«Στα σκαριά» το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό του κόσμου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Στα σκαριά» το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό του κόσμου
Πρόκειται για επένδυση 9 δισ. λιρών.

Το αιολικό πάρκο του Ντόγκερ Μπανκ, στη Βόρεια Θάλασσα θα είναι σε θέση να παράσχει ηλεκτρική ενέργεια σε περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο μόλις λειτουργήσει και αποτελεί επένδυση 9 δισ. λιρών.

Για την υλοποίηση του μεγάλου αυτού project έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους η νορβηγική Equinor και η σκωτσέζικη SSE. Πρόκειται για μία επένδυση πολλών εκατομμυρίων λιρών για ένα έργο που περιγράφεται ως «το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο».

Το έργο περιλαμβάνει τρεις φάσεις 1,2 gigawatt (GW) - Dogger Bank A, Dogger Bank B και Dogger Bank C - στη Βόρεια Θάλασσα, δίνοντάς συνολική χωρητικότητα 3,6 GW.

Η SSE Renewables πρωτοστατεί στην κατασκευή του αιολικού πάρκου, το οποίο ξεκίνησε τον Ιανουάριο, με την Dogger Bank A να λειτουργεί έως το 2023.

«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μία από τις μεγάλες επιτυχίες του Ηνωμένου Βασιλείου, παρέχοντας πάνω από το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας και δημιουργώντας χιλιάδες εργασίας», δήλωσε ο Alok Sharma, γενικός γραμματέας για τις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Έργα όπως το Dogger Bank θα αποτελέσουν βασικό μέρος της διασφάλισης μιας πράσινης και ανθεκτικής οικονομικής ανάκαμψης καθώς και επίτευξηςα του στόχου μας για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Equinor, το έργο Dogger Bank απαιτεί επένδυση 9 δισεκατομμυρίων λιρών (11,08 δισεκατομμύρια δολάρια) η οποία θα υλοποιηθεί μεταξύ 2020 και 2026. Οι τελικές επενδυτικές αποφάσεις για τη Dogger Bank A και B έχουν οριστεί για τα τέλη του 2020, ενώ για την Dogger Bank C η απόφαση θα ληφθεί στο τέλος του 2021.

Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider