CEO της Saudi Aramco: Ανέφικτη η σταδιακή κατάργηση του πετρελαίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
CEO της Saudi Aramco: Ανέφικτη η σταδιακή κατάργηση του πετρελαίου
Κάλεσε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εγκαταλείψουν τη φαντασίωση της σταδιακής κατάργησης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Την άποψή του πως η ενεργειακή μετάβαση αποτυγχάνει εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, Aμίν Νασέρ, καλώντας παράλληλα τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εγκαταλείψουν τη φαντασίωση της σταδιακής κατάργησης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια.

«Στον πραγματικό κόσμο, η τρέχουσα στρατηγική μετάβασης αποτυγχάνει εμφανώς στα περισσότερα μέτωπα, καθώς συγκρούεται με πολύ σκληρές πραγματικότητες», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε πάνελ στο ενεργειακό συνέδριο CERAWeek by S&P Global στο Χιούστον του Τέξας, σύμφωνα με τo CNBC.

«Χρειάζεται επειγόντως μια επανεκκίνηση της στρατηγικής μετάβασης και η πρότασή μου είναι η εξής: Θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τη φαντασίωση της σταδιακής κατάργησης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και αντ’ αυτού να επενδύσουμε σε αυτά επαρκώς αντανακλώντας ρεαλιστικές υποθέσεις ζήτησης», υπογράμμισε ο CEO.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε πως οι ΑΠΕ δεν έχουν καταφέρει να εκτοπίσουν τους υδρογονάνθρακες σε κλίμακα, παρά το γεγονός ότι ο κόσμος έχει επενδύσει περισσότερα από 9,5 τρισ. δολάρια τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια παρέχουν σήμερα λιγότερο από το 4% της παγκόσμιας ενέργειας, ενώ η συνολική διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων είναι μικρότερη από 3%, εκτίμησε.

Εντωμεταξύ, το μερίδιο των υδρογονανθράκων στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα έχει μόλις και μετά βίας μειωθεί τον 21ο αιώνα από 83% σε 80%, επεσήμανε, εκτιμώντας πως η παγκόσμια ζήτηση αυξήθηκε κατά 100 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα κατά την ίδια περίοδο και θα φθάσει σε ιστορικό υψηλό φέτος.

Η χρήση φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 70% από την αρχή του αιώνα, ενώ η μετάβαση από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τον ίδιο. «Αυτή δεν είναι καθόλου η μελλοντική εικόνα που κάποιοι ευαγγελίζονται», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κακάο: Διπλασιάστηκαν οι τιμές από την αρχή του 2024 - Συνεχίζεται το ιστορικό ράλι

Νέο άλμα για τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Ρεύμα: 14 πάροχοι είναι συνεπείς στην καταβολή των ρυθμιζόμενων χρεώσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider