ΕΥΔΑΠ: Οι επενδύσεις 2 δισ. ευρώ – Τα ΚΕΛ, η Ψυττάλεια του μέλλοντος, τα τιμολόγια

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΥΔΑΠ: Οι επενδύσεις 2 δισ. ευρώ – Τα ΚΕΛ, η Ψυττάλεια του μέλλοντος, τα τιμολόγια
Έρχονται νέα projects σε αποχέτευση, Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων, ενεργειακές αναβαθμίσεις κ.α. στη δεκαετία. Γιατί η διοίκησή της αναζητάει νέο μοντέλο προσεχώς για τη λειτουργία της Ψυττάλειας που τώρα «τρέχουν» οι ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ. Τι «παίζει» με τα τιμολόγια

Σε επενδύσεις της τάξης των 365 εκατ. ευρώ, στην δεκαετία, στον τομέα της αποχέτευσης και ειδικότερα για την επέκταση - κατασκευή δικτύου αποχέτευσης σε νέες περιοχές, για έργα αναβάθμισης δικτύου αποχέτευσης (αντικαταστάσεις αγωγών, αναβαθμίσεις Α/Σ), για αναβαθμίσεις ΚΕΛ και για την ενεργειακή αναβάθμιση δικτύου αποχέτευσης και ΚΕΛ, αναμένεται να προχωρήσει η ΕΥΔΑΠ. Αυτό αναφέρθηκε χτες από τον κ. Κ. Βουγιουκλάκη, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημέρωσης και επίσκεψης στο ΚΕΛ Ψυττάλειας.

Υπενθυμίζεται ότι η εισηγμένη προωθεί ευρύτατο επενδυτικό σχέδιο ύψους 2 δισ.. ευρώ περίπου, όπως έχει αναφέρει και πρόσφατα το insider.gr, μεγάλο μέρος του οποίου αφορά στα έργα της Ανατολικής Αττικής σε ύδρευση και αποχέτευση, ύψους 900 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενα κατά 90% από ευρωπαϊκούς πόρους. Πλην όμως, δεν περιορίζεται σε αυτά τα projects καθώς η ΕΥΔΑΠ δημιουργεί υποδομές επίσης στο νότιο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, προχωρά σε επενδύσεις μείωσης της ενεργειακής της εξάρτησης, εγκατάστασης νέων «έξυπνων» υδρόμετρων αλλά και σε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού.

Επενδύσεις σε ΚΕΛ

Έτσι, η εισηγμένη προχωρά σε επενδύσεις στις υφιστάμενες μονάδες επεξεργασίας λυμάτων (ΚΕΛ) όσο και σε όσες αναμένεται να προστεθούν στον χαρτοφυλάκιο της. Σημειώνεται πως η εταιρεία από τρία ΚΕΛ με μεγαλύτερο εκείνο της Ψυττάλειας (το δεύτερο μεγαλύτερο της Ευρώπης) ελέγχει πλέον πέντε ΚΕΛ στην Αττική (προστέθηκαν Μέγαρα, Κορωπί), ενώ αναμένεται σταδιακά να εντάξει ακόμη 4 ΚΕΛ του νομού.

Πέρα από τα μεγάλα περιφερειακά ΚΕΛ, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Χ. Σαχίνης ανάφερε πως σχεδιάζεται η εγκατάσταση Τοπικών Σταθμών Επεξεργασίας Λυμάτων και παραγωγής Επαναχρησιμοποιούμενου νερού για χρήση σε επιλεγμένα σημεία (πάρκα, βιομηχανικέ εγκαταστάσεις κ.λπ.), αναφέροντας πως ήδη υπάρχει πρόταση προς την περιφέρεια για 25 σημεία.

Παράλληλα, ο κ. Βουγιουκλάκης σημείωσε πως ολοκληρώνεται ο αποχαρακτηρισμός της παραγόμενης ιλύος (λυματολάσπη) του ΚΕΛ Ψυττάλειας από απόβλητο σε εναλλακτικό καύσιμο για την καύση της και χρήση της στην τσιμεντοβιομηχανία. Παράλληλα, η εταιρεία επεκτείνεται, κατόπιν υπογραφής συμβάσεων, σε στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις για την ανάληψη διαχείρισης δικτύων και εγκαταστάσεων αποχέτευσης ακαθάρτων με σκοπό την παραγωγή και εκμετάλλευση του ανακτημένου νερού και της ιλύος.

Νέο πλάνο και μοντέλο για την Ψυττάλεια

Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ επεξεργάζεται ένα νέο σχέδιο περαιτέρω αξιοποίησης, το οποίο όπως ανάφερε ο κ. Βουγιουκλάκης αποτελεί «ένα πρόβλημα για δυνατούς λύτες». Όπως έχει από καιρό αποκαλύψει το insider.gr, τη λειτουργία και συντήρηση της υποδομής στην Ψυττάλεια έχει αναλάβει εκ νέου η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ – ΕΡΓΟΤΕΜ για 5+1 έτη, ενώ το συγκεκριμένο ΚΕΛ έχει ολοκληρώσει 30 χρόνια λειτουργίας. Σύμφωνα με τον ίδιο οι προκλήσεις εστιάζονται στις νέες τεχνολογίες διαχείρισης ιλύος και ενεργειακής αξιοποίησης, στη διαχείριση προϊόντων επεξεργασίας (φώσφορος, κ.λπ.), στην επαναχρησιμοποίηση ανακτημένου νερού, στην περαιτέρω ενεργειακή βελτιστοποίηση του ΚΕΛΨ αλλά και στην εναρμόνιση με τη νέα και πολύ αυστηρή Ευρωπαϊκή Οδηγία που θα διέπει τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΥΔΑΠ θα προκηρύξει διαγωνισμό μέσα στο 2024 για την ανάθεση σε διεθνή οίκο μελετών με εξειδίκευση στην ενεργειακή αξιοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων, ώστε να σχηματιστεί μια νέα πρόταση. Στόχος είναι η βελτιστοποίηση αξιοποίησης ιλύος και προϊόντων επεξεργασίας (βιοαερίου, βιομεθανίου, ηλεκτρικής ενέργειας, υδρογόνου, φωσφόρου κ.λπ.), άλλα έργα ενεργειακής βελτιστοποίησης (βιοαέριο, φωτοβολταϊκά), η βέλτιστη παραγωγή και εκμετάλλευση του ανακτημένου νερού, έργα αναβάθμισης για συμμόρφωση με τη νέα Ευρωπαϊκή οδηγία επεξεργασίας αστικών λυμάτων, η επέκταση της δραστηριότητας στην ενεργειακή εκμετάλλευση στερεών αποβλήτων. Όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν τη βάση για το τεχνικό τεύχος για την μεικτή σύμβαση έργων και υπηρεσιών της επόμενης σύμβασης για τη συντήρηση και λειτουργία της Ψυττάλειας, έργο που σηματοδοτεί έναν ακόμη επενδυτικό κύκλο για την ΕΥΔΑΠ.

Τα τιμολόγια

Όπως και άλλες φορές έχει αναφέρει η διοίκηση Σαχίνη, για τα νέα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ αναμένεται η υπουργική απόφαση, σε συνεργασία με τον νέο το ρυθμιστή, ώστε να καθοριστεί και η νέα τιμολογιακή πολιτική, μέσω ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης, στη βάση της ωφελιμότητας των επενδύσεων, με την εισηγμένη να έχει το δεύτερο φτηνότερο τιμολόγιο στον κόσμο, σύμφωνα με το Global Water Intelligence.

Ωστόσο, μένει να φανεί αν επιβεβαιωθούν εκτιμήσεις της αγοράς ότι θα έρθει η υπουργική απόφαση το καλοκαίρι, ώστε να επιτραπούν αυξήσεις στο β' εξάμηνο. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΥΔΑΠ ανανέωσε την αποκλειστικότητα για την παροχή υπηρεσιών και εξασφάλισε σταθερές τιμές για το ακατέργαστο νερό. Το επιτρεπόμενο έσοδο θα υπολογίζεται βάσει μεθοδολογίας RAB, ήτοι την Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση.

Η… «εξίσωση» αυτή θα περιλαμβάνει παραμέτρους όπως το σύνολο των απασχολούμενων κεφαλαίων στη Ρυθμιζόμενη Δραστηριότητα, το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC), τα λειτουργικά έξοδα (εύλογες και αποδοτικές δαπάνες της ρυθμιζόμενης οντότητας στο πλαίσιο άσκησης των δραστηριοτήτων της που προβλέπονται από το νόμο και οι οποίες κρίνονται αναγκαίες για την ομαλή λειτουργία του δικτύου), τις αποσβέσεις (εκτιμώμενες ετήσιες αποσβέσεις των παγίων στοιχείων της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης της δραστηριότητας, βάσει οικονομικής ή λογιστικής ωφέλιμης ζωής).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Επισήμως προσωρινός ανάδοχος για τη mega σύμβαση παραχώρησης του ΒΟΑΚ

Ακίνητα – Τουρισμός: Στα ύψη οι κρατήσεις το τριήμερο 25ης Μαρτίου – Το «sold out» και οι οικονομικές επιλογές

Οι νέοι «Σιδηρόδρομοι Ελλάδας», η «βαριά» ατζέντα και το ρευστό τοπίο

gazzetta
gazzetta reader insider insider