Η Ρεάλ Μαδρίτης έγινε ξανά η πολυτιμότερη ομάδα στον κόσμο για το 2025

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η Ρεάλ Μαδρίτης έγινε ξανά η πολυτιμότερη ομάδα στον κόσμο για το 2025
Η συνολική αξία των 50 πολυτιμότερων ποδοσφαιρικών ομάδων στον κόσμο αγγίζει το αστρονομικό ποσό των 86 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την ανάλυση του Sportico.

Στην κορυφή των ποδοσφαιρικών ομάδων του κόσμου με την μεγαλύτερη αποτίμηση επέστρεψε η Ρεάλ Μαδρίτης, με την αξία της ισπανικής ομάδας να φτάνει τα 6,53 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Sportico.

Ο ιστορικός σύλλογος που αγωνίζεται στη LaLiga εκθρόνισε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αφού η βρετανική ομάδα διατηρούσε τα πρωτεία επί μία διετία, με την αξία της να φτάνει το 2024 τα 6,2 δισ. δολ. και το 2023, τα 5,95 δισ. δολ.

Η συνολική αξία των 50 πολυτιμότερων ποδοσφαιρικών ομάδων στον κόσμο αγγίζει το αστρονομικό ποσό των 86 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την ανάλυση του Sportico.

Από την λίστα της 50αδας, οι 26 ομάδες αγωνίζονται στην Ευρώπη, με την Premier League να ξεχωρίζει με 9 ομάδες. Ακολουθούν τα πρωταθλήματα της Ιταλίας (6), Γερμανίας (4), Ισπανίας (3), Γαλλίας (2) και Ολλανδίας-Πορτογαλίας (1).

Ο «πλούτος» στο ποδόσφαιρο δεν είναι ευρωπαϊκό προνόμιο, αφού 20 ομάδες από την λίστα αγωνίζονται σε ΗΠΑ και Καναδά. Την λίστα συμπληρώνουν 3 ομάδες από το Μεξικό και άλλη 1 από την Βραζιλία.

Για να υπολογίσει την επιχειρηματική αξία των κορυφαίων ποδοσφαιρικών συλλόγων στον κόσμο, το Sportico υπολόγισε τα έσοδα κάθε ομάδας, βασιζόμενο σε δημόσια διαθέσιμες οικονομικές καταστάσεις, στην έκδοση Football Money League της Deloitte, σε στοιχεία που συγκέντρωσε ο ειδικός στα οικονομικά του ποδοσφαίρου Kieron O'Connor και σε εκτιμήσεις του site στις περιπτώσεις όπου δεν υπήρχαν διαθέσιμες πληροφορίες, το οποίο τονίζει ότι πραγματοποίησε συνεντεύξεις με άτομα που γνωρίζουν τα οικονομικά των ομάδων, συμπεριλαμβανομένων τραπεζιτών, αθλητικών εταιρειών και δικηγόρων που εργάζονται ενεργά σε ποδοσφαιρικές συναλλαγές, καθώς και 10 ατόμων σε εταιρείες που επενδύουν σε παγκόσμιες ποδοσφαιρικές ομάδες. Στις συνολικές αξίες περιλαμβάνονται ακίνητα και συναφείς επιχειρήσεις.

Από τα συνολικά έσοδα των ομάδων, εξαιρούνται τα κόστη των μεταγραφών και οι φόροι προστιθέμενης αξίας.

Τα έσοδα αποτελούνται από τρεις κύριους τομείς: τηλεοπτικά δικαιώματα, διαφημίσεις και εισιτήρια.

Αυτές οι ροές εσόδων περιλαμβάνουν:

• Οι ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από εγχώριες και διεθνείς συμφωνίες μέσων ενημέρωσης. Σε αυτόν τον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται επίσης χρηματικά έπαθλα από διοργανώσεις, όπως το Champions League. Η Μάντσεστερ Σίτι είχε τα υψηλότερα έσοδα από τηλεοπτικές μεταδόσεις για τη σεζόν 2023-24, στα 371 εκατομμύρια δολάρια, καθώς ο σύλλογος τερμάτισε στην κορυφή της Premier League, η οποία έχει τα πλουσιότερα τηλεοπτικά συμβόλαια από οποιοδήποτε άλλο πρωτάθλημα, και κέρδισε σχεδόν 120 εκατομμύρια δολάρια για την εμφάνισή του στα προημιτελικά του Champions League.

• Τα εμπορικά έσοδα προέρχονται από χορηγίες, διαφήμιση, εταιρική φιλοξενία, catering και εκδηλώσεις εκτός αγώνων. Η Emirates πληρώνει στη Ρεάλ Μαδρίτης περισσότερα από 70 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για να εμφανίζει το όνομά της στις εντός και εκτός έδρας φανέλες της ομάδας, ενώ η συμφωνία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την Adidas αξίζει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως και περιλαμβάνει τα δικαιώματα πώλησης εμπορευμάτων παγκοσμίως με το logo των τριών λωρίδων. Η γερμανική Μπάγερν Μονάχου είχε εμπορικά έσοδα ύψους 455 εκατ. δολαρίων μέσω συνεργατών όπως η Deutsche Telekom, η Adidas, η Audi και η Allianz.

• Τα έσοδα από τις πωλήσεις εισιτηρίων κατά τη διάρκεια των αγώνων, τα έσοδα από τις συνδρομές, τους αγώνες κυπέλλου και τα εισιτήρια προετοιμασίας είναι γενικά το μικρότερο στοιχείο εσόδων για τις ευρωπαϊκές ομάδες. Η Ρεάλ Μαδρίτης είχε έσοδα 346 εκατομμυρίων δολαρίων, διπλάσια από οποιαδήποτε άλλη ομάδα.

Τα συνολικά έσοδα υπόκεινται σε έναν πολλαπλασιαστή ειδικό για την ομάδα, ο οποίος παραμένει το τυπικό μέτρο για την αποτίμηση των αθλητικών ομάδων στις συναλλαγές. Αυτός βασίζεται σε πολλούς παράγοντες, όπως το ιστορικό πωλήσεων, το μέγεθος της αγοράς, η ισχύς του brand, η απόδοση στο γήπεδο (ιστορικά και πρόσφατα), οι όροι μίσθωσης εγκαταστάσεων, το χρέος, καθώς και τα αναμενόμενα μελλοντικά οικονομικά στοιχεία της ομάδας και του πρωταθλήματος. Για παράδειγμα, η απειλή του υποβιβασμού έχει ως αποτέλεσμα μια δραματικά μεγαλύτερη διαφορά στους πολλαπλασιαστές εσόδων για τους ευρωπαϊκούς συλλόγους από ό,τι στα πρωταθλήματα των ΗΠΑ.

Τα έσοδα για τις ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομάδες μπορούν να παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις από έτος σε έτος, ανάλογα με την απόδοσή τους σε διοργανώσεις, όπως το UEFA Champions League. Ως αποτέλεσμα, στην ανάλυση χρησιμοποιήθηκαν τα έσοδα των τριών τελευταίων σεζόν (2021-22, 2022-23 και 2023-24) και εφαρμόσαμε τους πολλαπλασιαστές σε αυτόν τον μέσο όρο ως βάση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΛεΜπρόν Τζέιμς: Πώς του «ξέφυγαν» 120 εκατ. ευρώ όταν επένδυσε στη Λίβερπουλ

«Χρυσή» σεζόν για Λίβερπουλ με τζίρο-ρεκόρ: Πόσα παίρνει για την Πρέμιερ Λιγκ

Premier League: Χρονιά «χρυσάφι» για την Νότιγχαμ Φόρεστ - Η Λίβερπουλ παίρνει το ρεκόρ της Σίτι

gazzetta
gazzetta reader insider insider