Ρωσία: Δεν συμφέρει ένας πόλεμος τιμών με τις ΗΠΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία: Δεν συμφέρει ένας πόλεμος τιμών με τις ΗΠΑ
«Δεν συμφέρει ένας πόλεμος τιμών με τις ΗΠΑ», δηλώνει Ρώσος αξιωματούχος.

Η Ρωσία δεν πρέπει να εξαπολύσει έναν πόλεμο τιμών κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά θα έπρεπε να επιμείνει στις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, ακόμη και με το τίμημα να χάσει μερίδιο αγοράς μεσοπρόθεσμα, δήλωσε Ρώσος αξιωματούχος ο οποίος μάλιστα είναι ένας από τους κύριους «αρχιτέκτονες» της συμφωνίας για το πλαφόν παραγωγής με τον ΟΠΕΚ.

Από το 2017, η Ρωσία και ο ΟΠΕΚ μείωσαν από κοινού την παραγωγή πετρελαίου για πρώτη φορά σε μια προσπάθεια αύξησης της τιμής του αργού πετρελαίου. Σύμφωνα τα στοιχεία που προέκυψαν, οι διαπραγματεύσεις για το πετρέλαιο κινήθηκαν μεταξύ 60 και 85 δολαρίων το βαρέλι.
Όπως σημειώνει ο Kirill Dmitriev, επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund-RDIF), «για να μειωθεί η παραγωγή από σχιστόλιθο στις Ηνωμένες Πολιτείες οι τιμές πρέπει να πέσουν κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι. Αυτό δεν θα ήταν υγιές για τη ρωσική οικονομία».

«Δεν θα έπρεπε να λειτουργήσουμε ανταγωνιστικά και να καταστρέψουμε την αμερικανική παραγωγή από σχιστόλιθο», πρόσθεσε μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Πριν από τρία χρόνια, ο Dmitriev ήταν ο πρώτος Ρώσος αξιωματούχος ο οποίος είχε αναφέρει δημοσίως ότι υπάρχει πιθανότητα να τεθεί πλαφόν στην παραγωγή του ΟΠΕΚ. Εκείνη την εποχή, οι τιμές του πετρελαίου είχαν καταρρεύσει καθώς η Σαουδική Αραβία, η ηγέτιδα δύναμη του ΟΠΕΚ είχε αυξήσει την παραγωγή προκειμένου να πλήξει τους Αμερικανούς παραγωγούς οι οποίοι τότε έκαναν εξορύξεις με υψηλότερο κόστος.

Η άνοδος των τιμών χάρη στις περικοπές της παραγωγής είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση εσόδων κατά 110 εκατ. δολαρίων για τη Ρωσία, δήλωσε ο Dmitriev. Ωστόσο, οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου βοήθησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες δεν συμμετέχουν στην πολιτική των περικοπών. Η παραγωγή της χώρας έχει εκτοξευθεί καθιστώντας την τον μεγαλύτερο παραγωγό ξεπερνώντας τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία.

Η παραγωγή στις ΗΠΑ αναμένεται ότι θα φθάσει σε νέα υψηλά επίπεδα φέτος ενώ ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία αργότερα το 2019 για να ενδυναμώσει την περαιτέρω συνεργασία.

Το Αζερμπαϊτζάν, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου πιστεύει ότι η συμφωνία θα πρέπει να παραταθεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγιεφ. Μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου στο εύρος των 60-70 δολαρίων δήλωσε ο Αλίγιεφ.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider