Τα χερσαία αιολικά μπορούν να καλύψουν τις δεκαπλάσιες ενεργειακές ανάγκες της ΕΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα χερσαία αιολικά μπορούν να καλύψουν τις δεκαπλάσιες ενεργειακές ανάγκες της ΕΕ
Αισιόδοξα μηνύματα φέρνει νέα έρευνα για την αιολική ενέργεια.

Οι χερσαίες ανεμογεννήτριες θα μπορούσαν να υπερκαλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου λόγω της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και της χρήσης φουτουριστικών τουρμπινών, οι οποίες ενισχύουν τις αποδόσεις.

Σύμφωνα με νέα μελέτη Γερμανών επιστημόνων, η εντατική ανάπτυξη χερσαίων ανεμογεννητριών σε όλη την Ευρώπη θα μπορούσε καλύψει κατά 10 φορές περισσότερο τις τρέχουσες ενεργειακές ανάγκες. Οι συγκεκριμένοι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν τις μεταβολές της ταχύτητας του ανέμου, όλες τις διαθέσιμες εκτάσεις και τα φουτουριστικά σχέδια τουρμπίνας που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά.

Αν και σημειώνουν ότι η παραγωγή του 100% της ισχύος της Ευρώπης από τον άνεμο δεν θα ήταν εφικτή λόγω κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών περιορισμών, οι επιστήμονες λένε ότι η εκτίμησή τους δίνει ένα «σημαντικά υψηλότερο» ποσοστό σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις για το αιολικό δυναμικό.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Energy, αναφέρει ότι καθώς η τεχνολογία προχωράει, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που προκύπτει θα είναι φθηνότερο από ό, τι έχουν εκτιμηθεί από προηγούμενες μελέτες.

Σήμερα, η ΕΕ επιδιώκει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 80-95% έως το 2050 σε σύγκριση με το 1990, εν μέσω της αυξανόμενης πίεσης στα κράτη μέλη να συμφωνήσουν σε έναν καθαρό μηδενικό στόχο.

Η επίτευξη αυτών των στόχων θα καθολική στροφή σε ολόκληρη την ήπειρο σε πηγές ανανεώσιμης ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider