Κρασί: Το «κοκτέιλ» προκλήσεων και ο κίνδυνος των δασμών – Πώς οχυρώνονται οι βασικοί πρωταγωνιστές

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κρασί: Το «κοκτέιλ» προκλήσεων και ο κίνδυνος των δασμών – Πώς οχυρώνονται οι βασικοί πρωταγωνιστές
Κλιματική αλλαγή, απαρχαιωμένη νομοθεσία, αύξηση του ανταγωνισμού είναι μερικές μόνο από τις προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί ο εγχώριος οινικός κλάδος, την ώρα που η απειλή των ΗΠΑ για δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα αυξάνει κατακόρυφα την ανησυχία. Η «ακτινογραφία» του κλάδου και οι επενδυτικές κινήσεις των «ισχυρών».

Μπροστά στην πιο δυναμική της φάση βρίσκεται η αγορά του ελληνικού κρασιού, εξακολουθώντας να συγκεντρώνει ολοένα και μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα και παραμένοντας ένας από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής ποτοποιίας.

Μπροστά δε σε ένα τοπίο που αλλάζει ταχύτατα, το ελληνικό κρασί βρίσκεται στο κατώφλι μιας νέας εποχής, ενώ καλείται να διαχειριστεί, αλλά και να ξεπεράσει με επιτυχία, μια σειρά από σημαντικές προκλήσεις.

Το «κοκτέιλ» προκλήσεων

«Το ελληνικό κρασί βρίσκεται στην πιο δημιουργική στιγμή του», δήλωνε πρόσφατα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Στέλλιος Μπουτάρης, μιλώντας για έναν κλάδο «μικρό σε νούμερα αλλά μεγάλο σε αξία» και με μεγάλη ανάγκη για εξέλιξη και καινοτομία. Όπως αποκάλυψε, ο ελληνικός αμπελώνας σήμερα δεν ξεπερνά τις 600.000 στρέμματα.
Αναφερόμενος μάλιστα στις προκλήσεις που καλείται σήμερα να διαχειριστεί ο εγχώριος οινικός κλάδος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, για την οποία όπως χαρακτηριστικά είπε «βγάζει τις αδυναμίες μας στην επιφάνεια».

Παράλληλα χαρακτήρισε περίπλοκη και παρωχημένη την ελληνική νομοθεσία που διέπει τον κλάδο του κρασιού, εξηγώντας μάλιστα πως πρόκειται για έναν τομέα που δεν είναι αυτοχρηματοδοτούμενος και επομένως εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Την ίδια στιγμή, μίλησε και για την κατακόρυφη αύξηση του ανταγωνισμού, καθώς πλέον λόγω ραγδαίων αλλαγών στο κλίμα αναδύονται νέες αγορές που μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι, όπως η Μεγάλη Βρετανία που πλέον παράγει κρασιά. Ταυτόχρονα, τόσο σε ελληνικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η εκστρατεία κατά του αλκοόλ εντείνεται.
«Πρόκειται για τεράστιες προκλήσεις που απαιτούν δράση. Χρειάζεται στρατηγικό σχέδιο. Χωρίς σχέδιο δεν υπάρχει κρασί και χωρίς πλάνο δεν υπάρχει αμπελώνας», προειδοποίησε ο κ. Μπουτάρης.

«SOS» για τους δασμούς

Κι όλα αυτά την ώρα που το κλίμα αστάθειας εντείνεται, λόγω των αμερικανικών απειλών για την επιβολή δασμών 30% στα ευρωπαϊκά προϊόντα.

Μάλιστα, το κρασί ενδέχεται να μην περιληφθεί στην εμπορική πρόταση της ΕΕ που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως πληροφορήθηκε ο Ευρωπαϊκός Φορέας Οινοπαραγωγής (CEEV), του οποίου ιδρυτικό μέλος αποτελεί ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου.

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για τον πιθανό αποκλεισμό του κρασιού από τον κατάλογο των ευαίσθητων προϊόντων που περιλαμβάνονται στο πακέτο συμφωνίας», προειδοποιούσε πριν από μερικά 24ωρα ο κ. Μπουτάρης. «Ο ευρωπαϊκός αμπελοοινικός τομέας διανύει ήδη μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο και η οριστική καθιέρωση ενός δασμού ad valorem θα επιδεινώσει αυτή την κρίση και θα βλάψει χιλιάδες οινοποιεία και αμπελουργούς σε όλη την ΕΕ και φυσικά στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει ότι το κρασί θα παραμείνει αναπόσπαστο μέρος του πακέτου διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση των ΗΠΑ», ανέφερε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής παραμένουν ο μεγαλύτερος προορισμός εξαγωγών για τα κρασιά της ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 27% των εξαγωγών κρασιού της ΕΕ σε αξία και το 21% σε όγκο. Ειδικότερα για το ελληνικό κρασί, οι ΗΠΑ αποτελούν τη δεύτερη πιο σημαντική αγορά με 19% της αξίας των συνολικών εξαγωγών, καθιστώντας την αγορά των ΗΠΑ θεμελιώδη για την οικονομική βιωσιμότητα του οινοπαραγωγικού τομέα της Ελλάδας και των αγροτικών κοινοτήτων που αυτός συντηρεί.

Η ζημία που έχει προκληθεί στις πωλήσεις των ευρωπαϊκών κρασιών από τον περασμένο Απρίλιο οπότε επιβλήθηκε δασμός εισαγωγής 10% στις ΗΠΑ εκτιμάται σε περίπου 12%. Εάν ο δασμός των ΗΠΑ οριζόταν στο εύρος 17-20%, και λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία – η αξία του δολαρίου ΗΠΑ ήδη έχει μειωθεί κατά 15% σε σύγκριση με το ευρώ – η εκτιμώμενη ζημία θα έφτανε το 30%.

«Το κρασί προσφέρει μια σχέση win-win που πρέπει να προστατεύεται, όχι να υπονομεύεται. Το κρασί δεν πρέπει να θεωρείται ως αδύναμο στοιχείο στις διαπραγματεύσεις, αλλά μάλλον ως ένα στρατηγικό και αμοιβαία επωφελές πλεονέκτημα», σημείωνε μεταξύ άλλων ο κ. Μπουτάρης.

Τα απανωτά deals και οι μεγάλες ανακατατάξεις

Την ίδια ώρα ο οινικός χάρτης της χώρας διέρχεται περίοδο μεγάλων ανακατατάξεων, καθώς μια σειρά από deals ανατρέπουν άρδην ισορροπίες που ίσχυαν για χρόνια. Ηχηρά ονόματα του παρελθόντος που μέχρι πρόσφατα ηγούνταν της αγοράς βρίσκονται πλέον σε δίνη, ενώ την ίδια ώρα νέοι «παίκτες» κάνουν την είσοδό τους στον κλάδο διεκδικώντας σημαντικά μερίδια.

Μάλιστα, εν μέσω μπαράζ επιχειρηματικών συμφωνιών, αλλά και ζυμώσεων για την υλοποίηση και νέων deals, δύο είναι οι «παίκτες» που βρίσκονται έντονα στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα και πρωταγωνιστούν στις επενδυτικές εξελίξεις που τρέχουν. Ο λόγος για την Οινοποιία – Ποτοποιία Αιγίου, γνωστή και ως Cavino και την Ελληνικά Οινοποιεία των αδελφών Γεωργιάδη, βασικών μετόχων της Premia, οι οποίες βρίσκονται σε θέση… μάχης, επιχειρώντας να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία που παρουσιάζει ο κλάδος.

Η Ελληνικά Οινοποιεία των αδελφών Γεωργιάδη, το μπαράζ εξαγορών και τα επόμενα σχέδια

Εδώ και μερικά χρόνια, δύο αδέλφια οραματίζονται να δημιουργήσουν έναν… εθνικό πρωταθλητή στον κλάδο του κρασιού. Ο λόγος για τους Ελληνοσουηδούς επιχειρηματίες Ηλία και Θωμά Γεωργιάδη που φιγουράρουν όλο και συχνότερα στις εξελίξεις της εγχώριας ποτοποιίας.

Ο Ηλίας και ο Θωμάς Γεωργιάδης, οι επικεφαλής της Sterner Stenhus Greece και βασικοί μέτοχοι της Premia Properties ΑΕΕΑΠ, έχουν ιδρύσει την Ελληνικά Οινοποιεία. Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο του 2023 έγινε γνωστό ότι ο Γιάννης, ο Θανάσης, ο Κώστας και ο Άλεξ Αντετοκούνμπο μέσω της εταιρείας - ναυαρχίδας τους ANTE INC., αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με την Ελληνικά Οινοποιεία και δη να αποκτήσουν το 10% περίπου αυτής «οδηγούμενοι από το βαθύ ενδιαφέρον για τη γεωργία, το πάθος για την εξαγωγή ελληνικών προϊόντων διεθνώς και την επιθυμία να υποστηρίξουν την ανάπτυξη ενός ιστορικού τομέα όπως αυτός της οινοποίησης».

Βασικό πυλώνα των Ελληνικών Οινοποιείων αποτελεί η ιστορική οινοποιία Μπουτάρη. Ήταν Απρίλιος του 2022 όταν η Premia Properties ανακοίνωνε την υπογραφή συμφωνίας εξυγίανσης των εταιρειών Ι. Μπουτάρης & Υιός Α.Ε. και Ι. Μπουτάρης Υιός Εταιρεία Συμμετοχών & Επενδύσεων Α.Ε. μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές τους. Το επιχειρηματικό σχέδιο σχεδιάστηκε με ορίζοντα πενταετίας και περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις στο brand Boutari, στα εμπορικά σήματα, στις παραγωγικές εγκαταστάσεις, εκσυγχρονισμό συστημάτων και οργανωτικών δομών, καθώς και περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

Και οι κινήσεις των αδελφών Γεωργιάδη δεν σταματούν εδώ. Στις αρχές του 2024 η Premia Properties προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με την ΤΕΜΕΣ, με στόχο να αναπτύξουν περαιτέρω τους αμπελώνες Navarino Vineyards που βρίσκονται στην Costa Navarino στη Μεσσηνία και δη να δημιουργήσουν μέσω μιας νέας επένδυσης, ένα πρότυπο και σύγχρονο οινοποιείο. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Premia Properties, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, απέκτησε το 50% της εταιρείας Navarino Vineyards, ενώ η αξία των αμπελώνων και του νέου οινοποιείου, μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης αναμένεται να ανέλθει κοντά στα 10 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2025, τα αδέλφια Γεωργιάδη έγιναν οι νέοι ιδιοκτήτες και της Σεμέλη Οινοποιητική, συμφερόντων της οικογένειας Σάλλα. Ειδικότερα, τα δύο εμπλεκόμενα μέρη υπέγραψαν τη μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας Σεμέλη Οινοποιητική ΑΕ, με το συνολικό τίμημα της συναλλαγής -συμπεριλαμβανομένου και μέρους αναλαμβανόμενων υποχρεώσεων - να ανέρχεται σε 10,6 εκατ. ευρώ.

Βάσει της συμφωνίας, η Premia απέκτησε κτήρια συνολικής επιφάνειας 6.850 τετραγωνικών μέτρων και δη το οινοποιείο στη Νεμέα Κορινθίας 5.512 τ.μ. συμπεριλαμβανομένων αποθηκευτικών χώρων, 10 σουιτών με χώρο πολλαπλών εκδηλώσεων 1.338 τμ, καθώς και αγροτεμάχια έκτασης 278 στρεμμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται αμπελώνες 232 στρεμμάτων στη Νεμέα και στην Αρκαδία. Η ιστορία της εταιρείας Κτήμα Σεμέλη – στην οποία μέτοχος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι και η Μυρτώ Σάλλα, θυγατέρα του Μιχάλη Σάλλα – ξεκινά πίσω στο 1979, ενώ πλέον έχει εξελιχθεί σε μία από τις κορυφαίες οινοποιητικές μονάδες της Ελλάδας.

«Στα επόμενα 2-3 χρόνια θα δείτε τη διαφορά της Ελληνικά Οινοποιεία», δήλωσε πριν από μερικά 24ωρα στους εκπροσώπους του Τύπου ο Ηλίας Γεωργιάδης, αποκωδικοποιώντας ένα προς ένα τα βήματα της Ελληνικά Οινοποιεία στον δρόμο προς το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η Ελληνικά Οινοποιεία αναμένεται να κλείσει το 2025 με κύκλο εργασιών ύψους 30 εκατ. ευρώ, ενώ η διοίκηση θα είναι ικανοποιημένη εάν η κερδοφορία της εταιρείας αγγίξει το 10-15% εξαιρουμένων των λειτουργικών εξόδων.

Αναφερόμενος στην Μπουτάρης έκανε λόγο για μια εταιρεία που χρειάζεται πολλή δουλειά, ενώ εφέτος εκτιμάται ότι θα κλείσει με τζίρο 15 εκατ. ευρώ από τζίρο 9 εκατ. ευρώ και ζημιές το 2022. Στα επίπεδα των 6,5 -7 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα κινηθούν εφέτος οι πωλήσεις της Σεμέλη Οινοποιητική, από τζίρο 5,8 εκατ. ευρώ που εμφάνιζε παλαιότερα, ενώ σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, κανονικά προχωρούν και οι επενδύσεις με την ΤΕΜΕΣ για το Navarino Vineyards.

Το ενδιαφέρον για την Τσάνταλης

Κι όμως, όπως έχει ήδη γράψει το insider.gr, παρά τις εξαγορές της Μπουτάρης και της Σεμέλη Οινοποιητική, αλλά και τη συνεργασία με την ΤΕΜΕΣ για τους αμπελώνες Navarino Vineyards, η Ελληνικά Οινοποιεία δεν δείχνει να μένει με σταυρωμένα τα χέρια. Τα αδέλφια Γεωργιάδη έχουν από καιρό εκφράσει το ενδιαφέρον τους και για την απόκτηση της ιστορικής οινοποιίας Τσάνταλης που κατέθεσε αίτηση πτώχευσης το περασμένο καλοκαίρι.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Γεωργιάδης, το ενδιαφέρον για την Τσάνταλης παραμένει ζωηρό, δηλώνοντας πως έκανε κρούση στις τράπεζες προκειμένου να «στηριχθούν και οι άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτές τις επιχειρήσεις». Μάλιστα, όπως ανέφερε ο ίδιος, παρόλο που περιμένει την απόφαση πτώχευσης για την Τσάνταλης, δεν απέκλεισε και μια ακόμη εξαγορά, ενώ δεν έκρυψε το ενδιαφέρον του και για το τσίπουρο.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η κατάθεση αίτησης πτώχευσης της Τσάνταλης συζητήθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης τον Ιανουάριο του 2025, ενώ σύμφωνα με την εκτίμηση που διατύπωσε τότε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Γιώτα Κορομπόκη, δικηγόρος των εργαζομένων στην εταιρεία, η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί εντός τεσσάρων έως έξι μηνών. Χρονικό διάστημα που δεν μοιάζει να είναι… μακριά.

H Cavino των αδελφών Αναστασίου και η εξαγορά της ιστορικής οινοποιίας Κουρτάκης

Η Οινοποιία – Ποτοποιία Αιγίου, συμφερόντων των αδελφών Γιάννη και Θεόδωρου Αναστασίου, είναι η έτερη εκ των βασικών παικτών του εγχώριου οινικού κλάδου στην οποία είναι στραμμένα όλα τα φώτα το τελευταίο διάστημα. Και όχι άδικα. Η Cavino μπορεί από πλευράς κύκλου εργασιών να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πρώτη θέση του κλάδου με ετήσιες πωλήσεις που ξεπερνούν τα 35 εκατ. ευρώ, δεν μένει ωστόσο άπραγη. Αντίθετα μάλιστα επιχειρεί με συντονισμένες κινήσεις να διαφυλάξει τη θέση της στην κορυφή του οινικού τομέα.

«Αυτό το deal κρύβει εκπληκτικές συνέργειες», δήλωνε τον περασμένο Φεβρουάριο στο insider.gr ο οικονομικός διευθυντής της Cavino, Νέστορας Δρίτσας, κληθείς να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η Οινοποιία – Ποτοποιία Αιγίου προχώρησε στην εξαγορά της ιστορικής οινοποιίας Ελληνικά Κελλάρια Οίνων της οικογένειας Κουρτάκη.
«Οι συνέργειες θα φανούν τόσο σε εμπορικό επίπεδο, αφενός λόγω της βαρύτητας που φέρει το ιστορικό όνομα Κουρτάκης στον κλάδο του κρασιού και αφετέρου λόγω του ισχυρού δικτύου των καναλιών διανομής, αλλά και σε παραγωγικό επίπεδο, λόγω των εγκαταστάσεων της ιστορικής οινοποιίας που περνούν στην Cavino», σημείωνε ο κ. Δρίτσας.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η έδρα της οινοποιίας Ελληνικά Κελλάρια Οίνων της οικογένειας Κουρτάκη βρίσκεται στο Μαρκόπουλο Αττικής, όπου στεγάζονται οι κεντρικές υπηρεσίες, τα εμφιαλωτήρια, οι αποθήκες έτοιμων προϊόντων της εταιρείας και το οινοποιείο. Επιπλέον, η εταιρεία διαθέτει οινοποιεία στη Ριτσώνα Βοιωτίας και στη Μαντινεία Αρκαδίας. Η δε Cavino διατηρεί δύο οινοποιεία στο νομό Αχαϊας, ένα στη Νεμέα και ένα στη Σάμο.

«Όραμα της Cavino είναι για πρώτη φορά στα χρονικά να δημιουργηθεί ένας μεγάλος, ενιαίος πυλώνας. Ένας ολοκληρωμένος όμιλος επιχειρήσεων που θα καλύπτει τον χώρο των οίνων, των ελληνικών ποτών και των αποσταγμάτων και θα μπορεί να σταθεί με αξιώσεις δίπλα στις αντίστοιχες επιχειρήσεις της Ευρώπης», εξηγούσε επίσης ο κ. Δρίτσας, επισημαίνοντας δε πως η Cavino αποκτά πλέον ολοκληρωμένη παρουσία στο σύνολο της επικρατείας.

Να σημειωθεί εδώ ότι πρόσφατα η Cavino προχώρησε και στην απόκτηση του Κτήματος Νέμειον στην περιοχή της Νεμέας, ενώ το 2022 προέβη και σε μια κίνηση ματ στην κατεύθυνση ενίσχυσης του προϊοντικού της χαρτοφυλακίου, αποκτώντας δύο νέες θυγατρικές εταιρείες και δη την Ελληνικό Τσίπουρο και την Ανέστης Μπαμπατζίμ.

Το 2023 ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε στα 32,56 εκατ. ευρώ έναντι κύκλου εργασιών ύψους 29,01 εκατ. ευρώ το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12%, ενώ τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη ύψους 2,56 εκατ. ευρώ από 2,15 εκατ. ευρώ στην αμέσως προηγούμενη χρήση. Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 1,96 εκατ. ευρώ έναντι 1,65 εκατ. ευρώ το 2022, παρουσιάζοντας ποσοστιαία αύξηση 19%.

Τον Απρίλιο του 2019 εγκρίθηκε επενδυτικό πρόγραμμα συνολικής αξίας 4,5 εκατ. ευρώ περίπου, η υλοποίηση του οποίου ολοκληρώθηκε εντός του 2023 ενώ εντός της ιδίας χρήσης ολοκληρώθηκε ακόμα ένα επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας ύψους 1 εκατ. ευρώ το οποίο αφορά στον εκσυγχρονισμό του ποτοποιϊου και του αποσταγματοποιείου της.
Η σύγχρονη οινοποιία της Cavino γεννήθηκε στο Αίγιο της Πελοποννήσου. Ήταν το 1958 όταν ο Κωνσταντίνος Αναστασίου και ο Ιωάννης ∆ούσκας έκαναν το όραμά τους πραγματικότητα αξιοποιώντας το χαρισματικό αμπελουργικό τοπίο της περιοχής. Πράγματι στις πλαγιές της ορεινής Αχαΐας, το ιδιαίτερο µικροκλίµα που διαμορφώνεται ανάμεσα στο βουνό και τη θάλασσα, συμμετέχει δυναμικά στην επιτυχία της σύγχρονης οινοποιίας που συνεχίζει να αξιοποιεί επίλεκτες τοπικές και διεθνείς ποικιλίες. Ανάμεσα τους ο Ροδίτης, το Λαγόρθι, ο Σιδερίτης, το Αγιωργίτικο, το Μαύρο Καλαβρυτινό και φυσικά η ξακουστή Μαυροδάφνη.

Σήμερα η εταιρεία, ακολουθώντας τις εξελίξεις της σύγχρονης εποχής, έχει αποκτήσει τεχνολογικό εξοπλισμό αιχμής σε όλους τους τομείς της παραγωγής. Τέσσερις νέες εµφιαλωτικές γραµµές ανέλαβαν να εξασφαλίσουν την ποιότητα των οίνων και οινοπνευματωδών ποτών (ούζο, τσίπουρο, και brandy), την ίδια στιγμή που κλιματιζόμενοι αποθηκευτικοί χώροι 5.000 τµ ανέλαβαν την ιδανική τους φύλαξη στο χρόνο.

Πλέον η Cavino εξάγει περισσότερο από το 75% της παραγωγής της σε κρασί και ούζο, σε 50 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο και δη ΗΠΑ, Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο κ.α. με το ποσοστό των εξαγωγών να ανέρχεται στο 64% του ετήσιου κύκλου εργασιών της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Νέος Ελληνικός Προϋπολογισμός: Ελεύθερη πτώση επενδύσεων το 2027 - Πού θα αυξηθούν οι δαπάνες

Cosmote, Nova, Vodafone: Πού σκοράρουν στις νέες συνδέσεις και στην εξυπηρέτηση πελατών

Κλιματικό σοκ στην ελληνική γεωργία έως το 2060: Πόσο πραγματικά κινδυνεύουμε;

gazzetta
gazzetta reader insider insider