Αποθήκευση και ΑΠΕ σε ρυθμούς Target Model: Τι προτείνει η αγορά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αποθήκευση και ΑΠΕ σε ρυθμούς Target Model: Τι προτείνει η αγορά
Η αγορά έχει συγκεκριμένες προτάσεις και είναι έτοιμη να τις εφαρμόσει σύμφωνα με όσα ανέφεραν εκπρόσωποί της στο Renewable & Storage Forum.

Η αποθήκευση ενέργειας «παύει» να είναι ένα άπιαστο όνειρο με τις εξελίξεις να «προλαβαίνουν» την αγορά και να επιβάλλουν επιτάχυνση της διείσδυσης των τεχνολογιών αποθήκευσης αλλά και της υιοθέτησης ενός θεσμικού πλαισίου το οποίο θα δίνει ευελιξία παροχής πολλαπλών υπηρεσιών στα συστήματα αποθήκευσης. Η αγορά έχει συγκεκριμένες προτάσεις και είναι έτοιμη να τις εφαρμόσει σύμφωνα με όσα ανέφεραν εκπρόσωποί της στο Renewable & Storage Forum που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή.

Διαφοροποίηση στις τεχνολογίες για ευελιξία στη διαχείριση

Η ευελιξία στη διαχείριση λειτουργεί ως αντίρροπη δύναμη στη στοχαστικότητα των ΑΠΕ. Ο κ. Απόστολος Πάνος, επικεφαλής Ενεργειακής Διαχείρισης της Enel Green Power Hellas μιλώντας στο ενεργειακό φόρουμ για την αποθήκευση προέβαλε το παράδειγμα του εξωτερικού όπου οι traders χρησιμοποιούν τη διαφοροποίηση στις τεχνολογίες (περιλαμβάνοντας από ΑΠΕ μέχρι και λιγνιτικές) δημιουργώντας ένα virtual power plant με μεγάλη ευελιξία στη διαχείρισή του και έτσι βελτιστοποιούν τη συμμετοχή τους στις εκάστοτε αγορές οδηγώντας έτσι στη μεγιστοποίηση του οφέλους. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι είναι σημαντικό να τονιστεί η αναγκαιότητα να μπορεί ένα σύστημα αποθήκευσης να έχει τη δυνατότητα να παρέχει διαφορετικού είδους υπηρεσίες και να

Τα μηνύματα από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του Target Model

Η πρώτη εικόνα από τη λειτουργία αγορών target model στέλνει σήματα για πολύ ισχυρά κίνητρα για μονάδες αποθήκευσης, για μπαταρίες και αντλησιοταμίευση γιατί υπάρχουν σημαντικές διαφορές των τιμών τόσο στην προημερήσια αγορά όσο και στην αγορά εξισορρόπησης. Και οι ευέλικτες αυτές μονάδες είναι σε θέση να κυνηγούν και να μπορούν να εκμεταλλευθούν τις διαφορές αυτές των τιμών», όπως εκτιμά ο Κώστας Μπασλής, πρόεδρος της Optimus Energy κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση για τη λειτουργία του target model.

«Αυτό που αναδεικνύεται από τις πρώτες μέρες λειτουργίας των αγορών του target model, είναι η ανάγκη ευέλικτων μονάδων αποθήκευσης που θα αμβλύνουν την έντονη μεταβλητότητα στην αγορά εξισορρόπησης, η οποία εν δυνάμει όταν θα αρθούν οι ευεργετικές διατάξεις για τα χαρτοφυλάκια ΑΠΕ στην τρέχουσα φάση θα τις εκθέσουν σε ένα σημαντικό κίνδυνο», αναφέρει σχετικά.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι προκειμένου η αγορά να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις. Όπως εκτιμά ο κ. Μπασλής σημαντικός θα είναι ο ρόλος της Πολιτείας και των ρυθμισιτκών Αρχών ώστε «να γίνει ένας συνυπολογισμός για το πότε θα γίνει η μετάβαση στην πλήρη ανάληψη ευθύνης εξισορρόπησης των μονάδων ΑΠΕ και σε ποια φάση θα είναι η διείσδυση των μονάδων αποθήκευσης στη χώρα μας. Ο συγχρονισμός σε αυτό τον τομέα είναι θεμελιώδους σημασίας για να μπορέσει να γίνει ομαλά η μετάβαση των ΑΠΕ σε ένα πλήρως απελευθερωμένο περιβάλλον συμμετοχής τους στην αγορά», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider