σύγχρονων χώρων γραφείων στην Αθήνα παραμένει πάνω από 95%. Η αυξημένη ζήτηση και η περιορισμένη προσφορά οδηγεί προς τα πάνω τα ενοίκια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τρίτου τριμήνου της εταιρείας η οποία συνεργάζεται με την Cushman & Wakefiel, τα ενοίκια γραφειακών χώρων α’ ποιότητας στο Σύνταγμα διαμορφώθηκαν στα 21 ευρώ/μήνα καταγράφοντας αύξηση 13,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Στην Κηφισίας που είναι και η πιο «ωριμή» αγορά, τα ενοίκια διαμορφώνονται στα 17,5 ευρώ/τμ με ετήσια αύξηση 6,1%. Έντονη δυναμική εμφανίζει και η αγορά του Πειραιά όπου τα ενοίκια διαμορφώνονται στα 14,5 ευρώ καταγράφοντας αύξηση 11,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Επεκτείνεται και σε δευτερεύουσες τοποθεσίες το ενδιαφέρον των επενδυτών

Η Proprius αναμένει πως μέχρι το 2022 θα έχουν προστεθεί νέοι χώροι γραφείων συνολικής επιφάνειας 65.000 τμ. Διαπιστώνει, ακόμη, πως το ενδιαφέρον που εκφράζουν θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές δεν εξαντλείται μόνο στις βασικές περιοχές, αλλά πολλές φορές επεκτείνεται και σε δευτερεύουσες τοποθεσίες.

Σημαντικοί, της τάξης του 10% με 15%, είναι και οι ρυθμοί αύξησης των τιμών πώλησης, όπως φαίνεται και από τις αποδόσεις που υποχωρούν φέτος στα επίπεδα του 7% με 6,5%, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Ειδικότερα στα γραφεία κοντά στην πλατεία Συντάγματος οι αποδόσεις διαμορφώνονται στο 6,5% από 6,9% που ήταν πέρσι το αντίστοιχο διάστημα, στην Κηφισίας βρισκονται στο 7% από 7,1% και στον Πειραιά στο 7,25% από 7,35%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider