Η Volkswagen είναι η εταιρεία με το μεγαλύτερο χρέος παγκοσμίως!

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Volkswagen είναι η εταιρεία με το μεγαλύτερο χρέος παγκοσμίως!
Σύμφωνα με έρευνα επενδυτικού οίκου ο όμιλος της VW έχει χρέη ύψους 192 δις δολαρίων και βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής παγκόσμιας λίστας!

O όμιλος Volkswagen έκανε πέρυσι ένα νταμπλ στον οικονομικό τομέα, που πρέπει να τον άφησε ικανοποιημένο, αλλά και δυσαρεστημένο.

Συγκεκριμένα οι μάρκες του Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, SEAT, Skoda και VW πούλησαν το 2019 συνολικά 10,7 εκατομμύρια αυτοκίνητα και κατέκτησαν την πρώτη θέση μεταξύ των μεγαλύτερων αυτοκινητοκατασκευαστών στον κόσμο μπροστά από τη δεύτερη Toyota.

Ταυτόχρονα όμως ανήλθαν τα χρέη του γίγαντα της αυτοκινητοβιομηχανίας σε 192 δισεκατομμύρια δολάρια, με αποτέλεσμα να κατακτήσει και εκεί την κορυφαία θέση της σχετικής παγκόσμιας λίστας μεταξύ 900 εταιρειών από όλους τους κλάδους και όχι μόνον από την αυτοκίνηση! Αυτά προκύπτουν από την πρώτη έρευνα της εταιρείας συμβούλων επενδύσεων Janus Henderson, η οποία θα ανανεώνεται ετησίως και θα αναλύει την παγκόσμια εξέλιξη του χρέους των επιχειρήσεων.

Τα 192 δισεκατομμύρια της Volkswagen αντιστοιχούν περίπου στο χρέος της Ουγγαρίας ή της Νότιας Αφρικής και οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στον χρηματοδοτικό βραχίονα, ενώ αυξήθηκαν πέρυσι κατά 9 δισεκατομμύρια σε σύγκριση με το 2018. Πληγή για τη VW αποτελούν επίσης οι ζημιές που εμφανίζει στο leasing, ενώ υποχρεώθηκε να λάβει μεγάλα δάνεια για να προχωρήσει σε δαπανηρότατες επενδύσεις στους τομείς της ηλεκτροκίνησης και των τεχνολογιών αυτόνομης οδήγησης.

Ο γερμανικός όμιλος βρισκόταν το 2018 στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας λίστας εταιρικού χρέους, όμως πέρασε πέρυσι πρώτος καθώς η αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών AT&T μείωσε το 2019 το βουνό του χρέους της κατά 17 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πρωταθλήτριες χρέους οι βιομηχανίες αυτοκινήτου

Δεν είναι όμως μόνον η VW από τον κλάδο του αυτοκινήτου που έχει δημιουργήσει ένα τόσο μεγάλο χρέος, καθώς στο Top Ten με τις πιο υπερχρεωμένες εταιρείες παγκοσμίως περιλαμβάνονται πέντε αυτοκινητοκατασκευαστές! Ετσι συναντούμε στην τρίτη θέση τη Daimler (Mercedes, Smart) με χρέη ύψους 151 δισεκατομμυρίων δολαρίων και στην τέταρτη την Toyota με 136 δις. Την πέμπτη και την έκτη θέση καταλαμβάνουν η ιαπωνική τράπεζα SoftBank και η αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, Verizon, ενώ έβδομη στην κατάταξη είναι η Ford με 122 δις δολάρια και όγδοη η BMW με 114.

Πιο ενάρετη οικονομικά από όλες τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες αποδεικνύεται η αμερικανική General Motors. Ο τρίτος μεγαλύτερος αυτοκινητοκατασκευαστής στον κόσμο εμφανίζει συγκριτικά λιγότερα χρέη ύψους 78 δισεκατομμυρίων δολαρίων και καταλαμβάνει τη 15η θέση στην παγκόσμια λίστα της Janus Henderson.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider