Τις δραστηριότητές της στη Β. Θάλασσα πουλά η Energean - Στη Μεσόγειο πέφτει το βάρος των ερευνών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τις δραστηριότητές της στη Β. Θάλασσα πουλά η Energean - Στη Μεσόγειο πέφτει το βάρος των ερευνών
Στο φυσικό αέριο και τη Μεσόγειο επικεντρώνεται η Energean.

Τη συμφωνία πώλησης δραστηριοτήτων στην περιοχή της Βόρειας Θάλασσας, αρκετές εκ των οποίων αποτελούν παλαιές πλατφόρμες με παραγωγή πετρελαίου, ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας η Energean στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ.

Οι συγκεκριμένες δραστηριότητες, οι οποίες δεν αποτελούν προτεραιότητα (non-core assets) στο πλαίσιο της στρατηγικής της Energean, περιέρχονται στην κατοχή της μετά την πρόσφατη συμφωνία για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου της Edison E&P, ενώ νέος αγοραστής είναι η εταιρεία Neptune, η οποία κατέχει ηγετική θέση στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία. Συγκεκριμένα, οι δραστηριότητες που μεταβιβάζονται είναι τα υπό ανάπτυξη projects Nova (15%) και Dvalin (10%) στη Νορβηγία, ενώ το μεταβιβαζόμενο χαρτοφυλάκιο στο Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνει τα πεδία Scott (10.5%), Telford (15.7%), Tors (68%) και Wenlock (80%) που βρίσκονται στην παραγωγή εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς και τις συμμετοχές στο Markham (3.1%), στην ανακάλυψη στο Glengorm (25%) καθώς και στην άδεια Isabella (10%), όπου αναμένεται η πραγματοποίηση ερευνητικής γεώτρησης στις επόμενες εβδομάδες.

Όπως ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean κ. Μαθιός Ρήγας:

«Η απόκτηση της Edison E&P εδραίωσε την Energean ως την ηγέτιδα ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, με ένα χαρτοφυλάκιο στο μεγαλύτερο μέρος του οποίου η εταιρεία είναι Operator, με έμφαση στο φυσικό αέριο και με μία ιδιαίτερα έμπειρη ομάδα που μπορεί να αναπτύξει περαιτέρω την εταιρεία στην ταχέως μεταβαλλόμενη βιομηχανία της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Με την ανακοίνωση της εξαγοράς, είχαμε δεσμευθεί στους μετόχους μας ότι θα επιδιώκαμε να διαθέσoυμε δραστηριότητες που δεν ταιριάζουν με τη στρατηγική μας. Είμαστε ικανοποιημένοι για το ότι προχωρούμε σήμερα σε αυτήν την ανακοίνωση, η οποία αποδεικνύει την δέσμευσή μας και την ικανότητά μας να υλοποιούμε τους στόχους μας. Η Neptune είναι μία εταιρεία που ηγείται στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη Νορβηγία και στο Ηνωμένο Βασίλειο και είμαστε πεπεισμένο ότι, υπό τη νέα ιδιοκτησία, οι ομάδες της Edison E&P στις δύο χώρες θα επωφεληθούν λόγω της στρατηγικής που η Neptune ακολουθεί».

Υπενθυμίζεται ότι η Energean έχει συμφωνήσει να εξαγοράσει το συνολικό χαρτοφυλάκιο της Edison E&P έναντι 750 εκατ. δολαρίων. Το τίμημα της πώλησης των δραστηριοτήτων της Βόρειας Θάλασσας είναι 250 εκατ. δολάρια συν επιπλέον 30 εκατ. δολάρια που θα καταβληθούν στην Energean υπό προϋποθέσεις. Η συμφωνία τελεί υπό τον όρο της λήψης όλων των απαιτούμενων εγκρίσεων της συμφωνίας εξαγοράς της Edison E&P από την Energean.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.