Στροφή στα μεταχειρισμένα φαίνεται να κάνουν όλο και περισσότεροι Έλληνες με τους μισούς εξ αυτών να δηλώνουν ότι βασικότερο κίνητρο αποτελεί η τιμή, που είναι κατά κύριο λόγο αισθητά χαμηλότερη. Την ίδια στιγμή, η νέα γενιά που εμφανίζεται βάσει ερευνών πιο ευαισθητοποιημένη σε περιβαλλοντικά ζητήματα, ακολουθεί την τάση αλλά για διαφορετικό λόγο με βασικό κίνητρο την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας.
Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα της Havas Commerce η οποία πραγματοποιήθηκε σε 13 χώρες, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, με στόχο να ποσοτικοποιήσει την αυξανόμενη αποδοχή και χρήση μεταχειρισμένων προϊόντων.
1 στους 2 Έλληνες έχει αγοράσει μεταχειρισμένα το τελευταίο δωδεκάμηνο
Βάσει των αποτελεσμάτων αυτής, 1 στους 2 Έλληνες έχει αγοράσει μεταχειρισμένα ή επιδιορθωμένα προϊόντα τους τελευταίους 12 μήνες με την χώρα να βρίσκεται στην 6η θέση, πάνω από αγορές όπως η Γερμανία όπου η κουλτούρα της κυκλικής οικονομίας είναι εντονότερη.
Πέρα από την αγορά των μεταχειρισμένων πρωταθλήτρια φέρεται να είναι η Ελλάδα και στην συνήθεια της ανταλλαγής προϊόντων με άλλους, με το ποσοστό όλων όσοι έχουν πραγματοποιήσει κάτι τέτοιο να φτάνει στο 34% - το υψηλότερο από όλες τις χώρες - όταν ο μέσος όρος φτάνει στο 19% διεθνώς.
Παράλληλα, μόλις το 26% των Ελλήνων δεν έχει καμία εμπλοκή με πρακτικές της κυκλικής οικονομίας, όταν ο μέσος όρος διεθνώς φτάνει στο 31%.
Ωστόσο στην περίπτωση της χώρας μας το κίνητρο δείχνει να διαφέρει έναντι άλλων χωρών. Ο βασικότερος λόγος για την αγορά second hand αντικειμένων φαίνεται να είναι οικονομικός, με το 50% των Ελλήνων να δηλώνει ότι επιλέγει μεταχειρισμένα προϊόντα λόγω χαμηλότερης τιμής, συγκεντρώνοντας το υψηλότερο ποσοστό στην συγκεκριμένη αιτιολογία μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα.
Άλλα κίνητρα είναι η πρόσβαση σε μοναδικά ή premium προϊόντα, και η οικολογική συνείδηση, που αναδεικνύεται όμως κυρίως στις νεότερες γενιές.
Τι αγοράζουν οι Έλληνες από δεύτερο χέρι
Όσο για τα είδη που προτιμούν οι Έλληνες από δεύτερο χέρι κυριαρχούν τα ηλεκτρονικά είδη με ποσοστό 32%, υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Σημειωτέον ότι η τάση για μεταχειρισμένα ηλεκτρονικά είδη είναι εμφανής και παγκοσμίως με έρευνα της Research And Markets, να επισημαίνει ότι η παγκόσμια αγορά μόνο των επισκευασμένων κινητών τηλεφώνων αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 δισ. δολ. έως το 2029, από 64,91 δισ. δολ. το 2023.
Ακολουθούν τα αυτοκίνητα, όπου Ελλάδα μαζί με την Βραζιλία κατέχει τα υψηλότερα ποσοστά μεταχειρισμένων αγορών στον κλάδο - 35%, έναντι 23% παγκοσμίως. Γεγονός που αποδεικνύεται κι από το γεγονός ότι στην Ελλάδα κυκλοφορούν τα πιο γεραμένα αυτοκίνητα της Ευρώπης.
Τέλος ισχυρή απήχηση φαίνεται να έχουν και είδη ένδυσης καθώς και τα βιβλία ή τα video games, κατηγορία που εμφανίζει υψηλή συχνότητα, αν και με ελαφρώς χαμηλότερα ποσοστά από τον διεθνή μέσο όρο.
Οι αγορές αυτές πραγματοποιούνται κυρίως online, με το 88% να αγοράζει μεταχειρισμένα μέσω ειδικών εφαρμογών και marketplaces και το 71% των καταναλωτών να προτιμά online διαφημίσεις για να πληροφορηθεί σχετικά. Αγοραστικό κανάλι αποτελούν και τα social media, σε ποσοστό όμως πολύ μικρότερο 58%.
Η τιμή δε, φαίνεται να είναι κυρίαρχη και στην απόφαση αγοράς με το 72% των Ελλήνων να επιλέγουν μεταχειρισμένα προϊόντα κυρίως για την τιμή τους, έναντι 59% διεθνώς, ενώ δεύτερο κριτήριο επιλογής αποδεικνύεται η ποιότητα του μεταχειρισμένου και η ύπαρξη εγγυήσεων.
Παρότι οι νέοι είναι πιο ευαισθητοποιημένοι βέβαια, η βασική ηλικιακή ομάδα που επιδίδεται σε τέτοιες πρακτικές είναι μεταξύ 56-65 ετών.
Το μέλλον του second hand
Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας η εν λόγω αγορά δείχνει να έχει μέλλον καθώς το 83% των καταναλωτών θέλουν να βλέπουν μεταχειρισμένα προϊόντα δίπλα στα καινούργια στα καταστήματα ενώ το 51% πιστεύουν ότι η προτίμηση στα μεταχειρισμένα θα επεκταθεί σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων στο μέλλον, έναντι του 38% που θεωρεί ότι η ανάπτυξή της αγοράς θα περιοριστεί σε ειδικές κατηγορίες, όπως τα είδη πολυτελείας, τα σπάνια ή τα vintage.
Πέρα από την προαναφερθείσα έρευνα την στροφή στα μεταχειρισμένα αποδεικνύουν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ βάσει των οποίων επισφραγίζεται η ανοδική πορεία του κλάδου την τελευταία εικοσαετία. Συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών στην κατηγορία «Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα» στο διάστημα 2020-2024 έφτασε στα 41,60 εκατ. ευρώ το 2024, από 9,099 εκατ. το 2020.