Αληγιζάκης: Η ελληνική αγορά πετρελαίου θα εξισορροπήσει

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αληγιζάκης: Η ελληνική αγορά πετρελαίου θα εξισορροπήσει

Την αισιοδοξία του για την ανάκαμψη της αγοράς πετρελαιοειδών, παρά τις προκλήσεις που υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας και τη μειωμένη κατανάλωση λόγω ύφεσης και υπερφορολόγησης, εξέφρασε ο πρόεδρος του Σενδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ) και διευθύνων σύμβουλος της Elinoil, Γιάννης Αληγιζάκης, μιλώντας στο διήμερο περιφερειακό συνέδριο που διοργάνωσε το ΙΕΝΕ, στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο «Oil Refining, Storage and Retail in SE Europe», για τις προοπτικές της αγοράς διύλισης, αποθήκευσης και εμπορίας πετρελαίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ, κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο καταγράφεται πτώση της τάξεως του 5% στην αγορά υγρών καυσίμων, ωστόσο εκτίμησε ότι, παρά το κακό ξεκίνημα, από τα μέσα του έτους η αγορά θα βρει και πάλι την ισορροπία της.

«Η αγορά εμπορίας έχει μέλλον», σημείωσε ο κ. Αληγιζάκης, προσθέτοντας ότι «έχουμε αγγίξει τον πάτο» και σταδιακά θα αρχίσει η ανάκαμψη.

Προϋπόθεση είναι η διαμόρωση ενός υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με ξεκάθαρους κανόνες και χωρίς «προστατευτικές» διατάξεις, υπογράμμισε. «Θέλουμε το κράτος να είναι αυστηρό μαζί μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο CEO της Elinoil αναφέρθηκε και στη συνεργασία της εταιρείας με τα ΕΛΠΕ, λέγοντας ότι στόχος είναι να αξιοποιηθεί περαιτέρω. Η Elinoil εξάγει σήμερα προϊόντα, κυρίως των ΕΛΠΕ, σε 41 χώρες.

Τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας δεν μπορούν να εφαρμοστούν

Ο κ. Αληγιζάκης μίλησε και για τα προβλήματα που δημιουργεί στις εταιρείες του κλάδου η απαίτηση για συμμόρφωση με τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας (σ.σ. τα οποία αφορούν τον τελικό καταναλωτή), λέγοντας ότι το κόστος θα υπερβεί τα 500 εκατ. ευρώ την επόμενη τετραετία.

Όπως επισήμανε, αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να εφαρμοστούν, λόγω του υψηλού κόστους και όχι γιατί οι εταιρείες του κλάδου δεν είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν στις αναγκαίες επενδύσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider