Έρχονται συγχωνεύσεις και εξαγορές στο λιανεμπόριο ρεύματος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται συγχωνεύσεις και εξαγορές στο λιανεμπόριο ρεύματος
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Και στην Ευρώπη εκτιμάται ότι επιχειρήσεις του χώρου θα χρειαστούν τουλάχιστον μια πενταετία για να ανακάμψουν.

Συγχωνεύσεις και εξαγορές – ως παρεπόμενο της πανδημίας – έρχονται στη λιανική αγορά ρεύματος. Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς η μείωση στην εισπραξιμότητα - αν και τελικά αποδείχτηκε μικρότερη από την αναμενόμενη και ελεγχόμενη, τουλάχιστον για τους μεγάλους του χώρου – δεν έχει τις ίδιες συνέπειες για όλους τους παίκτες της αγοράς.

Ακόμη και σε μικρό ποσοστό, οι ανεξόφλητες οφειλές αυξήθηκαν και οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι τα ποσά που αντιστοιχούν στις λεγόμενες ρυθμιζόμενες χρεώσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περί το 50% των τιμολογίων ρεύματος, να τα αποδίδουν στον ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης) ώστε να καταλήξουν τελικά στους Διαχειριστές του συστήματος ηλεκτρισμού, δηλαδή στον ΑΔΜΗΕ και στον ΔΕΔΔΗΕ, στη ΔΕΗ για τις ΥΚΩ, στους δήμους και στην ΕΡΤ.

Και παρότι η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα ώστε να παραταθεί η υποχρέωση καταβολής των ρυθμιζόμενων χρεώσεων των τιμολογίων (σ.σ. η υποχρέωση αφορά και τους ανείσπρακτους λογαριασμούς), οι πάροχοι θα πρέπει κάποια στιγμή να καταβάλλουν τα συγκεκριμένα κονδύλια.

Και με δεδομένη την έλλειψη ρευστότητας η κατάσταση - ειδικά των μικρών παικτών στο λιανεμπόριο ρεύματος, οι οποίοι δεν στηρίζονται από καθετοποιημένους ομίλους - είναι οριακή. Και δεν φτάνει αυτό, ο ανταγωνισμός έχει ενταθεί, με το παιχνίδι «ο κλέψας του κλέψαντος» στα πελατολόγια να έχει φτάσει σε ακραίες κινήσεις. Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις που οι εκπτώσεις μπορεί να φτάνουν έως και το 45%, πουλώντας κάτω του κόστους.

Έτσι, η συρρίκνωση του χώρου, η οποία, ούτως ή άλλως, προβλεπόταν, ως παρεπόμενο της οικονομικής ύφεσης, αναμένεται να επιταχυνθεί εξαιτίας των συνεπειών του δίμηνου lockdown. Παράγοντες της αγοράς μιλώντας στο «Insider.gr» εκτιμούν ότι στα επόμενα δύο με τρία χρόνια στην …πιάτσα δεν θα έχουν μείνει πάνω από 6 με 7 παίκτες, καθώς πολλές από τις μικρές εταιρείες είτε θα συγχωνευθούν, είτε θα εξαγοραστούν από τους πιο ισχυρούς, είτε θα βάλουν …λουκέτο.

Βεβαίως, το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Και στην Ευρώπη εκτιμάται ότι επιχειρήσεις του χώρου θα χρειαστούν τουλάχιστον μια πενταετία για να ανακάμψουν κι αυτό εάν η υγειονομική κρίση δεν επιστρέψει και δεν συνεχιστεί η χαμηλή ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider