Σε ιστορικά υψηλά η μετοχή της Caterpillar μετά την αύξηση των κερδών στο δ' τρίμηνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ιστορικά υψηλά η μετοχή της Caterpillar μετά την αύξηση των κερδών στο δ' τρίμηνο
Ρεκόρ σημείωσε η μετοχή της Caterpillar χάρη στην αύξηση των κερδών.

Σε επίπεδα ρεκόρ διαπραγματεύεται σήμερα η μετοχή της Caterpillar, μετά την ανακοίνωση της κερδοφορίας της εταιρείας για το δ' τρίμηνο του 2023.

Τα αποτελέσματα ήταν πολύ υψηλότερα των εκτιμήσεων, ενώ σε ετήσια βάση ο τζίρος της σημείωσε ιστορικό υψηλό στην 98χρονη ιστορία της, λόγω της αύξησης των τιμών.

Στη διάρκεια της ημέρας η μετοχή της εταιρείας με έδρα το Τέξας έφτασε να ενισχύεται ως και 5%, υποχωρώντας μέσα στη συνεδρίαση στο +1%.

Οι αγορές βαρέων μηχανημάτων από τις κατασκευές και τις εξορυκτικές βιομηχανίες βοήθησαν το λειτουργικό περιθώριο κέρδους της Caterpillar για ολόκληρο το έτος. Τα κέρδη της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας στον κόσμο στον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών αυξήθηκαν κατά 21% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Το περιθώριο λειτουργικού κέρδους της αυξήθηκε στο 18,4% το τέταρτο τρίμηνο από 10,1% ένα χρόνο νωρίτερα. Τα κέρδη της εταιρείας για το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκαν στα 2,68 δισ. δολάρια ή 5,28 δολάρια ανά μετοχή, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για 4,75 δολάρια ανά μετοχή. Οι πωλήσεις και τα έσοδα για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου ήταν σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, καθώς αυξήθηκαν στα 17,1 δισ. δολάρια από 16,6 δισ. δολάρια.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι οι εμπορικές κατασκευές, οι οποίες καλύπτουν το 75% των δραστηριοτήτων της Caterpillar, θα συμβάλουν στη διασφάλιση των περιθωρίων κέρδους της εταιρείας φέτος, παρά την αναμενόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. «Αυτή η μετοχή έχει γίνει πραγματικά βαρόμετρο όχι μόνο για τη βιομηχανική οικονομία αλλά και για την παγκόσμια οικονομία γενικότερα - ήταν επίσης πιο ανθεκτική από ό,τι αναμενόταν», δήλωσε η Kristen Owen, εκτελεστική διευθύντρια της επενδυτικής τράπεζας Oppenheimer & Co Inc.

Οι λιανικές πωλήσεις στη Βόρεια Αμερική αυξήθηκαν κατά 11% σε ετήσια βάση. Οι αγορές για εμπορικούς πελάτες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού μειώθηκαν κατά 5%, καθώς η προβληματική αγορά ακινήτων της Κίνας συνεχίζει να επιβαρύνει τις πωλήσεις στην περιοχή. Τα περιθώρια κέρδους της εταιρείας βοηθήθηκαν από το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών ύψους 28,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για κατασκευαστικό εξοπλισμό και τη ζήτηση από πελάτες στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, της ηλεκτροπαραγωγής, των σιδηροδρόμων και της άμυνας κατά το προηγούμενο έτος.

Παρά το γεγονός ότι οι γεωτρήσεις στις πετρελαιοπηγές της Βόρειας Αμερικής φαίνεται ότι εξασθενούν, η εταιρεία εξακολουθεί να επωφελείται από αυξημένες αγορές φορτηγών μεταφοράς και άλλου εξοπλισμού εξόρυξης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Novo Nordisk: Deal 11 δισ. για αύξηση της παραγωγή φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας

EDP Renewables: Επεκτείνει την παρουσία της στην Αυστραλία

McDonald's: Έχασε τις εκτιμήσεις για τα έσοδα τριμήνου στη «σκιά» των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή

gazzetta
gazzetta reader insider insider