Η πρόσληψη συμβούλων για την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ φαίνεται πως είναι ένα από τα εκκρεμή προαπαιτούμενα που θα πρέπει να διευθετήσει η κυβέρνηση μέσα στην επομένη εβδομάδα προκειμένου να είναι συνεπής απέναντι στους θεσμούς.
Με το αναθεωρημένο Μνημόνιο η κυβέρνηση δεσμεύθηκε πως το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει νέα διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης συμβούλων και της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με το Μνημόνιο, οι όροι του διαγωνισμού θα πρέπει να θέτουν αυστηρές προϋποθέσεις για τους υποψήφιους αγοραστές. Συγκεκριμένα, οφείλουν να είναι είτε πιστοποιημένοι διαχειριστές σε ευρωπαϊκή χώρα μέλη του ENTSO-G (του ευρωπαϊκού φορέα των διαχειριστών συστημάτων αερίου), είτε κοινοπραξίες στις οποίες τουλάχιστον το ένα μέλος, το οποίο θα έχει και αποφασιστικό ρόλο στη διοίκηση της εξαγοραζόμενης εταιρίας, θα είναι πιστοποιημένος Ευρωπαίος Διαχειριστής, μέλος του ENTSO-G.
Από το 66% των μετοχών που θα πουληθούν, το 31% αφορά στο μερίδιο του δημοσίου και το 35% στο μερίδιο των ΕΛΠΕ. Η ΔΕΠΑ η οποία σήμερα είναι κάτοχος του 100% του ΔΕΣΦΑ, θα μεταβιβάσει στο Δημόσιο το 34%.
Ήδη επενδυτικό ενδιαφέρον για το ΔΕΣΦΑ έχουν εκφράσει οκτώ ευρωπαϊκοί διαχειριστές δικτύων, όπως η βελγική Fluxys, η ιταλική Snam, η ολλανδική Gasunie, η ισπανική Enagas, η ρουμανική Transgaz, η γαλλική GRTgas, αλλά και επενδυτικά κεφάλαια όπως τα SFPI και Marguerite.
Το ΤΑΙΠΕΔ στις 5 Μαΐου εξέδωσε προκήρυξη με την οποία αναζητούσε εξειδικευμένο νομικό σύμβουλο που θα του παράσχει τις ακόλουθες, μεταξύ άλλων, νομικές - επί ελληνικού δικαίου – υπηρεσίες για τη συναλλαγή και την επιστροφή στο Ελληνικό Δημόσιο του υπολοίπου 34% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, σε συνεργασία με τους λοιπούς χρηματοοικονομικούς και νομικούς συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ και των ΕΛΠΕ:
-Διερεύνηση του υφισταμένου νομικού και ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει τον ΔΕΣΦΑ και την αγορά φυσικού αερίου.
-Συνδρομή προς το ΤΑΙΠΕΔ και τους λοιπούς συμβούλους του στην αναζήτηση επενδυτή για τον ΔΕΣΦΑ και στην αντιμετώπιση των νομικών θεμάτων και εκκρεμοτήτων που αφορούν στη συναλλαγή.
-Επισκόπηση νομικών δεσμεύσεων έναντι τρίτων (που έχουν λάβει χώρα νομοθετικά ή συμβατικά), συμπεριλαμβανομένων και εμπορικών και λοιπών συμφωνιών. Εντοπισμός των κρίσιμων θεμάτων που προκύπτουν από αυτά.
-Συνδρομή κατά την υλοποίηση πιθανού ιδιοκτησιακού διαχωρισμού μεταξύ ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ και σύνταξη των απαιτούμενων σχεδίων αποφάσεων, συμβάσεων και λοιπών εγγράφων.
-Διεξαγωγή νομικού ελέγχου (due diligence) του ΔΕΣΦΑ εφ’ όσον ζητηθεί.
-Συμμετοχή σε ομάδες για την παρουσίαση της επενδυτικής πρότασης σε υποψηφίους επενδυτές. Παροχή νομικής υποστήριξης για την προετοιμασία τυχόν υλικού που θα απαιτηθεί για την παρουσίαση αυτή.
-Νομική συνδρομή κατά τη σύνταξη διακηρύξεων, πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, υποβολής προσφορών και τευχών διαγωνισμού. Σύνταξη τυχόν δημοσιεύσεων και κάθε άλλου εγγράφου, που απαιτούνται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη συναλλαγή.
-Νομική συνδρομή στην αξιολόγηση υποψηφίων επενδυτών και στην προεπιλογή εκείνων που θα πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.
-Σχολιασμός και αξιολόγηση κάθε είδους νομικών εγγράφων και προσφορών.
-Νομική συνδρομή στη δημιουργία εικονικής τράπεζας πληροφοριών (συμπεριλαμβανομένης και της σύνταξης των απαιτούμενων για τη λειτουργία της σχεδίων συμβατικών και λοιπών κειμένων) για την ενημέρωση και τους ελέγχους (οικονομικό και νομικό) που θα διενεργήσουν οι υποψήφιοι επενδυτές.
-Επισήμανση νομικών εκκρεμοτήτων που ενδέχεται να επηρεάσουν τη συναλλαγή και την επιστροφή στο ΕΔ του υπολοίπου 34% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ.
-Σύνταξη σχεδίων συμβατικών και λοιπών εγγράφων (ενδεικτικά: σύμβαση πώλησης μετοχών, συμφωνία μετόχων κ.α.) και συνδρομή σε τυχόν διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση των κειμένων αυτών.
-Συμμετοχή σε συναντήσεις, συνδρομή σε επαφές με τις αρμόδιες αρχές και υποψηφίους επενδυτές για τη συναλλαγή και συνδρομή στη σύνταξη απαντήσεων επί ερωτημάτων που θα τεθούν τόσο από τις εν λόγω αρχές, όσο και από τους υποψηφίους επενδυτές.
-Συμμετοχή και νομική υποστήριξη του ΤΑΙΠΕΔ καθ’ όλη τη διάρκεια της συναλλαγής και μέχρι την ολοκλήρωση αυτής.
-Συνδρομή στη σύνταξη ανακοινώσεων, δελτίων τύπου κ.λπ.,
-Σύνταξη σχεδίων τροποποιήσεων της ισχύουσας νομοθεσίας εφ’ όσον απαιτηθεί.
-Παροχή κάθε άλλης δυνατής νομικής υποστήριξης για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η συναλλαγή.
Οι ενδιαφερόμενοι σύμβουλοι κατέθεσαν ηλεκτρονικά τις προσφορές τους έως τις 15 Μαΐου και φαίνεται πως ο διορισμός του συμβούλου είναι πολύ κοντά. Η διάρκεια της σύμβασης παροχής υπηρεσιών θα είναι 12 μήνες ή μέχρι την ολοκλήρωση της συναλλαγής και ο μέγιστος προϋπολογισμός για την αμοιβή και τα έξοδα του συμβούλου είναι 130.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.