Μελόνι: Το ιταλικό κράτος επενδύει στο εργοστάσιο φωτοβολταϊκών πάνελ της Enel

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μελόνι: Το ιταλικό κράτος επενδύει στο εργοστάσιο φωτοβολταϊκών πάνελ της Enel
Στόχος, σύμφωνα με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, η Σικελία να γίνει το επίκεντρο της παραγωγής στην Ευρώπη όσον αφορά τους ηλιακούς συλλέκτες.

Η Ιταλία θα επενδύσει στην Enel, στο εργοστάσιο φωτοβολταϊκών πάνελ στη Σικελία, υποστηρίζοντας το σχέδιό της να ενισχύσει την παραγωγή και να γίνει το επίκεντρο στην Ευρώπη όσον αφορά τους ηλιακούς συλλέκτες, δήλωσε η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

«Υπάρχουν 90 εκατομμύρια ευρώ για αυτό το έργο από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο θα επιτρέψει στο σημερινό εργοστάσιο να ενισχυθεί και να δημιουργηθεί μια περαιτέρω νέα γραμμή παραγωγής», είπε ο Μελόνι στο το τέλος της επίσκεψής της στο εργοστάσιο 3Sun, στην πόλη της Κατάνια, σύμφωνα με το Reuters.

«Το στοίχημά μας είναι η Κατάνια να γίνει ένας από τους πιο σημαντικούς κόμβους στην παραγωγή ηλιακών πάνελ», πρόσθεσε. Η υπάρχουσα παραγωγική ικανότητα του εργοστασίου των περίπου 200 μεγαβάτ (MW) ετησίως, πρόκειται να επεκταθεί στα 3 γιγαβάτ (GW) μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, με έξι μήνες καθυστέρηση σε σύγκριση με αυτό που είχε αρχικά ανακοινώσει η Enel το 2022. Ο Μελόνι τόνισε ότι στόχος ήταν να δημιουργηθούν 700 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του 2024 και άλλες 1.000 έμμεσα, σε εταιρείες που συνεργάζονται με το εργοστάσιο 3Sun.

Το έργο για την ενίσχυση της δυναμικότητας του εργοστασίου, έρχεται καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να επιταχύνει τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να τερματίσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο που εισάγεται από τη Ρωσία. Η Μελόνι, η οποίος ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Οκτώβριο του 2022, έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο νότο της Ιταλίας για να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την υποανάπτυξη δεκαετιών. «Θέλουμε και πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί σε αυτόν τον τομέα σε σύγκριση με τους Ασιάτες παίκτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τον Ιανουάριο η Enel εξασφάλισε ένα οικονομικό πακέτο 560 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και έναν όμιλο ιταλικών τραπεζών, με επικεφαλής την UniCredit, για την επέκταση του εργοστασίου.

Περαιτέρω κεφάλαια για το εργοστάσιο θα προέλθουν από το ταμείο καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έργα πράσινης τεχνολογίας. Ο ενεργειακός όμιλος βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις με πιθανούς επενδυτές για πιθανή πώληση έως και 50% μεριδίου του εργοστασίου, ανέφεραν πηγές.

Φωτογραφία @ΑΡ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider