Diageo Hellas: Τζίρος 78,45 εκατ. ευρώ και μέρισμα 3,85 εκατ. ευρώ – Τα επόμενα βήματα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Diageo Hellas: Τζίρος 78,45 εκατ. ευρώ και μέρισμα 3,85 εκατ. ευρώ – Τα επόμενα βήματα
Ποιους στόχους θέτει για την επόμενη μέρα η Diageo Hellas, με σημαντική παρουσία στον κλάδο εμπορίας αλκοολούχων ποτών. Η άνοδος του κύκλου εργασιών και η ενίσχυση της κερδοφορίας. Η διανομή μερίσματος και η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά. Τι έδειξαν οι τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις.

Ικανοποιητικές κρίνονται τόσο η εξέλιξη των εργασιών, όσο και η οικονομική θέση της εταιρείας Diageo Hellas, με σημαντική παρουσία στον κλάδο εμπορίας ποτών. Και αυτά, «δεδομένης της δύσκολης κατάστασης της αγοράς, λόγω της προγενέστερης οικονομικής ύφεσης και των πρωτοφανών συνθηκών που διαμορφώθηκαν στην αγορά».

Πού ποντάρει για την ανάπτυξη

Όπως επισημαίνει η διοίκηση της Diageo Hellas στις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις που καταχωρήθηκαν στο ΓΕΜΗ πριν από μερικά 24ωρα και αφορούν στη χρήση της περιόδου 01.07.2022-30.06.2023 «η εταιρεία βασιζόμενη στα ευρέως γνωστά προϊόντα της, στη γνώση της αγοράς και στους ανθρώπους της έχει θέσει αισιόδοξους αλλά ρεαλιστικούς στόχους και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίηση τους, λαμβάνοντας πάντοτε υπ’ όψιν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα μας. Παράγοντες όπως η βελτίωση σημαντικών δεικτών της οικονομίας, του επενδυτικού κλίματος και του κλίματος στην αγορά, αναμένεται να συμβάλλουν θετικά στην πορεία σταθεροποίησης και ανάπτυξης».

Στα 78,45 εκατ. ευρώ ο τζίρος

Στην τελευταία οικονομική χρήση, η εταιρεία εμφάνισε αύξηση κύκλου εργασιών στα επίπεδα των 78,45 εκατ. ευρώ έναντι 64,69 εκατ. ευρώ, ενώ τα μετά φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν στα 3,88 εκατ. ευρώ έναντι 2,2 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα.

Στις 30 Ιουνίου 2023 τα ίδια κεφάλαια ανέρχονταν στα 16,96 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας άνοδο έναντι της προηγούμενης χρήσης, όπου τα ίδια κεφάλαια είχαν διαμορφωθεί στα 15,79 εκατ. ευρώ.

Τα αποθέματα περιλαμβάνουν κυρίως εμπορεύματα και συγκεκριμένα αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά, ενώ η εταιρεία έχει διενεργήσει πρόβλεψη για απαξιωμένα εμπορεύματα ύψους 213.379 εκατ. ευρώ από 142.124 ευρώ στην αμέσως προηγούμενη χρήση.

Οι εμπορικές απαιτήσεις περιλαμβάνουν απαιτήσεις από πελάτες ύψους 40,23 εκατ. ευρώ, καθώς και μεταχρονολογημένες επιταγές ύψους 1,75 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία έχει σχηματίσει πρόβλεψη για επισφαλείς απαιτήσεις συνολικού ύψους 25,70 εκατ. ευρώ.

Όπως δε επισημαίνει η εταιρεία «τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα ποσού 27,08 εκατ. ευρώ στις 30.6.2023 και 22,26 εκατ. ευρώ στις 30.6.2022 αφορούν καταθέσεις σε ευρώ σε τράπεζες εσωτερικού και εξωτερικού υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας».

Να σημειωθεί εδώ πως οι δραστηριότητες στον τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης αναπτύσσονται σε ύψιστο βαθμό, αλλά μόνο στο επίπεδο των μητρικών και αδελφών εταιρειών του ομίλου στον οποίο ανήκει η εταιρεία.

«Τα έκτακτα μέτρα τα οποία ελήφθησαν τα προηγούμενα έτη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η γεωπολιτική αβεβαιότητα και οι τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις είχαν σημαντική επίπτωση στα αποτελέσματα της εταιρίας καθώς αρκετοί άμεσα συσχετιζόμενοι κλάδοι όπως της εστίασης και της φιλοξενίας, δέχτηκαν σημαντικό πλήγμα. Η εταιρεία λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα μετρίασης της έκθεσής της σε πιστωτικό κίνδυνο και συνεχίζοντας την εξαιρετική εμπορική συνεργασία με τους πελάτες της, διασφάλισε τη διατήρηση της κερδοφορίας της σε ικανοποιητικά επίπεδα», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην οικονομική έκθεση.

Διάθεση κερδών

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Diageo Hellas προτείνει τη διανομή μερίσματος ποσού ύψους 3,85 εκατ. ευρώ, το οποίο προκύπτει από τα καθαρά κέρδη της χρήσης, μετά την αφαίρεση ζημιών προηγουμένων χρήσεων, του φόρου εισοδήματος και τον σχηματισμό του τακτικού αποθεματικού.

Η Diageo Hellas εδρεύει στην Αθήνα και ελέγχεται κατά 99,99% από την εταιρεία Selviac Nederland B.V. η οποία εδρεύει στην Ολλανδία.

Στην Ελλάδα, η εταιρεία διακινεί μία ευρεία γκάμα προϊόντων, στην οποία περιλαμβάνονται κάποια από τα πιο αναγνωρίσιμα brands διεθνώς, όπως τα Johnnie Walker, Haig, Dimple, Cardhu, J&B, τα Classic Malts στην κατηγορία του ουίσκι, οι μάρκες Smirnoff, Cîroc και Ketel One στην κατηγορία της βότκας, τα gins Gordon’s και Tanqueray, τα ρούμια Captain Morgan και Pampero, τα liqueurs Baileys και Grand Marnier, καθώς και η σαμπάνια Veuve Cliquot.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αλκοολούχα ποτά: Στα 18 ευρώ η φιάλη, τα 11 είναι φόροι - Κλιμακωτή μείωση του ΕΦΚ σε τρεις φάσεις προτείνει η ΕΝΕΑΠ

gazzetta
gazzetta reader insider insider