Glou: Η άνοδος και η πτώση μιας αυτοκρατορίας

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Glou: Η άνοδος και η πτώση μιας αυτοκρατορίας
Η τελευταία πράξη για την άλλοτε κραταιά εταιρεία, γράφτηκε τελικά εκεί όπου είχε ξεκινήσει πριν από 35 χρόνια και η πορεία προς την επιτυχία.

Η αυλαία για τη γνωστή αλυσίδα ανδρικής ένδυσης Glou που κάποτε μεσουρανούσε στο επιχειρηματικό στερέωμα, έπεσε πριν από μερικές μέρες, μετά το «λουκέτο» στο τελευταίο κατάστημα της εταιρείας, στην οδό Τσαμαδού στον Πειραιά.

«Glou τέλος, τουλάχιστον προς ώρας» ανακοίνωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook o επιχειρηματίας Γιώργος Γλου, αναρτώντας και μία φωτογραφία από το άδειο πλέον κατάστημα.

«Όλα ξεκίνησαν εδώ Πειραιά, Τσαμαδού και όλα τελείωσαν εδώ έπειτα από 34 χρόνια» πρόσθεσε ο κ. Γλου.

glou

Το success story της εταιρείας

Η ιστορία της Glou, ξεκίνησε το 1985, όταν τα δύο αδέλφια, ο Γιώργος και ο Αντώνης Γλου, δημιούργησαν στον Πειραιά το πρώτο τους κατάστημα με είδη ανδρικής ένδυσης, στο οποίο μπορούσε να βρει κανείς, από κοστούμια μέχρι αθλητικά ρούχα και παπούτσια και μάλιστα σε προσιτές τιμές.

H εμπορική δραστηριότητα της οικογένειας Γλου, με καταγωγή από τη Σμύρνη είχε αρχίσει ωστόσο αρκετά χρόνια νωρίτερα, τη δεκαετία του 1950, καθώς ο πατέρας των δύο αδελφών, Δημήτρης Γλου είχε στήσει μία μικρή επιχείρηση στον Πειραιά.

Ο Γιώργος και ο Αντώνης Γλου βλέποντας την καταναλωτική μανία της εποχής, αποφασίζουν να μετατρέψουν την επιχείρηση υλικών εστίασης, σε επιχείρηση ειδών ανδρικής μόδας και λίγα χρόνια αργότερα, το 1991, η Glou αριθμούσε συνολικά δέκα καταστήματα, ενώ την ίδια χρονιά εγκαινιάστηκε και ένα υπερκατάστημα στην οδό Πατησίων.

glou puma

Η εταιρεία εκτοξεύτηκε το 1994 με την απόκτηση της αντιπροσωπείας της Puma. Ο όμιλος Glou αναπτύχθηκε ταχύτατα τα χρόνια που ακολούθησαν, εντός και εκτός συνόρων και το 2006 διέθετε πάνω 60 καταστήματα στην Ελλάδα. Παράλληλα επεκτάθηκε και σε Βουλγαρία, Αλβανία, Κύπρο και Ρουμανία.

Ο τζίρος εκείνη την εποχή σκαρφαλώνει στα 120 εκατ. ευρώ και τα κέρδη της εταιρείας φτάνουν τα 15 εκατ. ευρώ.

Το 2005 δημιουργείται το κατάστημα Glou Premium store, στη Λεωφόρο Γρηγορίου Λαμπράκη 101 στο Πασαλιμάνι, το οποίο στεγαζόταν στο νεοκλασικό οικοδόμημα που έχει σχεδιάσει ο Βαυαρός αρχιτέκτονας Έρνεστ Τσίλερ και αποτελούσε την παλιά έπαυλη της οικογένειας του Σπυρίδωνα Α. Μεταξά.

glou

Η διαμάχη με την Puma και η αρχή του τέλους

Η οικονομική κρίση αρχίζει το 2008 να αφήνει τα αποτυπώματά της στο λιανεμπόριο. Το 2009 ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά για τους αδελφούς Γλου και η αντίστροφη μέτρηση για τον όμιλο αρχίζει. Οι πωλήσεις της εταιρείας εκείνη τη χρονιά συρρικνώθηκαν στα 66,7 εκατ. ευρώ έναντι 79,5 εκατ. ευρώ το 2008 ενώ κατέγραψε ζημιές ύψους 15,7 εκατ. ευρώ. Παράλληλα άρχισε να συρρικνώνεται το δίκτυο των καταστημάτων του ομίλου.

Το 2010 έρχεται η χαριστική βολή για την εταιρεία καθώς η συνεργασία με την Puma λήγει άδοξα και ξεσπάει πόλεμος μεταξύ των δύο πλευρών. Ο γερμανικός όμιλος κατηγορεί τη διοίκηση της ελληνικής εταιρείας για υπεξαίρεση στην Puma Hellas ποσού άνω των 110 εκατ. ευρώ.

Το 2013, η Glou η οποία έχει πλέον σοβαρά οικονομικά προβλήματα και έλλειψη ρευστότητας, εντάσσεται στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, ενώ ο ένας εκ των δύο αδερφών, ο Αντώνης Γλου αντιμετωπίζει και δικαστικές περιπέτειες για οφειλές προς το ελληνικό Δημόσιο.

Η τελευταία πράξη της ιστορίας, για την άλλοτε κραταιά εταιρεία, γράφτηκε τελικά εκεί όπου είχε ξεκινήσει πριν από 35 χρόνια και η πορεία προς την επιτυχία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider