Βίκτορ Γουεμπανιάμα: Ο 1ος δισεκατομμυριούχος μπασκετμπολίστας μόνο από τα... παρκέ

Αν όλα πάνε καλά, ο Βίκτορ Γουεμπανιάμα, το νέο Νο1 του Draft του NBA θα γίνει ο πρώτος επαγγελματίας μπασκετμπολίστας που θα κερδίσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια καθαρά και μόνο από τις... τέσσερις γραμμές του γηπέδου, όταν φτάσει αισίως στην ηλικία μόλις των 33 ετών!
Βίκτορ Γουεμπανιάμα: Ο 1ος δισεκατομμυριούχος μπασκετμπολίστας μόνο από τα... παρκέ

Ο Βίκτορ Γουεμπανιάμα θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος επαγγελματίας μπασκετμπολίστας που θα κερδίσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια καθαρά και μόνο από τις... τέσσερις γραμμές του γηπέδου, όπως διαπιστώνει με δημοσίευμά του το Bloomberg. Ο 20χρονος Γάλλος rookie με ύψος 2,24 μέτρα ήταν το #1 pick του 2023 και υπέγραψε με τους Σαν Αντόνιο Σπερς, ένα τετραετές συμβόλαιο ύψους 55,2 εκατομμυρίων δολαρίων, τη μεγαλύτερη δυνατή συμφωνία βάσει των τρεχουσών συμβάσεων στο NBA.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Victor Wembanyama 🇫🇷 (@wemby)

Αυτό αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς μια προσοδοφόρα καριέρα που μπορεί να μείνει στην ιστορία. Ενώ αρκετοί γνωστοί μπασκετμπολίστες έχουν γίνει πλούσιοι με τη βοήθεια χορηγιών και άλλων μεγάλων deals αθλητικού και όχι μόνο περιεχομένου, ο «Γουέμπι» πρόκειται να μπει στο κλαμπ των... ελίτ, καθώς σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, μπορεί να συγκεντρώσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε κέρδη αποκλειστικά από τον αγωνιστικό χώρο μέχρι την ηλικία των 33 ετών. Όταν λήξει το συμβόλαιό του ως rookie, έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε επέκταση μάξιμουμ πενταετούς διάρκειας που θα του αποφέρει 316 εκατομμύρια δολάρια. Στη συνέχεια, εάν συνεχίσει να λάμπει στα παρκέ και παραμείνει υγιής, αποφεύγοντας τους τραυματισμούς, δεν αποκλείεται να διεκδικήσει και το supermax συμβόλαιο με τα «Σπιρούνια» αξίας περίπου 529 εκατομμυρίων δολαρίων για πέντε χρόνια, με την περιουσία του να ξεπερνά συνολικά τα 900 εκατομμύρια δολάρια.

Μια δεύτερη supermax συμφωνία με ισχύ πέντε ετών θα εκτόξευε το εισόδημα του θηριώδους σέντερ κατά επιπλέον... 760 εκατομμύρια δολάρια. «Δεν είναι κάτι που το είχα σκεφτεί πριν μου το πείτε», ανέφερε σε συνέντευξή του στο Bloomberg News. «Σίγουρα όμως διευρύνει το φάσμα των δυνατοτήτων και του αντίκτυπου που μπορώ να έχω» πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η 16χρονη «Σταχτοπούτα» που κατακτά το τένις γυναικών και «σαρώνει» τα χρηματικά έπαθλα

Ο «Γουέμπι» προκάλεσε φρενίτιδα που δεν συγκρίνεται με κανενός άλλου rookie, μετά τον Λεμπρόν Τζέιμς που έγινε μέλος των Κλίβελαντ Καβαλίερς πριν από 20 ολόκληρα χρόνια. Η ικανότητά του στο σκοράρισμα θυμίζει τον Κέβιν Ντουράντ και το wingspan του, τον κάνει ιδιαιτέρως πολύτιμα αμυντικά, όπως άλλωστε είναι ο συμπατριώτης του, Ρούντι Γκομπέρ και ο Greek Freak, Γιάννης Αντετοκούνμπο. Λίγοι άλλοι αστέρες του αθλητισμού έχουν αποκτήσει την ιδιότητα του δισεκατομμυριούχου χωρίς βοήθεια από επιχειρήσεις και έξω από τα παρκέ.

Εικόνα

Xαρακτηριστικό είναι πως ο 39χρονος «Βασιλιάς» είναι ο υψηλότερα αμειβόμενος παίκτης, κερδίζοντας 479 εκατομμύρια δολάρια από συμβόλαια μπάσκετ, ενώ έγινε επίσημα ο πρώτος εν ενεργεία δισεκατομμυριούχος μπασκετμπολίστας τον Ιούνιο του 2022. Ο θρύλος του ΝΒΑ Μάικλ Τζόρνταν απέκτησε την ιδιότητα του δισεκατομμυριούχου το 2014 και τώρα η περιουσία του υπολογίζεται σε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Αποσύρθηκε από το NBA το 2003 και κέρδισε 94 εκατομμύρια δολάρια ως παίκτης, τα οποία πολλαπλασίασε σε συμφωνίες με την Nike, τα McDonald's, την Gatorade αλλά και μετά την πώληση των Χόρνετς.

Εικόνα

Πάντως, ο Γουεμπανιάμα έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να μιμηθεί κανέναν και προτιμά μικρότερες συμφωνίες που θεωρεί ότι συνάδουν περισσότερο με τις προσωπικές του αξίες. «Θα προτιμούσα να μην κάνω τίποτα από το να κάνω κάτι χωρίς νόημα», έχει υποστηρίξει. Ταυτόχρονα, η λάμψη του «Γουέμπι» βοηθά το NBA να επεκταθεί στο εξωτερικό, στα πρότυπα του Κινέζου σέντερ των Χιούστον Ρόκετς, Γιάο Μινγκ που έγινε ντραφτ το 2002 και συνέβαλε στην ενίσχυση της δημοτικότητας του μπάσκετ στην Ασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μία Ελληνίδα στους 40 εξυπνότερους ανθρώπους της ιστορίας - Η άγρια δολοφονία της

Αξίζει να σημειωθεί πως η άνοδος της φήμης του Γουεμπανιάμα συμπίπτει χρονικά με την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του φετινού καλοκαιριού - ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα στον κόσμο - στο Παρίσι και ο νεαρός θα είναι ένα από τα αστέρια στην «Πόλη του Φωτός», αναζωπυρώνοντας το διεθνές ενδιαφέρον για το NBA. Η κουλτούρα του μπάσκετ «δεν είναι τόσο βαθιά ριζωμένη στη Γαλλία», αλλά «μια από τις προτεραιότητές μου στο μακρινό μέλλον είναι να γίνει όλο και πιο δημοφιλές στην πατρίδα μου» υπογραμμίζει. Και μιας και μιλάμε για αθλητές κορυφαίου επιπέδου, ψήφισε και ανάδειξε και εσύ τους καλύτερους της χρονιάς στο πλαίσιο των Gazzetta Awards.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ