Περιζήτητα τα ελληνικά εξοχικά στη Γερμανία

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περιζήτητα τα ελληνικά εξοχικά στη Γερμανία
Η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά τα τελευταία χρόνια στους 10 κορυφαίους προορισμούς των Γερμανών για την αγορά δεύτερης κατοικίας

Μπορεί οι Κινέζοι που αγοράζουν σπίτια στην Ελλάδα, λόγω και της Χρυσής Βίζας να έχουν κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, αλλά υπάρχει και μια αγορά με σημαντικές προοπτικές για την αγορά εξοχικών κατοικιών που βρίσκεται πολύ πιο κοντά στη χώρα μας. Ο λόγος για τη Γερμανία, η οποία «στέλνει» στην Ελλάδα περίπου 4 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η χώρα μας βρίσκεται σταθερά τα τελευταία χρόνια στους 10 κορυφαίους προορισμούς των Γερμανών για την αγορά δεύτερης κατοικίας. «Το ενδιαφέρον των Γερμανών για την Ελλάδα είναι μεγάλο και αυτό εξηγείται και από τον τουρισμό. Έρευνες στον χώρο της εξοχικής κατοικίας στη Γερμανία έχουν καταδείξει επανειλημμένα, ότι ένα από τα κύρια κριτήρια στην απόφαση για απόκτηση εξοχικής κατοικίας στο εξωτερικό είναι η γνώση της χώρας και του τόπου από διακοπές, που έχουν κάνει στο παρελθόν, γεγονός που δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την Ελλάδα», εξηγεί στο insider.gr o Μάριος Χριστοδούλου, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας ferimmo.de η οποία προωθεί αποκλειστικά ελληνικά ακίνητα στη Γερμανία με έμφαση στις εξοχικές κυρίως κατοικίες.

«Η δυνητική αγορά ελληνικών ακινήτων από Γερμανούς ενδιαφερόμενους αγοραστές εκτιμάται άνω των 11 δισ. ευρώ με προοπτικές αύξησής της έως και τα 15 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία», σημειώνει ο κ. Χριστοδούλου. Το γερμανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας δεν είναι καινούργιο, καθώς η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας. Οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν στα 3,5 δισ. ευρώ το 2018, ενώ υπολογίζεται εντός ελληνικού εδάφους δραστηριοποιούνται 120 γερμανικές επιχειρήσεις που απασχολούν 27.000 εργαζόμενους.

Μάλιστα η τάση είναι αυξητική, καθώς όπως εξηγεί ο κ. Χριστοδούλου, «η σταδιακά ολοένα και περισσότερο ομαλοποίηση των προοπτικών σταθεροποίησης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αυξάνει αντίστοιχα και το ενδιαφέρον Γερμανών για επενδύσεις στην Ελλάδα. Ανάμεσα τους και πολλοί ιδιώτες οι οποίοι ενδιαφέρονται για αγορά εξοχικής κατοικίας».

Τι σπίτια και πού αγοράζουν οι Γερμανοί

Η Κρήτη και η Πελοπόννησος είναι παραδοσιακά οι αγαπημένοι προορισμοί των Γερμανών, αναφέρει ο κ. Χριστοδούλου, ενώ ο μέσος όρος επένδυσης για την αγορά εξοχικής κατοικίας ανέρχεται στα 245.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τους υποψήφιους αγοραστές, αυτοί χωρίζονται σε τρεις διακριτές ομάδες:

«Υπάρχουν αυτοί που θέλουν μια δεύτερη εξοχική κατοικία για τις διακοπές τους, ενώ υπάρχουν και άλλοι που αναζητούν ακίνητα κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για επενδυτικούς σκοπούς αξιοποιώντας τα, μέσω πλατφόρμων βραχυχρόνιας ενοικίασης. Η τελευταία ομάδα μπορεί να είναι η πιο μικρή, αλλά και η πιο δυναμική τελικά, καθώς πρόκειται για αυτούς που αναζητούν μεγαλύτερα επενδυτικά ακίνητα στην Ελλάδα», σημειώνει ο ιδρυτής της ferrimo.de.

Μια πλατφόρμα αποκλειστικά για τα ελληνικά ακίνητα

Το αυξημένο ενδιαφέρον των Γερμανών για την Ελλάδα αλλά και η έλλειψη μιας ειδικευμένης πύλης αποκλειστικά για την ελληνική αγορά οδήγησε στη δημιουργία της Ferimmo. Όπως εξηγεί ο κ. Χριστοδούλου, «η πλατφόρμα έχει ξεκινήσει επίσημα εδώ και οκτώ μήνες και ήδη φιλοξενεί περισσότερες από 11.000 αγγελίες για ακίνητα στην Ελλάδα. Απευθύνεται αρχικά στη γερμανική αγορά και στη συνέχεια σε όλες τις γερμανόφωνες χώρες, Αυστρία, Ελβετία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο στις οποίες θα επεκταθούμε μέσα στην επόμενη τριετία».

«Παράλληλα με την προβολή χιλιάδων ακινήτων στόχος μας είναι επίσης η προσφορά όσον το δυνατόν περισσότερων πληροφοριών και υπηρεσιών σε όσους ψάχνουν ακίνητα στην Ελλάδα», σημειώνει ακόμη ο κ. Χριστοδούλου, εξηγώντας ότι η πλατφόρμα μεταξύ άλλων παρέχει αναλυτικές πληροφορίες για τη διαδικασία αγοραπωλησίας, το νομικό πλαίσιο, τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τους φόρους και τα κόστη που συνδέονται με μια αγοραπωλησία κα. «Με τον τρόπο αυτό επιδιώκουμε να “εξοικειώσουμε” τον κάθε ξένο ενδιαφερόμενο με τη διαδικασία αγοραπωλησίας ακινήτων στην Ελλάδα», σημειώνει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider