Περιορισμένη ήταν η μείωση του τζίρου των λιανεμπορικών επιχειρήσεων στις φετινές θερινές εκπτώσεις για τις 6 στις 10 επιχειρήσεις ενώ μόλις το 6% είδε μεγαλύτερο τζίρο στα ταμεία του. Όμως παρά το γεγονός ότι η πτώση έφτασε έως και 15% στις πωλήσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων η τουριστική κίνηση, η οποία ήταν ιδιαιτέρως αυξημένη το φετινό καλοκαίρι, περιόρισε σημαντικά την πτώση. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την περιοδική έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ) για τις θερινές εκπτώσεις2017, διερευνώντας τη στάση και τις απόψεις των εμπόρων το σύνολο της Επικράτειας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας ο κύκλος εργασιών κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων δεν ήταν ο αναμενόμενος, ιδιαίτερα μετά από έναν πολύ καλό Ιούνιο. Μάλιστα σημειώθηκε διαφορετική εικόνα ανάμεσα σε πολύ μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις αλλά και σε εκείνες που βρίσκονται κοντά σε τουριστικούς προορισμούς. Τα όρια στα οποία κινήθηκε ο τζίρος των επιχειρήσεων ήταν από 3% για όσες επιχειρήσεις είχαν αύξηση και κατά μέσο όρο -11,5% για όσες είχαν μείωση.
Μάλιστα οι επιδόσεις των εμπορικών επιχειρήσεων φαίνεται να διαφοροποιούνται αισθητά ανάλογα τον τόπο εγκατάστασης και το μέγεθος της επιχείρησης. Πιο συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις με αυτοαπαασχόληση σε περιφερειακές και συνοικιακές αγορές κινήθηκαν πτωτικά από - 9% έως - 15%. Αντίθετα οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις ή εκείνες που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές εμφάνισαν είτε σταθερότητα είτε αύξηση (έως +3%). Η μεσοσταθμική μείωση των πωλήσεων ήταν περίπου (-3%), λαμβάνοντας υπόψη και τις προαναφερθείσες σημαντικές διαφοροποιήσεις.
Η τουριστική κίνηση, η οποία ήταν αυξημένη σε όλες τις τουριστικές περιοχές, ευνόησε σύμφωνα με την έρευνα επιλεκτικά συγκριμένες εμπορικές αγορές και συγκείμενα εμπορικά καταστήματα (πχ. Κέντρο Αθήνας).Ωστόσο για μια ακόμη φορά, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ επιβεβαιώθηκε ότι η αύξηση των τουριστών δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε αυξημένα έσοδα για τον κλάδο του εμπορίου.
Το ύψος του ποσοστού έκπτωσης στις εμπορικές αγορές κυμάνθηκε από 21% έως 40% ενώ οι επιχειρήσεις που ακόμα έχουν το περιθώριο να προχωρούν σε αγορές εμπορευμάτων και να προσφέρουν στους καταναλωτές ποικιλία επιλογών κινήθηκαν ανταγωνιστικότερα και μπόρεσαν να προσελκύσουν τους περισσότερους καταναλωτές εγχωρίου και τουρίστες.
Αναφορικά με τον τρόπο πληρωμής οι καταναλωτές στις φετινές θερινές εκπτώσεις επέλεξαν σε ποσοστό 52% τις πληρωμές με πλαστικό χρήμα ενώ το 26% συνδύασε κάρτες και μετρητά και μόλις το 22% μόνο μετρητά.
Στην ερευνά της ΕΣΕΕ αναφορά γίνεται και για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν εκπρόσωποι των εμπορικών συλλογών από ολόκληρη την Ελλάδα οι έμποροι δεν επέλεξαν να διατηρήσουν τα καταστήματα τους ανοικτά εκτός από ορισμένες μεγάλες αλυσίδες οι οποίες και αυτές δεν άνοιξαν όλες τις Κυριακές , παρά το γεγονός ότι ο νόμος πλέον το επιτρέπει. Πάντως από τις επιχειρήσεις που άνοιξαν την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων η μια στις δυο δεν είδε καμία αλλαγή θετική ή αρνητική στο τζίρο της, το 38% είδε μείωση ενώ μόλις η μια στις δέκα είχε αύξηση των πωλήσεων της. Μάλιστα για το διάστημα Μαΐου- Οκτωβρίου που ο νόμος επιτρέπει το άνοιγμα των καταστημάτων οι επτά στις δέκα επιχειρήσεις δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν καμία Κυριακή, η μια στις τέσσερις δήλωσε ότι θα ανοίξει κάποιες Κυριακές και μόνο το 5% όλες τις Κυριακές.