Γ. Περιστέρης: Στα 700 εκατ. τα EBITDA της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το 2028

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γ. Περιστέρης: Στα 700 εκατ. τα EBITDA της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το 2028
Λειτουργική κερδοφορία στα 700 εκατ. ευρώ εκτιμά η διοίκηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ότι θα εμφανίσει ο όμιλος το 2028, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γ. Περιστέρης, προ ολίγου στο πλαίσιο της Γ.Σ. της εισηγμένης.

Λειτουργική κερδοφορία στα 700 εκατ. ευρώ εκτιμά η διοίκηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ότι θα εμφανίσει ο όμιλος το 2028. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γ. Περιστέρης, προ ολίγου στο πλαίσιο της Γ.Σ. της εισηγμένης, πυκνές εξελίξεις είχε ο τελευταίος χρόνος για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με κορυφαία βεβαίως τη συμφωνία για την πώληση της συμμετοχής στην Τέρνα Ενεργειακή.

Όπως σημείωσε, «μειώσαμε δανεισμό και απελευθερώσαμε ρευστότητα. Οφείλουμε να αναπληρώσουμε βεβαίως τα έσοδα που δεν θα ενοποιούμε μετά το πέρας της συναλλαγής. Ωστόσο κινούμαστε βάσει σχεδίου για νέες επενδύσεις που θα συνεχίσουν να παράγουν αξία και κέρδη.

Εκτιμούμε ότι η λειτουργική κερδοφορία θα διαμορφωθεί στα 700 εκατ. ευρώ το 2028».

Η παραπάνω ωστόσο συναλλαγή είναι μέρος του μετασχηματισμού του ομίλου που θέλει να πρωτοστατεί στις Παραχωρήσεις και στις Υποδομές σε Ελλάδα και εξωτερικό. «Είμαστε ο μεγαλύτερος επενδυτής στη χώρα με πολύ νεαρό χαρτοφυλάκιο έργων Παραχώρησης. Εκτιμούμε ότι υπάρχει χώρος για αντίστοιχες επενδύσεις και στο εξωτερικό», ανέφερε.

«Πέρα από τις γνωστές προσφορές και διαγωνισμούς, έχουμε πλάνο επενδύσεων 10 δισ. για το επόμενο διάστημα που εκτιμάμε ότι θα δημιουργήσουν 20.000 νέες θέσεις εργασίας», σημείωσε ο κ. Περιστέρης.

Αναλυτικά, η ομιλία:

«Οι τελευταίοι 12 μήνες υπήρξαν εξαιρετικά πυκνοί σε εξελίξεις, θέτοντας ισχυρές βάσεις για μία νέα εποχή ανάπτυξης για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Θα ξεκινήσω από το πλέον πρόσφατο γεγονός, αυτό της συμφωνίας που συνάψαμε με τη Masdar για την πώληση της συμμετοχής μας στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Ας δούμε τι φέρνει αυτή η εξέλιξη για τον Όμιλό μας.

Καταρχάς, η πώληση του 36,6% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, φέρνει στο ήδη πολύ ισχυρό ταμείο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επιπλέον ρευστότητα 900 εκατ. ευρώ.

Έτσι, η συνολική επενδυτική ισχύς του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ξεπερνάει, πλέον, συνολικά τα 3 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά θα μας επιτρέψουν να διεκδικήσουμε νέα μεγάλα έργα στις υποδομές και τις παραχωρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επιπλέον, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποκτά ένα ακόμη πιο ελκυστικό χρηματοδοτικό προφίλ, αφού πλέον αφαιρούνται από το συνολικό δανεισμό της περίπου 1,1 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου (Pro-Forma) να μηδενιστεί.

Και σε επίπεδο κερδοφορίας όμως, αναμένεται αντιστάθμιση της συνεισφοράς της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Τόσο η καθαρή όσο και η λειτουργική κερδοφορία μας θα συνεχίσει να αυξάνεται με διψήφιο ρυθμό τα επόμενα χρόνια και θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ λειτουργικής κερδοφορίας εντός των επόμενων 5 ετών (2028).

Η πώληση της συμμετοχής μας στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, αποτελεί μόνο ένα κομμάτι ενός ευρύτερου στρατηγικού πλάνου που υλοποιεί με συνέπεια και πειθαρχία εδώ και χρόνια η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Στόχος μας είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να μετεξελιχθεί σε έναν πλήρως καθετοποιημένο όμιλο, με ένα από τα μεγαλύτερα και πιο διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια υποδομών και παραχωρήσεων, όχι μόνο πια σε ελληνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κάνει το συγκεκριμένο άλμα προς το μέλλον ακριβώς τη στιγμή που αποκρυσταλλώνεται η ευκαιρία για νέες επενδύσεις σε υποδομές στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με υψηλές αποδόσεις.

Ενδεικτικό είναι ότι ο ΙΟΒΕ σε πρόσφατη μελέτη του για τον κατασκευαστικό κλάδο υπολογίζει τον συνολικό προϋπολογισμό των επενδύσεων σε κατασκευές ανά την επικράτεια στα επίπεδα των € 52 δισ. σε μέσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Σημειώνεται ότι παρόμοιες θετικές προοπτικές παρουσιάζονται και σε γειτονικές αγορές όπως Βαλκάνια και ΝΑ Ευρώπη, όπου καταγράφεται σημαντική ανάγκη καίριων υποδομών και ταυτόχρονα ισχυρή βούληση για σημαντικές επενδύσεις με στόχο τη σύγκλιση με το επίπεδο των υποδομών στη Δυτική Ευρώπη.

Όπως, αποδείχθηκε, εξάλλου, και μέσα στην πανδημία αλλά πλέον και από μεγάλα deals που γίνονται, όπως η φετινή εξαγορά από την BlackRock της Global Infrastructure Partners με συνολικό τίμημα περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια, η επένδυση σε περιουσιακά στοιχεία και εταιρείες που παρέχουν βασικές υπηρεσίες στον κλάδο των υποδομών και ειδικά στις μεταφορές, λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο για μακροπρόθεσμους επενδυτές, ειδικά σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας.

Κυρίες και κύριοι μέτοχοι,

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στον τομέα των υποδομών, έχοντας τοποθετηθεί ήδη στρατηγικά σε ένα κλάδο όπου έχει σαφέστατα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Στον τομέα των παραχωρήσεων, είμαστε ο μεγαλύτερος επενδυτής διαθέτοντας ένα από τα νεαρότερα (μέση συμβατική διάρκεια 25 έτη), πιο διαφοροποιημένα και χαμηλού ρίσκου χαρτοφυλάκια με έργα όπως η Αττική Οδός, η Εγνατία Οδός, ο ΒΟΑΚ, το Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου Κρήτης, κ.ά.

Η επικράτηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε τόσο εμβληματικούς διεθνείς διαγωνισμούς καταδεικνύει τη συνέπεια με την οποία υλοποιούμε εδώ και χρόνια την επιχειρηματική μας στρατηγική, συμβάλλοντας όχι μόνο στην ανάπτυξη του Ομίλου μας, αλλά στη συνολική ευημερία της Ελλάδας.

Πραγματοποιώντας ιδιωτικές επενδύσεις με πολλαπλασιαστική αξία για την εγχώρια οικονομία αντί της απλής ανάληψης δημοσίων έργων, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μέσω σοβαρών κι ανταγωνιστικών προσφορών που διασφαλίζουν τόσο τα συμφέροντα των μετόχων της εταιρείας, όσο και ιδιαιτέρως ικανοποιητικούς όρους για το ελληνικό Δημόσιο, εισφέρει στα δημόσια ταμεία πάνω από 6 δισ. ευρώ σήμερα (Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα στο Ελληνικό, Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης, Εγνατία Οδός, Αττική Οδός κ.α.), κάνοντας πράξη ένα επενδυτικό πλάνο άνω των 10 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσει 20.000 νέες θέσεις εργασίας.

Δεν σταματάμε, όμως, εδώ. Ετοιμαζόμαστε για νέα έργα που έρχονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Παράλληλα, στοχεύουμε στη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου μας και πέραν των μεταφορικών κι ενεργειακών υποδομών, ενδεικτικά στους τομείς της διαχείρισης απορριμμάτων, της διαχείρισης υδάτινων πόρων και των τεχνολογικών υποδομών.

Στην Κατασκευή, είμαστε ο μεγαλύτερος και πλέον κερδοφόρος Όμιλος, με το υψηλότερο ανεκτέλεστο ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ. Επί του συνολικού ανεκτέλεστου πάνω από 75% αφορά σε ιδιωτικά έργα (ίδιες επενδύσεις και έργα για τρίτους), ενώ άνω του 55% αφορά σε έργα ιδίων επενδύσεων. Σημειώνεται ότι το ανεκτέλεστο αναμένεται να ενισχυθεί, καθώς προχωρά η συμβασιοποίηση έργων που έχει εξασφαλίσει ο Όμιλος (πχ. ΒΟΑΚ).

Ο κατασκευαστικός μας βραχίονας, η ΤΕΡΝΑ, το 2023, σημείωσε νέο ετήσιο υψηλό στον τομέα της κατασκευής, έχοντας καταφέρει να υπερδιπλασιάσει τα έσοδα του εντός των τελευταίων 2 ετών, ενδεικτικό της ικανότητας του να αναλαμβάνει και να εκτελεί τα μεγαλύτερα έργα υποδομών στη χώρα.

Απόδειξη της αποτελεσματικότητας της ΤΕΡΝΑ είναι και η σημαντική προτίμηση που απολαμβάνει ως κατασκευαστής μεγάλων ιδιωτικών έργων. Πάνω από 1 δισ. ευρώ του ανεκτέλεστου της Κατασκευής, δηλαδή το 20% του συνολικού ανεκτέλεστου του Ομίλου, αφορά σε μεγάλα και εμβληματικά ιδιωτικά έργα, όπως ενδεικτικά το THE GRID, το νέο Κτήριο Γραφείων της PWC, το Κτήριο Γραφείων στο οικόπεδο του ΤΕΕ στο Δαχτυλίδι, το Four Seasons Hotel Mykonos, το One&Only Aesthesis Γλυφάδα, το Hub26 στη Θεσσαλονίκη, το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, ο Πύργος Πειραιά, και το Microsoft Data Center στα Σπάτα.

Αγαπητοί μέτοχοι,

Προτεραιότητα μας είναι η πρόοδος μας να λειτουργεί πολλαπλασιαστικά για την εθνική οικονομία, την απασχόληση, την ελληνική περιφέρεια, τους ανθρώπους μας, για όλη την ελληνική κοινωνία.

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υλοποιεί ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, το οποίο μόνο για το 2023 ανήλθε στα 11,6 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσιο δηλαδή από τα 5,1 εκατ. ευρώ που ήταν το 2022.

Βελτιώνουμε την καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών, στηρίζουμε τη νέα γενιά, συνεισφέρουμε στη φροντίδα κοινωνικά ευάλωτων ομάδων και ενδυναμώνουμε την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα, δηλώνοντας παράλληλα πάντα «παρών» στην αντιμετώπιση κρίσεων, φυσικών καταστροφών και έκτακτων αναγκών. Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε ο καταστροφικός κυκλώνας Ντάνιελ στη Θεσσαλία, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επιδεικνύοντας ταχύτατα αντανακλαστικά έσπευσε στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας, διαθέτοντας προσωπικό και πάνω από 250 μηχανήματα από τα γειτνιάζοντα εργοτάξια της ΤΕΡΝΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Κύριες και κύριοι,

Στον ένα χρόνο που μεσολάβησε από την τελευταία φορά που βρεθήκαμε ενώπιον σας, σε αυτή εδώ την αίθουσα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διένυσε πολύ μεγάλη απόσταση και σημείωσε σημαντικότατη πρόοδο.

Από πέρυσι ήδη, παράλληλα με την ανάπτυξη του Ομίλου μας, αυξάνεται σταδιακά και η επιβράβευση των μετόχων μας. Και σήμερα βλέπετε ότι το κάνουμε και αυτό πράξη με την πρότασή μας για επιστροφή κεφαλαίου 0,25 ευρώ ανά μετοχή.

Σας ευχαριστώ για μία ακόμη φορά για την εμπιστοσύνη σας και σας υπόσχομαι πως θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε καθημερινά με την ίδια αφοσίωση για να στεκόμαστε αντάξιοι των προσδοκιών σας, αλλά και των προοπτικών του Ομίλου μας.

Να είστε όλοι καλά».

Οι αποφάσεις της ΓΣ

Σήμερα, την 26η Ιουνίου 2024, συνήλθε η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρείας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε., στην οποία παρέστησαν 199 Μέτοχοι κομιστές 63.248.789 μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου, ήτοι ποσοστό 62,35% επί του Μετοχικού Κεφαλαίου και ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις:

Θέμα 1ο: Εγκρίθηκαν με ψήφους 62.151.422 υπέρ (98,26% επί των παρισταμένων) και αποχή 1.097.367 (1,74% επί των παρισταμένων) στο σύνολό τους, οι Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις (εταιρικές και ενοποιημένες) για τη χρήση 2023 όπως καταχωρήθηκαν στην ιστοσελίδα της Εταιρείας και του Χρηματιστηρίου Αθηνών και αποτυπώθηκαν αναλυτικά στην Ετήσια Χρηματοοικονομική Έκθεση, η σχετική Έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου και η Έκθεση του Ορκωτού Ελεγκτή - Λογιστή.

Θέμα 2ο: Εγκρίθηκε με ψήφους 62.151.422 υπέρ (98,26% επί των παρισταμένων) και αποχή 1.097.367 (1,74% επί των παρισταμένων) η Ετήσια Έκθεση Πεπραγμένων της Επιτροπής Ελέγχου για την εταιρική χρήση 01.01.2023-31.12.2023.

Επί του 3ου θέματος υπεβλήθη η αναφορά των ανεξαρτήτων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου προς την Γενική Συνέλευση των μετόχων, κατ εφαρμογή του άρθρου 9 παρ. 5 του ν. 4706/2020.

Θέμα 4ο: Η Γενική Συνέλευση, με ψήφους 62.110.049 υπέρ (98,20% επί των παρισταμένων) και αποχή 1.138.740 (1,80% επί των παρισταμένων), ενέκρινε την συνολική διαχείριση της χρήσης 2023 από τα Μέλη του Δ.Σ. και συγκεκριμένα των κ.κ. Δημητρίου Αντωνάκου, Μιχαήλ Γουρζή, Άγγελου Μπενόπουλου, Γεώργιου Περιστέρη, Εμμανουήλ Μουστάκα, Απόστολου Ταμβακάκη, Gagik Apkarian, Σπυρίδωνα Καπράλου, Πηνελόπης Λαζαρίδου, Αθανάσιου Σκορδά, Δημήτριου Αφεντούλη, Κωνσταντίνου Λάμπρου, Αικατερίνης Δεληκούρα, Σοφίας Στάικου και Πέτρου Σουρέτη.

Θέμα 5ο: Η Γενική Συνέλευση, με ψήφους 62.103.438 υπέρ (98,19% επί των παρισταμένων), 6.366 κατά (0,01% επί των παρισταμένων) και αποχή 1.138.985 (1,80% επί των παρισταμένων), απάλλαξε τους Ελεγκτές από κάθε ευθύνη ή αποζημίωση απορρέουσα από την άσκηση των καθηκόντων τους για την χρήση 2023.

Θέμα 6ο: Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε, με ψήφους 56.046.367 υπέρ (88,61% επί των παρισταμένων), 6.020.055 κατά (9,52% επί των παρισταμένων) και αποχή 1.182.367 (1,87% επί των παρισταμένων), την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου για την έγκριση της Έκθεσης Αποδοχών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας για τη χρήση 2023 σύμφωνα με το άρθρο 112 του ν. 4548/2018.

Θέμα 7ο: Εκλέχθηκε με ψήφους 62.146.505 υπέρ (98,26% επί των παρισταμένων) και 1.102.284 αποχή (1,74% επί των παρισταμένων), η ελεγκτική εταιρεία GRANT THORNTON για τον έλεγχο των Εταιρικών και Ενοποιημένων Οικονομικών Καταστάσεων 2024 και αμοιβή με βάση αυτήν της χρήσης του 2023 και τυχόν αναπροσαρμογή ανάλογα με τις ανάγκες του ελέγχου.

Θέμα 8ο: Εγκρίθηκε με ψήφους 62.151.177 υπέρ (98,26% επί των παρισταμένων), 245 κατά (0,00% επί των παρισταμένων) και 1.097.367 αποχή (1,74% επί των παρισταμένων) η πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας κατά το ποσό των € 25.855.822,75 με κεφαλαιοποίηση μέρους του ειδικού αποθεματικού από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο με αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 0,57 € σε 0,82 € και ταυτόχρονη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των € 25.855.822,75 με αντίστοιχη μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από 0,82€ σε 0,57€ και την επιστροφή του ποσού της μείωσης, 0,25 € ανά μετοχή, στους Μετόχους, με την παράλληλη προσθήκη στην παράγραφο 1 του άρθρου 5 περί μετοχικού κεφαλαίου του καταστατικού και η Γενική Συνέλευση παρείχε την εξουσιοδότηση στο ΔΣ να ρυθμίσει όλα τα σχετικά διαδικαστικά θέματα για την υλοποίηση της απόφασής της.

Επί του 9ου θέματος «Διάφορες ανακοινώσεις και συζήτηση θεμάτων γενικού ενδιαφέροντος», η Διοίκηση ενημέρωσε τους παρισταμένους Μετόχους για τις πρόσφατες εξελίξεις και για την πορεία των εργασιών της Εταιρείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Στις 25 Ιουλίου η καταβολή μερίσματος για το 2023

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: «Δύναμη πυρός» 3 δισ. για επενδύσεις, αναμένει μερίσματα 10 δισ. - «Ταύροι» οι αναλυτές

gazzetta
gazzetta reader insider insider