Έστησε επιχείρηση με «ψίχουλα» και πέρυσι έβγαλε 75 εκατ. ευρώ - Τα 3 βήματα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έστησε επιχείρηση με «ψίχουλα» και πέρυσι έβγαλε 75 εκατ. ευρώ - Τα 3 βήματα
Το κλειδί της επιτυχίας από έναν 41χρονο συγγραφέα και ιδρυτή κερδοφόρας εταιρείας. «Μπορείτε να αντιγράψετε την ιδέα μου». Πώς έβγαλε 2.785 ευρώ σε 24 ώρες.

Ο πολυεκατομμυριούχος ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας AppSumo, ονόματι Νόα Κέιγκαν ξέρει από πρώτο χέρι πως δεν μπορείς να γίνεις πλούσιος από την μία ημέρα στην άλλη, όμως ο ίδιος τα κατάφερε καθώς ξεκίνησε την κερδοφόρα επιχείρησή του μέσα σε μια εβδομάδα με 55 ευρώ (60 δολάρια) και πέρυσι πέτυχε έσοδα 75 εκατ. ευρώ (80 εκατ. δολάρια).

Ειδικότερα, ο 41χρονος συγγραφέας του βιβλίου «Million Dollar Weekend», ενεργώντας γρήγορα και αποφασιστικά όταν συνειδητοποίησε ότι είχε μια καλή ιδέα στα χέρια του, έκανε τα απαραίτητα βήματα για να πετύχει και χρειάστηκε μόλις λίγες μέρες το 2010 για να ιδρύσει την AppSumo, αντιγράφοντας το MacHeist, έναν ιστότοπο που προσφέρει εκπτωτικά πακέτα λογισμικού για τους χρήστες της Apple. Ουσιαστικά, δημιούργησε μια παρόμοια υπηρεσία για υπολογιστές και έστειλε email στον ιδρυτή της Imgur, μία δημοφιλούς υπηρεσίας image-sharing στο Reddit, με τον οποίο και συνεργάστηκαν.

Στη συνέχεια, επικοινώνησε με τον ιδρυτή μηχανικό του Reddit για να τον ρωτήσει αν θα μπορούσε να διαφημίσει δωρεάν τη συμφωνία στον ιστότοπο. «Γιατί όχι; Οι χρήστες μας αγαπούν το Imgur. Θα ενθουσιαστούν να λάβουν έκπτωση» επεσήμανε μιλώντας στη στήλη Make It του CNBC και ήταν σίγουρος πως θα τα καταφέρει, με τα αποτελέσματα να τον δικαιώνουν στο έπακρο.

Πλήρωσε μόλις 44 ευρώ (48 δολάρια) έναν προγραμματιστή στο Πακιστάν για να φτιάξει έναν ιστότοπο που να διαθέτει και πληρωμές με PayPal ενώ ξόδεψε άλλα 10 ευρώ (12) δολάρια για να αποκτήσει το domain name. Μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο και έχοντας χαλάσει μόλις 55 ευρώ (60 δολάρια), το site ήταν έτοιμο και λειτουργικό, ενώ τα υπόλοιπα, είναι... ιστορία, όπως λένε.

Σύμφωνα με τον Κέιγκαν, εάν είστε ένας φιλόδοξος επιχειρηματίας, θα διαπιστώσετε πως όντως... η ιστορία επαναλαμβάνεται. «Στην κυριολεξία, μπορείτε να αντιγράψετε το μοντέλο μου» αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ παραθέτει τα τρία βήματα που συνιστά σε όποιον θέλει να ξεκινήσει μια επιτυχημένη εταιρεία σε μόλις 48 ώρες.

1) Ξεκίνα τώρα

«Το ένστικτό σας όταν ψάχνετε να ξεκινήσετε μια επιχείρηση, μπορεί να σας λέει να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε. Ίσως να περάσετε μέρες παρακολουθώντας μαθήματα, διαβάζοντας βιβλία και βλέποντας βίντεο στο YouTube για να αποκτήσετε τεχνογνωσία. Όμως, το μόνο που καταφέρνεις τελικά είναι να χάνεις χρόνο. Πρέπει να ξεκινήσεις σήμερα. Δεν μπορείς να συνεχίσει να βλέπεις βίντεο» τονίζει και εξηγεί πως υπάρχουν ιδέες που πετυχαίνουν και αποτυγχάνουν, ωστόσο δεν πρέπει να απογοητευτείτε. Όπως υποστηρίζει, πρέπει να θεωρήσετε ως πειράματα και μαθήματα τις λανθασμένες απόπειρες και όχι σαν αποτυχίες. «Οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες, αναλαμβάνουν πρώτα δράση, παίρνουν πραγματικό feedback και μαθαίνουν από αυτό, κάτι το οποίο είναι ένα εκατομμύριο φορές πιο πολύτιμο από οποιοδήποτε βιβλίο ή μάθημα. Και φυσικά, πολύ πιο γρήγορο!» επισημαίνει.

2) Μην φοβάστε να ρωτάτε

Παράλληλα, σημειώνει πως η έναρξη μιας μικρής επιχείρησης, εμπεριέχει μια σειρά από ζητήματα, αλλά το βασικότερο είναι να νιώθεις άνετα και να έχεις αυτοπεποίθηση εάν θέλεις να πετύχεις. «Πρέπει να εξασκήσεις την ικανότητα να ρωτάς», εξηγεί και συμπληρώνει: «Ζητήστε από κάποιον να γίνει πελάτης σας, πείτε το σε έναν συνάδελφό σας. Είναι κομβικό να σας μιλήσει με ειλικρίνεια σχετικά με τις εντυπώσεις του για την ιδέα σας».

«Το πιο τρομακτικό κομμάτι όταν ρωτάς είναι η πιθανότητα να σε απορρίψουν. Για να κατευνάσω αυτό το συναίσθημα, υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι, στο όταν κοιτάζω τη μεγάλη εικόνα, αντιλαμβάνομαι πως κανένας από αυτούς που με αμφισβήτησε δεν είναι σημαντικός στη ζωή μου, αλλά αντίθετα, μου δίνει κίνητρο να αναπτύξω μια νέα ιδέα ή πρωτοβουλία. Ας μου πουν 20 "όχι", να φάω 20 "Χ". Δεν έχω πρόβλημα. Αυτό από μόνο του με βοηθά να αποδεχτώ πως δεν θα είναι όλα τέλεια πάντα και θα μετατρέψω τις αρνήσεις σε κίνητρο αντί για πλήγμα στην αυτοεκτίμησή μου» διευκρινίζει.

3) Οι λύσεις στις ανάγκες «πληρώνουν»

Τέλος, όταν ξεκινάτε μια επιχείρηση, ο στόχος σας δεν θα πρέπει να είναι να ενθουσιάσετε τον κόσμο με το προϊόν σας, αλλά αντιθέτως, θα πρέπει να αναζητήστε την υπάρχουσα ζήτηση και να την ικανοποιήσετε. «Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι λύνεις ένα πρόβλημα για το οποίο οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να σε πληρώσουν. Το κλειδί είναι να καλύψεις μια ανάγκη τους ώστε να σου δίνουν χρήματα. Ρώτησα ανθρώπους αν θα τους ενδιέφερε αυτό που έχω. Έβγαλα 2.785 ευρώ (3.000 δολάρια) σε 24 ώρες. Μόλις βρείτε κάτι που λειτουργεί, θα διπλασιάσετε και θα τριπλασιάσετε τα κέρδη σας. Η καλύτερη επιχείρηση είναι αυτή που λειτουργεί. Έστησαν άλλες τρεις επιχειρήσεις, όμως δεν πέτυχαν. Όταν επικεντρώθηκα πραγματικά σε αυτό που λειτουργεί, τότε ήταν που πραγματικά απογειώθηκε η εταιρεία και το πορτοφόλι μου» κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Βγάζω 1.820 ευρώ την ημέρα ως νταντά» - Η «δεύτερη» ζωή 34χρονης

Ο 92χρονος που έβγαλε 5 δισ. ευρώ το 2023 - Το «στοίχημα» από το 1980

«Βγάζω 7.500 ευρώ και δουλεύω 2 ώρες την ημέρα» - Η «μυστική συνταγή» 24χρονης

gazzetta
gazzetta reader insider insider