Στην 3η θέση της ΕΕ η Ελλάδα στις πωλήσεις μαϊμού smartphones

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στην 3η θέση της ΕΕ η Ελλάδα στις πωλήσεις μαϊμού smartphones

Όλο και μεγαλύτερο μερίδιο κλέβουν χρόνο με το χρόνο τα προϊόντα μαϊμού από τη νόμιμη αγορά των smartphones. Μόνο το 2016 πουλήθηκαν 184 εκατομμύρια smartphones λιγότερα, από εκείνα που πωλήθηκαν από τη νόμιμη βιομηχανία το 2015.

Αυτό δείχνει νέα μελέτη του Γραφείου Εναρμόνισης της Εσωτερικής Αγοράς (ΓΕΕΑ-EUIPO), της μεγαλύτερης υπηρεσίας Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) σύμφωνα με την οποία το 2015 χάθηκε το 12,9% των νόμιμων πωλήσεων των smartphones σε όλο τον κόσμο λόγω της αύξησης των παραποιήσεων-απομιμήσεων στην αγορά, ποσοστό που ισοδυναμεί με 45,3 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στην πρώτη τριάδα των χωρών της ΕΕ με τα υψηλότερα ποσοστά παραποιημένων και μαϊμού smartphones καθώς το ποσοστό ανέρχεται στο 16,9%. Tην πρώτη θέση κατέχει η Ρουμανία με ποσοστό 19,1% ενώ ακολουθεί η Βουλγαρία με ποσοστό 17,2%, ενώ στην τετάρτη θέση, πίσω από την Ελλάδα, βρίσκεται η Ιταλία με 15,4%.

Το 2015, πουλήθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο 1,3 δισεκατομμύρια smartphones, δηλαδή περίπου ένας στους έξι ανθρώπους παγκοσμίως αγόρασε ένα smartphone με μέσο κόστος 275 ευρώ. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 150 εκατομμύρια συσκευές πωλήθηκαν την ίδια χρονιά, δηλαδή αγοράστηκε μια συσκευή για κάθε τρεις πολίτες της ΕΕ.

Η επίδραση της παραποίησης-απομίμησης στην ΕΕ των 28 χωρών εκτιμάται σε 14 εκατομμύρια συσκευές το 2015, που αντιστοιχεί σε 8,3% των πωλήσεων του κλάδου, δηλαδή 4,2 δισ. ευρώ. Όμως σε σχέση με άλλες περιοχές του πλανήτη η Ευρώπη φαίνεται πιο θωρακισμένη στη διείσδυση των μαϊμού προϊόντων καθώς στην Αφρική χάθηκε το 21,3% των πωλήσεων λόγω της παραποίησης-απομίμησης, 19,6% στη Λατινική Αμερική, 17,4% στις αραβικές χώρες, 15,6% στην Κίνα, 11,8% στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και 7,6% στη Βόρεια Αμερική.

Τι συμβαίνει σε πέντε χώρες της ΕΕ

Ιταλία: Στην Ιταλία, το κόστος χαμένων πωλήσεων smartphones λόγω της παραποίησης-απομίμησης εκτιμάται σε 885 εκατ. ευρώ για το 2015, με ένα εκτιμώμενο 15,4% των εσόδων που χάνεται τελικά για τη νόμιμη βιομηχανία.

Ηνωμένο Βασίλειο: Το Ηνωμένο Βασίλειο έχασε σε πωλήσεις, λόγω της παραποίησης-απομίμησης κατ’ εκτίμηση 660 εκατομμύρια ευρώ το 2015, με περίπου 5,7% απώλειες εσόδων για τη νόμιμη βιομηχανία.

Γερμανία: Στη Γερμανία οι χαμένες πωλήσεις λόγω της παραποίησης-απομίμησης εκτιμώνται σε 564 εκατομμύρια ευρώ το 2015, με το χαμηλότερο ποσοστό 5,7% στην ΕΕ σε απώλεια εσόδων για τη νόμιμη βιομηχανία.

Ισπανία: Στην Ισπανία, οι απώλειες των πωλήσεων λόγω της παραποίησης-απομίμησης εκτιμώνται στα 386 εκατ. ευρώ για το 2015 με μια εκτιμώμενη απώλεια εσόδων της τάξεως του 10%.

Γαλλία: Στη Γαλλία οι απώλειες των πωλήσεων λόγω της παραποίησης-απομίμησης εκτιμώνται στα 380 εκατομμύρια ευρώ το 2015, εκτιμάται, επίσης, πώς το 8% των εσόδων χάνεται για τη νόμιμη βιομηχανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider