Χωρίς ενδιαφέρον παραμένει ακόμα από την πλευρά των φαρμακοβιομηχανιών το άνοιγμα της πώλησης των Γενικής Διάθεσης Φαρμάκων (ΓΕΔΙΦΑ) εκτός φαρμακείων ,ενώ και οι επιχειρήσεις των σούπερ μάρκετ κρατούν ακόμα στάση αναμονής.
Mπορεί τυπικά η συγκεκριμένη αγορά να είναι πλέον ελεύθερη ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να προμηθεύονται ένα μικρό αριθμό μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και από καταστήματα τροφίμων όμως κάτι τέτοιο ακόμα στην πράξη δεν είναι εφικτό.
Η κυβέρνηση με τις προϋποθέσεις που θεσμοθέτησε πέταξε το "μπαλάκι" ,για την κυκλοφορία στην αγορά των συγκεκριμένων φαρμάκων εκτός φαρμακειών , στις φαρμακοβιομηχανίες, την ίδια ώρα που οι φαρμακοποιοί επιμένουν ότι το φάρμακο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με την ίδια προσοχή είτε είναι συνταγογραφούμενο ή όχι.
Το πλαίσιο το οποίο ορίστηκε, για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει τα συγκεκριμένα προϊόντα (ΓΕΔΙΦΑ) να διατίθενται από τα καταστήματα λιανικής, είναι αρκετά γραφειοκρατικό και αυξάνει το κόστος για τις φαρμακοβιομηχανίες .
Ειδικότερα ανάμεσα στις σωρευτικές προϋποθέσεις πώλησης ΓΕΔΙΦΑ εκτός των φαρμακείων είναι οι οδηγίες του δασολογικού σχήματος να είναι απλές ώστε να μπορούν να ακολουθηθούν από τους ασθενείς, να έχουν ελάχιστες αλληλεπιδράσεις με άλλες συχνά χορηγούμενες θεραπείες (όπως για χρόνιες νόσους κτλ) και εφόσον υπάρχουν να είναι χαμηλού κινδύνου. Να είναι φάρμακα που να αντιμετωπίζουν συμπτώματα εύκολης αυτοδιάγνωσης και αντιμετώπισης τα οποία είναι προφανή και δεν συγχέονται με συμπτώματα άλλης νόσου. Επίσης οι συσκευασίες τους να είναι μικρές σε τέτοιο βαθμό ώστε σε συνδυασμό με την περιεκτικότητα της δραστικής ουσίας και η συνολική ποσότητα του φαρμάκου να μην μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του λήπτη. Επιπλέον κάθε συσκευασία ΓΕΔΙΦΑ θα πρέπει να έχει φέρει ειδική ανεξίτηλη σήμανση.
Όλα αυτά δημιουργούν επιπλέον κόστος για τις εταιρείες και σύμφωνα με πληροφορίες κανένα πρωτόκολλο για σκεύασμα που θα τοποθετηθεί στα ράφια των σούπερ μάρκετ και περιλαμβάνεται στη λίστα των ΓΕΔΙΦΑ δεν έχει ακόμα κατατεθεί για έγκριση στην αρμόδια Επιστημονικής Επιτροπής
Παράλληλα όμως και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ δεν δείχνουν μέχρι στιγμής να είναι ιδιαίτερα πρόθυμες να μπουν στην αγορά των φαρμάκων η οποία χαρακτηρίζεται μια ιδιαίτερη αγορά.
Άλλωστε και τα συμπληρώματα διατροφής η αγορά των οποίων απελευθερώθηκε εδώ και καιρό δεν αποτελεί προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μπορούν να τα βρουν μόνο σε μεγάλες αλυσίδες και όχι σε όλα τους τα καταστήματα.
Και ενώ το κόστος για το λανσάρισμα στην αγορά των ΓΕΜΙΦΑ αποτελεί εμπόδιο επιπλέον ανασταλτικούς παράγοντες αποτελούν και τόσο οι έντονες αντιδράσεις των φαρμακοποιών οι οποίοι αποτελούν το βασικό πελατολόγιο των φαρμακοβιομηχανιών όσο και το ιδιότυπο πλαίσιο πληρωμών που ακολουθούν τα σούπερ μάρκετ κάτι που ορισμένες εταιρείες γνωρίζουν καλά καθώς συνεργάζονται μαζί τους στην διάθεση άλλων προϊόντων τους εκτός των φάρμακων.
Από την δική τους πλευρά τα κανόνια στην αγορά των σούπερ μάρκετ προβληματίζουν τις εταιρείες φαρμάκου και τις αναγκάζουν να κρατήσουν στάση αναμονής μέχρι να ισορροπήσει η κατάσταση.
Όσο για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και εκείνες έχουν να αντιμετωπίσουν τα δικά τους προβλήματα αναφορικά με τις ανακατατάξεις στον κλάδο αλλά και στις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος και προβλέπουν ότι η λιανική πώληση των ΓΕΔΙΦΑ να επιτρέπεται και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών που έχουν αδειοδοτηθεί για τη λειτουργία υπεραγοράς τροφίμων ή παντοπωλείου. Συγκεκριμένα θα πρέπει να βρίσκονται σε διαχωρισμένο χώρο από τα υπόλοιπα προϊόντα, να λαμβάνονται τα απαιτούμενα μέτρα για την αποφυγή διασταυρούμενης επιμόλυνσης και φυλάσσονται σε διακριτό χώρο, με ευκρινή σήμανση «Φάρμακα Γενικής Διάθεσης- ΓΕΔΙΦΑ». Επιπλέον ίδιο χώρο και σε σημείο εμφανές για τον καταναλωτή θα τοποθετείται ενημερωτική πινακίδα του ΕΟΦ ενώ απαγορεύεται η πώληση άνω των 2 συσκευασιών ΓΕΔΙΦΑ ανά συναλλαγή, όπως και η πώληση φαρμάκων εξ αποστάσεως από τα καταστήματα στα οποία επιτρέπεται η λιανική διάθεση ΓΕΔΙΦΑ, πέραν των φαρμακείων, που έχουν νόμιμα πιστοποιηθεί ως ηλεκτρονικά φαρμακεία.