Τράπεζες: Δάνεια 1,21 δισ. ευρώ προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο πρώτο εξάμηνο

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τράπεζες: Δάνεια 1,21 δισ. ευρώ προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο πρώτο εξάμηνο
«Μπάσιμο» των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στη χρηματοδότηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Πάνω από 1,2 δισ. ευρώ τα δάνεια στο πρώτο εξάμηνο.

Έχοντας εδραιώσει τη θέση τους στο πεδίο των μεγάλων εταιρικών χορηγήσεων, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες φαίνεται να αυξάνουν σταδιακά και σε ήπιο βαθμό την έκθεσή τους σε τμήματα της οικονομίας που ενέχουν υψηλότερο ρίσκο, όπως οι μικρομεσαίες, στις οποίες ωστόσο, έχουν έντονη παρουσία οι πιο μικρές τράπεζες.

Η στάθμιση του DTC ως προς το CET1 περιόριζε ή και περιορίζει σε ένα βαθμό την ικανότητά ή - και την προθυμία των τεσσάρων συστημικών να διευρύνουν τα χαρτοφυλάκια δανείων τους σε αυτά τμήματα, που φέρουν υψηλότερο συντελεστή στάθμισης κινδύνου (βλ. ΜμΕ). Ωστόσο, η ταχύτερη απόσβεση αυτού, συνδυαστικά με την υψηλή και βιώσιμη κερδοφορία και την εξυγίανση των ισολογισμών, τους επιτρέπει να βελτιώσουν την πρόσβαση των μικρομεσαίων στη χρηματοδότηση.

Κατά το πρώτο εξάμηνο, οι εκταμιεύσεις νέων δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 2,5 εκατ. ευρώ - από τις τέσσερις συστημικές διαμορφώθηκαν στα 1,21 δισ. ευρώ περίπου, καταγράφοντας αύξηση κοντά στο 16%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τον μήνα Ιούνιο, ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα, για δάνεια προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις ήταν ο δεύτερος υψηλότερος στην Ευρωζώνη, στο 16,6%. Το ποσοστό αυτό είναι εξαπλάσιο του μέσου ετήσιου ρυθμού πιστωτικής επέκτασης για το σύνολο της Ευρωζώνης (2,7%).

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Λιθουανία με ετήσιο ρυθμό 19,2%, με την Ελλάδα να ακολουθεί με 16,6%, και την Κροατία να καταλαμβάνει την τρίτη θέση, με ρυθμό αύξησης στο 12,2%. Στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα, βρίσκονται η Εσθονία και η Ολλανδία με 11,2% και 10,7%. Από την, άλλη, Λουξεμβούργο (-5,2%), Γερμανία (0,3%), Ιταλία (0,4%) και Φινλανδία (0,7%) καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις.

Επιπλέον, τον Ιούνιο η Ελλάδα εμφάνισε την τρίτη υψηλότερη επίδοση στην Ευρωζώνη, όσον αφορά το ρυθμό πιστωτικής επέκτασης στο σύνολο του (μη χρηματοπιστωτικού) ιδιωτικού τομέα, με ετήσια αύξηση 11,1%, έναντι 2,9% στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας τη Ελλάδος, η μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στα 2,356 δισ. ευρώ, για τον μήνα Ιούνιο (με τα 2,021 δισ. ευρώ να αφορούν δάνεια του μη χρηματοπιστωτικού κλάδου) έναντι 471 εκατ. ευρώ το Μάιο και αρνητικής ροής 94 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο.

Υψηλότερα, κινήθηκαν Κροατία και Εσθονία, καταγράφοντας αύξηση πιστωτικής επέκτασης 13,3% και 11,8% αντίστοιχα, ενώ στις τελευταίες θέσεις βρέθηκαν Φινλανδία (0,5%), Αυστρία (1%), Ιταλία (1,4%) και Γερμανία (2%).

Αναθεωρούν με «όπλο» τα επιχειρηματικά

Ευρύτερα, οι ελληνικές τράπεζες «κλείνουν το μάτι» σε αναθεώρηση των στόχων τους σε επίπεδο πιστωτικής επέκτασης. Κατά το πρώτο τρίμηνο, οι τέσσερις συστημικές έγραψαν καθαρή πιστωτική επέκταση 3,2 δισ. ευρώ σωρευτικά. Για το δεύτερο τρίμηνο, η διοίκηση της Πειραιώς ενημέρωσε τους αναλυτές για περίπου 1 δισ. ευρώ νέες χορηγήσεις, για περίπου 800 εκατ. ευρώ η Εθνική και η Alpha για ένα ελαφρώς πιο αδύναμο τρίμηνο έναντι του πρώτου (πέτυχε καθαρή πιστωτική επέκταση στα 600 εκατ. ευρώ), με την Eurobank να βλέπει προς το 1 δισ. ευρώ. Τραπεζικά στελέχη προβλέπουν συνέχεια της ανοδικής τάσης, καθώς στα επιχειρηματικά δάνεια υπάρχουν δρομολογημένες χρηματοδοτήσεις.

Η Eurobank αν και είχε αναφερθεί το προηγούμενο διάστημα για καθαρή πιστωτική επέκταση 3,5 δισ. φέτος, έδειξε προς τα 4 δισ. ευρώ, φέρνοντας πιο μπροστά εκταμιεύσεις και διευρύνοντας την παρουσία της σε Ευρώπη - Μ. Ανατολή (αναφορικά με τα syndicated). Πολύτιμες βοήθειες στην ενίσχυση της γεωγραφικής διαφοροποίησης του δανειακού της χαρτοφυλακίου έχει λάβει η Alpha μέσω της πολύπλευρης συνεργασίας της με τη UniCredit, η οποία έχει ισχυρή παρουσία σε 13 χώρες, με τις περισσότερες εξ αυτών να διαθέτουν υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση. Η Alpha, καθοδηγεί για αύξηση των ενήμερων δανείων κατά 2,2 δισ. ευρώ, η Εθνική κατά 2,4 δισ. ευρώ και η Πειραιώς κατά 2,3 δισ. ευρώ, στόχοι που θα αναθεωρηθούν ήδη από το δεύτερο τρίμηνο, προς τα 3 δισ. ευρώ περίπου από τις περισσότερες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Παγκόσμιες υποδομές: 10 mega projects που αλλάζουν τον κόσμο

Χατζηδάκης: Προτεραιότητα για την Ελλάδα η Συνοχή και η ΚΑΠ - Tι λέει για Ταμείο Ανάκαμψης, μεταρρυθμίσεις και ΟΠΕΚΕΠΕ

Η επιτυχία της Metlen - Οι επιδόσεις των τραπεζών - To παρασκήνιο στην ΕΧΑΕ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider