Kenfood: «Πέρασε» σε κέρδη το 2024 και ποντάρει σε ακόμη καλύτερες μέρες

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Kenfood: «Πέρασε» σε κέρδη το 2024 και ποντάρει σε ακόμη καλύτερες μέρες
Με θετικό πρόσημο έκλεισε η περυσινή χρονιά για τη θυγατρική του ομίλου Loulis Food Ingredients. Οι στόχοι του 2025 και οι βασικές στρατηγικές ανάπτυξης έως το 2027. Το στοίχημα στους κλάδους αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής.

«Απολύτως ευθυγραμμισμένη» με το όραμα του ομίλου Loulis Food Ingredients να παραμείνει ηγέτης και πρωτοπόρος της αγοράς, δηλώνει η Kenfood, η θυγατρική του εταιρεία που εξειδικεύεται στην παραγωγή μειγμάτων και πρώτων υλών για αρτοποιία και ζαχαροπλαστική και η οποία τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται συνεχώς.

Βασική δε αποστολή της είναι να παράγει και να διαθέτει καινοτόμες λύσεις για τον αρτοποιό, ζαχαροπλάστη και γενικά για όλους τους επαγγελματίες της εστίασης.

Οι στόχοι για την τριετία 2025-2027

Για το 2025 η Kenfood στοχεύει αφενός να επιτύχει τους ετήσιους οικονομικούς στόχους και αφετέρου να εγκαθιδρυθεί στη συνείδηση του κάθε επαγγελματία της εστίασης ως η βασική του επιλογή για καινοτόμες και ποιοτικές λύσεις.

Προς αυτή την κατεύθυνση, θέτει ως κύριες στρατηγικές κατευθύνσεις και προτεραιότητες για την περίοδο 2025-2027 τη δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών που αναγνωρίζονται στην αγορά ως ανώτερα και ποιοτικά, την επιδίωξη αποδοτικής λειτουργίας με στόχο τη μείωση του κόστους και την προσφορά ανταγωνιστικών τιμών, την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών για την αύξηση της παραγωγικότητας, την ανάπτυξη των πωλήσεων με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της εταιρείας, καθώς και στοχευμένες επενδύσεις για την στήριξη της περαιτέρω ανάπτυξης στη μετά το 2027 το 2027.

Διψήφια αύξηση πωλήσεων και επιστροφή στα κέρδη το 2024

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας που καταχωρήθηκαν πρόσφατα στο ΓΕΜΗ, το 2024 οι πωλήσεις ανήλθαν σε 16,668 εκατ. ευρώ έναντι 14,587 εκατ. ευρώ το 2023, αυξημένες κατά 14,27%, ενώ το κόστος πωληθέντων διαμορφώθηκε σε 12,525 εκατ. ευρώ από 12,417 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση αυξημένο κατά 0,87%.

Ακολούθως, το μικτό κέρδος για το 2024 ανήλθε σε 4,143 εκατ. ευρώ, αυξημένο σημαντικά κατά 90,83% από 2,171 εκατ. ευρώ το 2023, ενώ και ως ποσοστό επί των πωλήσεων από 14,88% το 2023 αυξήθηκε σε 24,86% το 2024.

Το δε καθαρό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε κέρδη μετά από φόρους 1,253 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 0,466 εκατ. ευρώ το 2023, ενώ βελτίωση σημειώθηκε και στο προ φόρων αποτέλεσμα με κέρδη προ φόρων 1,603 εκατ. ευρώ από ζημιές 0,493 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα.

Πλήρης αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων

Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση της εταιρείας, την 31η Δεκεμβρίου 2024, ο συνολικός καθαρός δανεισμός της εταιρείας διαμορφώθηκε σε αρνητικό ποσό ύψους -0,599 εκατ. ευρώ έναντι θετικού υπολοίπου 1,811 εκατ. ευρώ την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Η σημαντική αυτή μεταβολή οφείλεται στην πλήρη αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων και την ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων, οδηγώντας σε πλεόνασμα ρευστότητας και ενίσχυση της κεφαλαιακής αυτονομίας της εταιρείας.

Επενδύσεις

Στις 6 Μαρτίου 2024 αποκτήθηκε αγροτεμάχιο επιφάνειας 4.493,74 τ.μ., στη θέση Ασπρόχωμα της Τοπικής Κοινότητας Αμπελοχωρίου του Δήμου Θηβαίων έναντι τιμήματος 22.000 ευρώ. Το εν λόγω ακίνητο γειτνιάζει με τις εγκαταστάσεις της υφιστάμενης βιομηχανικής μονάδας της θυγατρικής του ομίλου και προβλέπεται να αξιοποιηθεί για την υλοποίηση της κτηριακής και μηχανολογικής επέκτασης στο πλαίσιο του εγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου που έχει υπαχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο 4887/2022.

Στις 24 Δεκεμβρίου 2024 εγκρίθηκε η υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης «Μεταποίηση - Εφοδιαστική Αλυσίδα» επενδυτικού σχεδίου της Kenfood. Το επενδυτικό σχέδιο αφορά στην κτηριακή και μηχανολογική επέκταση της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής μειγμάτων αρτοποιίας και ειδών ζαχαροπλαστικής στη θέση Αμπελοχώρι Θηβών. Το συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος της επένδυσης ανέρχεται στο ποσό των 2.952.262,40 ευρώ.

Οι προκλήσεις για το 2025

Σε ό,τι δε αφορά την προβλεπόμενη πορεία για το 2025 η διοίκηση εκτιμά ότι «εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αυξημένη αβεβαιότητα τόσο στην εγχώρια όσο και στην παγκόσμια αγορά, ως αποτέλεσμα των εντεινόμενων γεωπολιτικών εντάσεων και του δυσμενούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Οι πληθωριστικές πιέσεις, οι αυξήσεις στα επιτόκια και οι αναταράξεις στην αγορά ενέργειας αποτελούν βασικούς παράγοντες αστάθειας.

Κατά τη διάρκεια του 2025, η κατανάλωση προϊόντων διατροφής στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να σημειώσει συγκρατημένη αύξηση αντικατοπτρίζοντας τη σταδιακή ανάκαμψη των οικονομιών και τη σταθεροποίηση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις, η ζήτηση για τρόφιμα παραμένει ανθεκτική, με αυξημένο ενδιαφέρον για προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, βιώσιμης παραγωγής και καθαρής ετικέτας. Ωστόσο, το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει ασταθές. Ο πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να κινείται σε υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο των τελευταίων ετών, επηρεάζοντας άμεσα το κόστος ζωής και τις τιμές των καταναλωτικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων και των τροφίμων. Οι βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στη διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων είναι η παρατεταμένη ενεργειακή κρίση, οι συνεχιζόμενες διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι αυξημένες τιμές πρώτων υλών, η αύξηση του κόστους εργασίας και η παρατεταμένη γεωπολιτική αστάθεια. Επιπλέον, η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, με τη διατήρηση αυξημένων επιτοκίων, επηρεάζει την αγοραστική συμπεριφορά και περιορίζει τη δυνατότητα κατανάλωσης σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες.

Συνολικά, ενώ η κατανάλωση τροφίμων στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να ενισχυθεί ήπια εντός του 2025, η συνέχιση του πληθωρισμού αποτελεί έναν κρίσιμο παράγοντα που θα καθορίσει τόσο τη συμπεριφορά των καταναλωτών όσο και τις προτεραιότητες των παραγωγών και λιανεμπόρων του κλάδου.

Σε κάθε περίπτωση η επίπτωση στο επόμενο διάστημα, καθώς και η πορεία της ανάκαμψης δεν είναι δυνατό να εκτιμηθούν, καθώς εξαρτώνται από την πορεία δεικτών και μεγεθών, όπως οι διεθνείς τιμές πρώτων υλών, το κόστος ενέργειας, η εγχώρια και περιφερειακή ζήτηση, η επίδραση των μέτρων δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής κ.α., τα οποία η εταιρεία δεν μπορεί να επηρεάσει.

Η ανταγωνιστική παραγωγική βάση, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης και εφοδιασμού, οι ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις και η επάρκεια χρηματοοικονομικής ρευστότητας είναι σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, που θα επιτρέψουν την συνέχιση της επιτυχής πορείας, την απρόσκοπτη υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου και τη διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας της εταιρείας»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Metlen: Πρεμιέρα των επενδύσεων 500 εκατ. στην Κυκλική Μεταλλουργία – Στις ράγες η επέκταση της μονάδας στη Σίνδο

ΟΟΣΑ: Σε 10 επαγγέλματα περιορίζονται οι προτιμήσεις των μαθητών παγκοσμίως - Ποια είναι

Lamda - Ελληνικό: Γιατί κάνει «άνοιγμα» στους πολίτες για το project - Περιβάλλον και κοινωνία σε «πρώτο πλάνο»

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider