Περιβαλλοντικό Αποτύπωμα: Από τις διεθνείς πολιτικές στην ατομική ευθύνη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περιβαλλοντικό Αποτύπωμα: Από τις διεθνείς πολιτικές στην ατομική ευθύνη
Έρευνα των Ηνωμένων Εθνών δείχνει ότι το 64% των πολιτών αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σε υπόθεση προσωπική ανάγεται σταδιακά η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος περνώντας από τη διεθνή πολιτική, στις εθνικές στρατηγικές, στις επιχειρήσεις και τελικά στον κάθε καταναλωτή ξεχωριστά. Η σημασία που αποδίδουν οι πολίτες στην ατομική ευθύνη φαίνεται και από πρόσφατη διεθνή έρευνα με τίτλο «People's Climate Vote» που διοργάνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος εκατομμύρια πολίτες από 50 χώρες και σύμφωνα με τα ευρήματα, το 64% των συμμετεχόντων αντιμετωπίζει την αλλαγή του κλίματος ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι ενέργειες που τείνουν να προτιμούν οι άνθρωποι όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής εξαρτώνται, σε κάποιο βαθμό, από το πού ζουν οι άνθρωποι.

Σε οκτώ από τις 10 χώρες με τις υψηλότερες εκπομπές από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της χρήσης περισσότερης πράσινης ενέργειας.

Όμως, σε χώρες με μεγαλύτερες εκπομπές από την αποψίλωση των δασών και τις αλλαγές στη χρήση γης, οι συμμετέχοντες υποστήριξαν τη διατήρηση των δασών και της γης.

Όσον αφορά στις ατομικές συνήθειες, το 30% τάχθηκε υπέρ της φυτικής διατροφής ως μέτρο περιορισμού της κλιματικής αλλαγής. Η Γερμανία, με 44%, και το Ηνωμένο Βασίλειο, με 43%, ήταν οι χώρες όπου η φυτική διατροφή έλαβε τη μεγαλύτερη υποστήριξη.

Ωστόσο, το ποσοστό αυτό τείνει να αυξηθεί λαμβάνοντας στήριξη και από την αγορά η οποία δημιουργεί οικολογικά προϊόντα αλλά και συσκευές μέτρησης του ατομικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Τέτοιες εφαρμογές είναι η Capture, η οποία υπολογίζει τους μηνιαίους στόχους CO2 των χρηστών θέτοντας μια σειρά ερωτήσεων όπως πόσες πτήσεις ετησίως χρησιμοποιούν και τι είδους δίαιτα ακολουθούν ενώ μέσω GPS προβλέπονται οι εκπομπές από τις ατομικές μετακινήσεις. Αυτές οι μετρήσεις έχουν οδηγήσει πολλούς καταναλωτές να αλλάξουν ακόμη και τρόπο ζωής, να περιορίσουν τα ταξίδια με αεροπλάνο, να μετακινούνται με τα πόδια ή ποδήλατο, ακόμη και να καταργήσουν εντελώς το κρέας από τη διατροφη τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider